Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az állampapír-vásárlás mellett más lehetőségek irányába is terelheti a kamatok és hozamok után fizetendő közterhek emelkedése a befektetőket. A 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) hatálya alól kimaradnak például a fizikai, ingóság birtoklásával járó befektetések.

Miért fontos ez? Az egyik legrégebbi befektetési formaként számon tartott arany és ezüst vásárlása is ebbe a körbe tartozik többek között.

  • Hiába nevezik befektetési arany- vagy ezüsttömbnek ezeket a termékeket, ingóságokról van szó, nem pénzügyi eszközökről. Az érmékre, rudakra így egyelőre nem vonatkozik a megemelt adó” – mondta el a G7-nek Juhász Kristóf, a Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
  • Továbbra is 15 százalék személyi jövedelemadó terheli a fizikai arany- (vagy ezüst-, platina-, palládium-) befektetéseken elért nyereséget a cég elemzése szerint. Az úgynevezett papíraranyon (például a nemesfémhez kötődő befektetési alapokon) elért nyereség után is a 15 százalékos szja fizetendő.

Tágabb kontextus: válságos helyzetekben megnő az arany iránti érdeklődés, amit tavaly az orosz-ukrán háború kitörése, három éve a koronavírus-járvány kezdete is megmutatott.

  • Mostanra megnyugodott az aranypiac, nyári csend van, ám ezt megelőzően az eladások fokozódását tapasztaltuk, ami a recesszió előszele. Az aranypiaci tendenciák jó egy-másfél évre előre jelezhetik a válságokat” – tette hozzá Juhász Kristóf.

Mi következik? Az állami befolyás a megtakarítási piacon a nemtetszés mellett aggodalmakat is kiválthat. Ezekhez társulhatnak a költségvetés aktuális problémái és akár a magán-nyugdíjpénztárakban félretett pénzek államosításának emléke, amelyek az intézményrendszer számára kevésbé látható megtakarítási formák felé terelhetnek embereket.

Cikkünk első változatában tévesen közöltük a papírarany adókulcsát illető változást, a tévedésért elnézést kérünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekültAz állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany befektetés kamatadó szocho Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.