Hírlevél feliratkozás
Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

(A szerző a CIB vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Az elmúlt hónapokban a globális inflációs nyomás érdemben enyhült, miközben a gazdasági növekedés veszít lendületéből. A fejlett gazdaságokban a fogyasztói árindexek látványosan lefele fordultak, ami a nagy jegybankok számára is lehetőséget teremtett arra, hogy a kamatemelések ütemén lassítva felkészüljenek a szigorítási ciklusok lezárására.

Május elején az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyílt piaci bizottsága a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal emelte meg irányadó kamatát. A közleményben azonban már nem szerepelt a „valamennyi további kamatemelés szükséges” félmondat, amit a piacok elsőre a ciklus zárásaként értelmeztek, és ezzel a lendülettel már az idei évre agresszív kamatcsökkentéseket kezdtek el árazni.

Az óceán túlpartján mindeközben az Európai Központi Bank (EKB) lassított a kamatemelések ütemén, és bár a közlemény nem tartalmazott egyértelmű utalást a jövőbeli kamatpályára vonatkozóan, a sajtótájékoztatón Lagarde elnök asszony világossá tette, hogy ez még nem a kamatcsúcs.

A jegybanki kommentárok és közlemények talányos megfogalmazásai mögött azon egyszerű ok áll, hogy a döntéshozók még mindig nem száz százalékosan biztosak abban, hogy az infláció visszatér a célhoz. Bár a beérkező új adatok, információk egyértelműen jelzik, hogy a monetáris szigorítás működik, és a kamatok eddigi emelése fokozatosan kifejti hatását a reálgazdaságra, kérdés, hogy ez elég lesz-e az árstabilitás újbóli eléréséhez.

A grafikonokra tekintve egyértelmű inflációs fordulatot látunk, elsőként az Egyesült Államokban:

A kép hasonló az eurózónában is:

Mindeközben a globális folyamatok is támogatják a jegybankok harcát. A kínálatoldali feszültségek folyamatosan oldódnak, a világpiaci energiahordozó-, alapanyag- és élelmiszerárak normalizálódnak csakúgy, mint a lakossági költések szerkezete, lassul a növekedés, gyengül a kereslet.

Miért nem dőlnek hátra mégsem a jegybankok?

A válasz egyszerű: a lassulás ellenére az inflációs ráták még mindig érdemben meghaladják a két százalékos célt, a dezinfláció nem elég kiterjedt. A visszaesés néhány termékcsoport lassuló árdinamikájának köszönhető (energia, élelmiszer), a volatilis komponensektől megtisztított magindexek süllyedése sokkal lassabb, az Egyesült Államokban és az euróövezetben is gondot jelenthet, hogy a szolgáltatások esetében egyelőre nem történt markáns fordulat. Ebben a csoportban azért is aggasztóak a kilátások, mert a gazdaságok lassulása ellenére a munkaerőpiacok még mindig meglehetősen feszesek, ami az optimálisnál magasabban tartja a bérdinamikát, így az inflációs kilátások szempontjából is felfele mutató kockázatot testesít meg.

Tagadhatatlan, hogy történt előrelépés a munkaerőpiacon. A tengerentúlon az elmúlt hónapokban már lassabb ütemben bővültek a munkahelyek, valamelyest lassult a bérek növekedése, visszacsúszott az üres álláshelyek száma, a számok alapján kissé kevesebben váltanak önszántukból munkahelyet – vagyis érezhető az elmozdulás egy kedvezőbb kereslet-kínálati egyensúly irányába. De az újonnan teremtett munkahelyek száma és a bérdinamika is még mindig magasabb, mint a Fed által egyensúlyinak tekintett szint. Nyilván a kamatemelések a munkaerőpiacon késleltetve fejtik ki hatásukat, a második félévre várt enyhe recesszióval párhuzamosan a foglalkoztatási helyzetben is fokozatos fordulat várható, ami segíti a cél elérését. De ezt még nem látjuk biztosan, ahogy a döntéshozók sem.

Ha a kereslet nem gyengül elégséges mértékben, a munkaerőpiaci feszességek nem oldódnak számottevően, reális kockázat, hogy a dezinflációs trend kifullad, és az első fázis dinamikus csökkenését követően az infláció beragad egy a csúcsoknál alacsonyabb, de a jegybankok számára nem tolerálható szintre.

A konkrét kamatpályákat tekintve így annyit jelenthetünk, ki, hogy – feltételezve, hogy a következő két hét adatai sem okoznak csalódást – az amerikai jegybank egyelőre megáll a kamatemelésekkel, és júniusban már nem szigorítja tovább a monetáris kondíciókat. Azonban afelől sem lehet kétségünk, hogy ha a pozitív tendenciák megtörnek, a Fed habozás nélkül újra a gázpedálra lép. Az EKB esetében jövő hónapban még borítékolható a kamatemelés, ezt követően azonban a közös európai jegybank is adatfüggő üzemmódba kapcsolhat.

Az előző időszak masszív kamatemelései után az azonban biztos, hogy a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, így nem véletlen, hogy a piacok is már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak. A központi bankok hozzáállásából azonban nyilvánvaló, hogy – elkerülve a 70-es, 80-as évek hibáinak megismétlését – most biztosra akarnak menni. Praktikusan inkább a szükségesnél tovább tartják magasan a kamatokat, mintsem, hogy túl korán elkezdjék lazítani a monetáris kondíciókat. Arra tehát senki ne vegyen mérget, hogy már az idei évben kamatcsökkentésre kerül sor a fejlett gazdaságokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdték a vágást Matolcsyék, így a magyar kamatszint már csak a 14. legmagasabb a világonAz infláció azonban továbbra is közellenség, fogalmazott a jegybankelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElérkezhet a rendkívüli állapot vége – a kamatoknálA jegybank már biztonsággal elkezdheti az irányadó kamat csökkentését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a forinttal, ha kamatot csökkent a nemzeti bank?Eddig jól menedzselte a folyamatot a jegybank, és ha továbbra is minden a tervek szerint halad, a kamatvágási ciklus ellenére is erősödhet a forint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz alapkamat európai központi bank fed kamat kamatcsökkentés kamatpálya kamatszint Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.