Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 7. 16:50 Pénz, Világ

A háború finanszírozása is könnyebben mehet Oroszországnak a váratlanul kilövő olajárak mellett

A legnagyobb kőolajkitermelő országok váratlan húzása miatt 10 hónapos csúcsra emelkedett a Brent típusú olaj világpiaci ára, a globális olajáremelkedés pedig a háborút olajexportból finanszírozó Oroszországnak is jól jöhet.

Mi történt? Kedd és szerda után csütörtökön is hordónként 90 dollár felett alakult a Brent típusú kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentette, hogy év végéig folytatja a kitermelése korlátozását. 

  • Idén június óta ezzel már összesen 25 százalékkal drágult ez az olajfajta, és az árfolyam elérte a 10 hónapos csúcsát.
  • A West Texas Intermediate (WTI), a globálisan másik fontos olajfajta árfolyama 87 dollár körül alakult csütörtökön.

Előzmények: a legnagyobb olajkitermelő országokat tömörítő Kőolaj-exportáló Országok Szervezete Oroszországgal kiegészülve (OPEC+) április elején jelentette be, hogy a világpiaci ár felhajtása érdekében májustól korlátozza a kitermelését.

Tágabb kontextus: bár a piacon számítottak a csökkentés további visszafogására, a New York Times cikke szerint a termelés csökkentésének bejelentett időtartama meglepetést okozott.

  • Ahogy az is, hogy a szaúdiak utaltak rá, hogy a következő hónapokban még határozottabban is visszafoghatják a kitermelést.

Igen, de: az OPEC+ lépése nem kockázatmentes, ugyanis a túl magas olajár olyan mértékben visszavetheti a globális gazdasági növekedést, amely a kereslet visszaesése miatt az olajár csökkenéséhez is elvezethet, ami ellentétés a kitermelők érdekeivel.

Alulnézet: augusztusban jelentősen visszaestek Oroszország kőolajeladásból származó adóbevételei, ami komoly probléma az Ukrajnával háborúzó országnak, amely a hadikiadásainak jelentős részét ebből fedezi.

  • Az elmúlt időszakban viszont a termelés visszafogása és globális olajárnövekedés már segített ezt ellensúlyozni a nyugati olajársapkát részben sikeresen megkerülő országnak, írja az Economist.

Magyar szál: mivel a hazai üzemanyagár-képzésben meghatározó szerepe van a világpiaci olajárnak, a globális kőolajárak emelkedése itthon is drágíthatja a tankolást, bár ez a hatás elhanyagolható lehet a jövedéki adó jövő év elejétől aktuális emeléséhez képest.

  • Könnyen lehet tehát, hogy a várt piaci áremelkedés és az adóhatás együttesével jövő év elején visszatérhet a 700 forint feletti üzemanyagár, amely érdemi másodkörös inflációs kockázatot is hordoz magában” – írták erről augusztus végén az ING Bank elemzői a G7-en.

Mi várható? Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a következő időszakban a Brent elérheti a 100 dolláros hordónkénti szintet, amire legutoljára az ukrajnai orosz invázió kezdete utáni hetekben volt példa.

  • Az OPEC+ csoport várhatóan novemberben dönt majd arról, hogy 2024 elején milyen irányba változtatja a kitermelését, írja a Guardian.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Brent kőolaj OPEC Oroszország Szaúd-Arábia wti Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.