Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 9. 10:22 Adat

Olyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősítheti

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint decemberben jelentősen visszaesett a magyar külkereskedelmi mérleg hiánya. Amíg novemberben az import értéke még 1,405 millárd euróval haladta meg az export értékét, decemberben már csak 154 millió euró volt a különbség. Ez jóval kisebb hiány az előzetes várakozásokhoz képest, és április óta ez volt az első hónap, amikor javult a mérleg. 

 

Tágabb kontextus: A magyar külkereskedelmi mérleg 2021 közepén fordult negatívba, de éves alapon még pluszban volt, ahogy 2009-től 2021-ig minden évben. A deficit 2022 második felében kezdett igazán felduzzadni, és az egész évre vonatkozó 8,3 milliárd eurós mínusz még a 2000-es évek deficitjeit is jelentősen meghaladta.

Fő okok:

  • A magyar gazdaság szereplőinek, a vállalatoknak, a lakosságnak és az államnak az importált földgáz, áram és olaj árának többszörösét kellett megfizetnie a korábbi szinthez képest (28 százalékos éves növekedés), miközben az export értéke ezzel a növekedéssel nem tudta tartani a lépést (19 százalékos éves növekedés): ez messze a legjelentősebb ok.
  • Miközben a gazdaságpolitika költségvetési oldala is hozzájárult az import növekedéséhez: a választások előtti lakossági transzferek jelentős részét költötték ugyanis importtermékek fogyasztására.
  • Kisebb mértékben és korábban a covid utáni időszak két trendje is rontotta az egyenleget: a nyitás utáni költekezés is az importot tolta meg, a járvány mentén kialakuló globális ellátási problémák pedig az exportot csökkentették.

Miért csökkent ekkorát a hiány? Novemberben csökkenni kezdett és február elején már a háború kitörése előtti szinten mozgott a földgáz tőzsdei ára. Az energia árának csökkenése jelentős könnyebbséget jelent a gazdaság szereplőinek, egyúttal a mérleget is javítja, hiszen sokkal kevesebbet kell fizetni az importtermékekért.

 

Forinterősödés: A külkereskedelmi mérleg javulásának hírére szerdán 387 körüli szintre erősödött az euró-forint árfolyam. Az energiaimport drágulása tavaly folyamatos devizakeresletet generált, mivel az egyre drágább importért egyre több euróval vagy más devizával kellett fizetni. Ez jelentősen rontotta a forint árfolyamát. Az energia olcsóbbá válásával most viszont értelemszerűen ellentétes hatás érvényesül.

Mi várható? A januári gázárak alapján arra lehet számítani, hogy az év elején is marad az alacsonyabb deficit a kereskedelmi mérlegben. A friss, decemberre vonatkozó kiskereskedelmi adatok pedig a lakossági fogyasztás csökkenéséről árulkodnak, ami szintén az import csökkenésével jár együtt (ez egyébként már a decemberi deficitcsökkenéshez is hozzájárulhatott). A két folyamat együttesen akár a mérleg további javulását is eredményezheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanábanA gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nyolcadik forintot kiszippant a magyar gazdaságból az energiaszámlaEurópában a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb a magas energiaárakkal szemben. Az ikerdeficit a 2008-as események megismétlődésével fenyeget, ezért is kellenek annyira az uniós pénzek.

Adat árfolyam export földgáz forint import külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.