Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 7. 16:50 Pénz, Világ

A háború finanszírozása is könnyebben mehet Oroszországnak a váratlanul kilövő olajárak mellett

A legnagyobb kőolajkitermelő országok váratlan húzása miatt 10 hónapos csúcsra emelkedett a Brent típusú olaj világpiaci ára, a globális olajáremelkedés pedig a háborút olajexportból finanszírozó Oroszországnak is jól jöhet.

Mi történt? Kedd és szerda után csütörtökön is hordónként 90 dollár felett alakult a Brent típusú kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentette, hogy év végéig folytatja a kitermelése korlátozását. 

  • Idén június óta ezzel már összesen 25 százalékkal drágult ez az olajfajta, és az árfolyam elérte a 10 hónapos csúcsát.
  • A West Texas Intermediate (WTI), a globálisan másik fontos olajfajta árfolyama 87 dollár körül alakult csütörtökön.

Előzmények: a legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezete Oroszországgal kiegészülve (OPEC+) április elején jelentette be, hogy a világpiaci ár felhajtása érdekében májustól korlátozza a kitermelését.

Tágabb kontextus: bár a piacon számítottak a csökkentés további visszafogására, a New York Times cikke szerint a termelés csökkentésének bejelentett időtartama meglepetést okozott.

  • Ahogy az is, hogy a szaúdiak utaltak rá, hogy a következő hónapokban még határozottabban is visszafoghatják a kitermelést.

Igen, de: az OPEC+ lépése nem kockázatmentes, ugyanis a túl magas olajár olyan mértékben visszavetheti a globális gazdasági növekedést, amely a kereslet visszaesése miatt az olajár csökkenéséhez is elvezethet, ami ellentétés a kitermelők érdekeivel.

Alulnézet: augusztusban jelentősen visszaestek Oroszország kőolajeladásból származó adóbevételei, ami komoly probléma az Ukrajnával háborúzó országnak, amely a hadikiadásainak jelentős részét ebből fedezi.

  • Az elmúlt időszakban viszont a termelés visszafogása és globális olajárnövekedés már segített ezt ellensúlyozni a nyugati olajársapkát részben sikeresen megkerülő országnak, írja az Economist.

Magyar szál: mivel a hazai üzemanyagár-képzésben meghatározó szerepe van a világpiaci olajárnak, a globális kőolajárak emelkedése itthon is drágíthatja a tankolást, bár ez a hatás elhanyagolható lehet a jövedéki adó jövő év elejétől aktuális emeléséhez képest.

  • Könnyen lehet tehát, hogy a várt piaci áremelkedés és az adóhatás együttesével jövő év elején visszatérhet a 700 forint feletti üzemanyagár, amely érdemi másodkörös inflációs kockázatot is hordoz magában” – írták erről augusztus végén az ING Bank elemzői a G7-en.

Mi várható? Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a következő időszakban a Brent elérheti a 100 dolláros hordónkénti szintet, amire legutoljára az ukrajnai orosz invázió kezdete utáni hetekben volt példa.

  • Az OPEC+ csoport várhatóan novemberben dönt majd arról, hogy 2024 elején milyen irányba változtatja a kitermelését, írja a Guardian.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Brent kőolaj OPEC Oroszország Szaúd-Arábia wti Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.