Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 7. 16:50 Pénz, Világ

A háború finanszírozása is könnyebben mehet Oroszországnak a váratlanul kilövő olajárak mellett

A legnagyobb kőolajkitermelő országok váratlan húzása miatt 10 hónapos csúcsra emelkedett a Brent típusú olaj világpiaci ára, a globális olajáremelkedés pedig a háborút olajexportból finanszírozó Oroszországnak is jól jöhet.

Mi történt? Kedd és szerda után csütörtökön is hordónként 90 dollár felett alakult a Brent típusú kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentette, hogy év végéig folytatja a kitermelése korlátozását. 

  • Idén június óta ezzel már összesen 25 százalékkal drágult ez az olajfajta, és az árfolyam elérte a 10 hónapos csúcsát.
  • A West Texas Intermediate (WTI), a globálisan másik fontos olajfajta árfolyama 87 dollár körül alakult csütörtökön.

Előzmények: a legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezete Oroszországgal kiegészülve (OPEC+) április elején jelentette be, hogy a világpiaci ár felhajtása érdekében májustól korlátozza a kitermelését.

Tágabb kontextus: bár a piacon számítottak a csökkentés további visszafogására, a New York Times cikke szerint a termelés csökkentésének bejelentett időtartama meglepetést okozott.

  • Ahogy az is, hogy a szaúdiak utaltak rá, hogy a következő hónapokban még határozottabban is visszafoghatják a kitermelést.

Igen, de: az OPEC+ lépése nem kockázatmentes, ugyanis a túl magas olajár olyan mértékben visszavetheti a globális gazdasági növekedést, amely a kereslet visszaesése miatt az olajár csökkenéséhez is elvezethet, ami ellentétés a kitermelők érdekeivel.

Alulnézet: augusztusban jelentősen visszaestek Oroszország kőolajeladásból származó adóbevételei, ami komoly probléma az Ukrajnával háborúzó országnak, amely a hadikiadásainak jelentős részét ebből fedezi.

  • Az elmúlt időszakban viszont a termelés visszafogása és globális olajárnövekedés már segített ezt ellensúlyozni a nyugati olajársapkát részben sikeresen megkerülő országnak, írja az Economist.

Magyar szál: mivel a hazai üzemanyagár-képzésben meghatározó szerepe van a világpiaci olajárnak, a globális kőolajárak emelkedése itthon is drágíthatja a tankolást, bár ez a hatás elhanyagolható lehet a jövedéki adó jövő év elejétől aktuális emeléséhez képest.

  • Könnyen lehet tehát, hogy a várt piaci áremelkedés és az adóhatás együttesével jövő év elején visszatérhet a 700 forint feletti üzemanyagár, amely érdemi másodkörös inflációs kockázatot is hordoz magában” – írták erről augusztus végén az ING Bank elemzői a G7-en.

Mi várható? Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a következő időszakban a Brent elérheti a 100 dolláros hordónkénti szintet, amire legutoljára az ukrajnai orosz invázió kezdete utáni hetekben volt példa.

  • Az OPEC+ csoport várhatóan novemberben dönt majd arról, hogy 2024 elején milyen irányba változtatja a kitermelését, írja a Guardian.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Brent kőolaj OPEC Oroszország Szaúd-Arábia wti Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.