Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 15:06 Pénz

Sokan rosszul spekuláltak a forint ellen

Szerda délután, majd egy ideig csütörtök reggel is 370-es szint alatt tartózkodott az euró forinttal szembeni árfolyama, amire ezelőtt utoljára 2022 márciusában, tartósabban pedig februárban, az orosz-ukrán háború kitörése előtt volt példa.

Előzmények: A forint a háború kitörését követően hosszú ideig jelentősen alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak devizáihoz képest, azonban tavaly októbertől kezdve trendszerűen erősödni kezdett, bár a régiós pénzekhez képest a lemaradását teljesen még nem hozta be.

  • A forinterősödés miatt az év elején megrohanták a valutaváltókat, és a Biztosdöntés.hu közleménye szerint az év első két hónapjában 30 százalékkal több euró fogyott, mint 2022 januárjában és februárjában.

Tágabb kontextus: A forint gyengülése mögötti egyik legmeghatározóbb ok a magyar gazdaság földgázkitettsége volt: az energiaimport drágulása tavaly folyamatos devizakeresletet generált, mivel az egyre drágább importért egyre több euróval vagy más devizával kellett fizetni.

  • Emellett az uniós pénzek körüli bizonytalanságok is gyengítették a forintot.
  • Részben emiatt is több mint 460 milliárd forinttal nőtt a magyarok külföldi bankokban tartott betétjeinek összege tavaly a Bank360.hu cikke szerint.

A szerdán közölt áprilisi külkereskedelmi mérlegadat csaknem egymilliárd eurós többletet mutatott, ami azt jelenti, hogy a forint árfolyamát hosszú távon is meghatározó egyik fontos tényező két hónapja stabilan és jelentősen javul.

  • Emellett okozhatta a forint erősödését a kedvező trendről árulkodó keddi magyar inflációs adat, és az alapvetően pozitív nemzetközi pénzpiaci hangulat,
  • illetve hogy még mindig kiemelkedően magas a magyarországi irányadó kamat, ami támaszt ad az árfolyamnak.

Mi várható? Az árfolyam gyengülése irányába ható kockázatot jelent, ha a jegybank a várakozásoknak megfelelően elkezdi csökkenteni az alapkamatot a következő időszakban. 

  • Az erősödés felé hathat viszont, ha megérkeznek az uniós pénzek, aminek köszönhetően egyes várakozások szerint akár a 360 és 370 közötti szinten is maradhatna az árfolyam hosszabb távon.

Összességében az látszik, hogy akik a tavaly őszi pánikban vagy akár idén év elején a forint (további) gyengülésére számítva váltottak pénzt – és akár vitték külföldi számlára -, jelen állás szerint rosszul jártak. Főleg, ha nem a külföldi nyaralásra valót vették meg, hanem amatőr devizaspekulánsként jártak el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanábanA gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam energia euró forint uniós pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.