Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 15:06 Pénz

Sokan rosszul spekuláltak a forint ellen

Szerda délután, majd egy ideig csütörtök reggel is 370-es szint alatt tartózkodott az euró forinttal szembeni árfolyama, amire ezelőtt utoljára 2022 márciusában, tartósabban pedig februárban, az orosz-ukrán háború kitörése előtt volt példa.

Előzmények: A forint a háború kitörését követően hosszú ideig jelentősen alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak devizáihoz képest, azonban tavaly októbertől kezdve trendszerűen erősödni kezdett, bár a régiós pénzekhez képest a lemaradását teljesen még nem hozta be.

  • A forinterősödés miatt az év elején megrohanták a valutaváltókat, és a Biztosdöntés.hu közleménye szerint az év első két hónapjában 30 százalékkal több euró fogyott, mint 2022 januárjában és februárjában.

Tágabb kontextus: A forint gyengülése mögötti egyik legmeghatározóbb ok a magyar gazdaság földgázkitettsége volt: az energiaimport drágulása tavaly folyamatos devizakeresletet generált, mivel az egyre drágább importért egyre több euróval vagy más devizával kellett fizetni.

  • Emellett az uniós pénzek körüli bizonytalanságok is gyengítették a forintot.
  • Részben emiatt is több mint 460 milliárd forinttal nőtt a magyarok külföldi bankokban tartott betétjeinek összege tavaly a Bank360.hu cikke szerint.

A szerdán közölt áprilisi külkereskedelmi mérlegadat csaknem egymilliárd eurós többletet mutatott, ami azt jelenti, hogy a forint árfolyamát hosszú távon is meghatározó egyik fontos tényező két hónapja stabilan és jelentősen javul.

  • Emellett okozhatta a forint erősödését a kedvező trendről árulkodó keddi magyar inflációs adat, és az alapvetően pozitív nemzetközi pénzpiaci hangulat,
  • illetve hogy még mindig kiemelkedően magas a magyarországi irányadó kamat, ami támaszt ad az árfolyamnak.

Mi várható? Az árfolyam gyengülése irányába ható kockázatot jelent, ha a jegybank a várakozásoknak megfelelően elkezdi csökkenteni az alapkamatot a következő időszakban. 

  • Az erősödés felé hathat viszont, ha megérkeznek az uniós pénzek, aminek köszönhetően egyes várakozások szerint akár a 360 és 370 közötti szinten is maradhatna az árfolyam hosszabb távon.

Összességében az látszik, hogy akik a tavaly őszi pánikban vagy akár idén év elején a forint (további) gyengülésére számítva váltottak pénzt – és akár vitték külföldi számlára -, jelen állás szerint rosszul jártak. Főleg, ha nem a külföldi nyaralásra valót vették meg, hanem amatőr devizaspekulánsként jártak el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanábanA gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam energia euró forint uniós pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.