Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 7. 16:50 Pénz, Világ

A háború finanszírozása is könnyebben mehet Oroszországnak a váratlanul kilövő olajárak mellett

A legnagyobb kőolajkitermelő országok váratlan húzása miatt 10 hónapos csúcsra emelkedett a Brent típusú olaj világpiaci ára, a globális olajáremelkedés pedig a háborút olajexportból finanszírozó Oroszországnak is jól jöhet.

Mi történt? Kedd és szerda után csütörtökön is hordónként 90 dollár felett alakult a Brent típusú kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentette, hogy év végéig folytatja a kitermelése korlátozását. 

  • Idén június óta ezzel már összesen 25 százalékkal drágult ez az olajfajta, és az árfolyam elérte a 10 hónapos csúcsát.
  • A West Texas Intermediate (WTI), a globálisan másik fontos olajfajta árfolyama 87 dollár körül alakult csütörtökön.

Előzmények: a legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezete Oroszországgal kiegészülve (OPEC+) április elején jelentette be, hogy a világpiaci ár felhajtása érdekében májustól korlátozza a kitermelését.

Tágabb kontextus: bár a piacon számítottak a csökkentés további visszafogására, a New York Times cikke szerint a termelés csökkentésének bejelentett időtartama meglepetést okozott.

  • Ahogy az is, hogy a szaúdiak utaltak rá, hogy a következő hónapokban még határozottabban is visszafoghatják a kitermelést.

Igen, de: az OPEC+ lépése nem kockázatmentes, ugyanis a túl magas olajár olyan mértékben visszavetheti a globális gazdasági növekedést, amely a kereslet visszaesése miatt az olajár csökkenéséhez is elvezethet, ami ellentétés a kitermelők érdekeivel.

Alulnézet: augusztusban jelentősen visszaestek Oroszország kőolajeladásból származó adóbevételei, ami komoly probléma az Ukrajnával háborúzó országnak, amely a hadikiadásainak jelentős részét ebből fedezi.

  • Az elmúlt időszakban viszont a termelés visszafogása és globális olajárnövekedés már segített ezt ellensúlyozni a nyugati olajársapkát részben sikeresen megkerülő országnak, írja az Economist.

Magyar szál: mivel a hazai üzemanyagár-képzésben meghatározó szerepe van a világpiaci olajárnak, a globális kőolajárak emelkedése itthon is drágíthatja a tankolást, bár ez a hatás elhanyagolható lehet a jövedéki adó jövő év elejétől aktuális emeléséhez képest.

  • Könnyen lehet tehát, hogy a várt piaci áremelkedés és az adóhatás együttesével jövő év elején visszatérhet a 700 forint feletti üzemanyagár, amely érdemi másodkörös inflációs kockázatot is hordoz magában” – írták erről augusztus végén az ING Bank elemzői a G7-en.

Mi várható? Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a következő időszakban a Brent elérheti a 100 dolláros hordónkénti szintet, amire legutoljára az ukrajnai orosz invázió kezdete utáni hetekben volt példa.

  • Az OPEC+ csoport várhatóan novemberben dönt majd arról, hogy 2024 elején milyen irányba változtatja a kitermelését, írja a Guardian.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Brent kőolaj OPEC Oroszország Szaúd-Arábia wti Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.