Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 15:06 Pénz

Sokan rosszul spekuláltak a forint ellen

Szerda délután, majd egy ideig csütörtök reggel is 370-es szint alatt tartózkodott az euró forinttal szembeni árfolyama, amire ezelőtt utoljára 2022 márciusában, tartósabban pedig februárban, az orosz-ukrán háború kitörése előtt volt példa.

Előzmények: A forint a háború kitörését követően hosszú ideig jelentősen alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak devizáihoz képest, azonban tavaly októbertől kezdve trendszerűen erősödni kezdett, bár a régiós pénzekhez képest a lemaradását teljesen még nem hozta be.

  • A forinterősödés miatt az év elején megrohanták a valutaváltókat, és a Biztosdöntés.hu közleménye szerint az év első két hónapjában 30 százalékkal több euró fogyott, mint 2022 januárjában és februárjában.

Tágabb kontextus: A forint gyengülése mögötti egyik legmeghatározóbb ok a magyar gazdaság földgázkitettsége volt: az energiaimport drágulása tavaly folyamatos devizakeresletet generált, mivel az egyre drágább importért egyre több euróval vagy más devizával kellett fizetni.

  • Emellett az uniós pénzek körüli bizonytalanságok is gyengítették a forintot.
  • Részben emiatt is több mint 460 milliárd forinttal nőtt a magyarok külföldi bankokban tartott betétjeinek összege tavaly a Bank360.hu cikke szerint.

A szerdán közölt áprilisi külkereskedelmi mérlegadat csaknem egymilliárd eurós többletet mutatott, ami azt jelenti, hogy a forint árfolyamát hosszú távon is meghatározó egyik fontos tényező két hónapja stabilan és jelentősen javul.

  • Emellett okozhatta a forint erősödését a kedvező trendről árulkodó keddi magyar inflációs adat, és az alapvetően pozitív nemzetközi pénzpiaci hangulat,
  • illetve hogy még mindig kiemelkedően magas a magyarországi irányadó kamat, ami támaszt ad az árfolyamnak.

Mi várható? Az árfolyam gyengülése irányába ható kockázatot jelent, ha a jegybank a várakozásoknak megfelelően elkezdi csökkenteni az alapkamatot a következő időszakban. 

  • Az erősödés felé hathat viszont, ha megérkeznek az uniós pénzek, aminek köszönhetően egyes várakozások szerint akár a 360 és 370 közötti szinten is maradhatna az árfolyam hosszabb távon.

Összességében az látszik, hogy akik a tavaly őszi pánikban vagy akár idén év elején a forint (további) gyengülésére számítva váltottak pénzt – és akár vitték külföldi számlára -, jelen állás szerint rosszul jártak. Főleg, ha nem a külföldi nyaralásra valót vették meg, hanem amatőr devizaspekulánsként jártak el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanábanA gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam energia euró forint uniós pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.