Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 9. 10:22 Adat

Olyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősítheti

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint decemberben jelentősen visszaesett a magyar külkereskedelmi mérleg hiánya. Amíg novemberben az import értéke még 1,405 millárd euróval haladta meg az export értékét, decemberben már csak 154 millió euró volt a különbség. Ez jóval kisebb hiány az előzetes várakozásokhoz képest, és április óta ez volt az első hónap, amikor javult a mérleg. 

 

Tágabb kontextus: A magyar külkereskedelmi mérleg 2021 közepén fordult negatívba, de éves alapon még pluszban volt, ahogy 2009-től 2021-ig minden évben. A deficit 2022 második felében kezdett igazán felduzzadni, és az egész évre vonatkozó 8,3 milliárd eurós mínusz még a 2000-es évek deficitjeit is jelentősen meghaladta.

Fő okok:

  • A magyar gazdaság szereplőinek, a vállalatoknak, a lakosságnak és az államnak az importált földgáz, áram és olaj árának többszörösét kellett megfizetnie a korábbi szinthez képest (28 százalékos éves növekedés), miközben az export értéke ezzel a növekedéssel nem tudta tartani a lépést (19 százalékos éves növekedés): ez messze a legjelentősebb ok.
  • Miközben a gazdaságpolitika költségvetési oldala is hozzájárult az import növekedéséhez: a választások előtti lakossági transzferek jelentős részét költötték ugyanis importtermékek fogyasztására.
  • Kisebb mértékben és korábban a covid utáni időszak két trendje is rontotta az egyenleget: a nyitás utáni költekezés is az importot tolta meg, a járvány mentén kialakuló globális ellátási problémák pedig az exportot csökkentették.

Miért csökkent ekkorát a hiány? Novemberben csökkenni kezdett és február elején már a háború kitörése előtti szinten mozgott a földgáz tőzsdei ára. Az energia árának csökkenése jelentős könnyebbséget jelent a gazdaság szereplőinek, egyúttal a mérleget is javítja, hiszen sokkal kevesebbet kell fizetni az importtermékekért.

 

Forinterősödés: A külkereskedelmi mérleg javulásának hírére szerdán 387 körüli szintre erősödött az euró-forint árfolyam. Az energiaimport drágulása tavaly folyamatos devizakeresletet generált, mivel az egyre drágább importért egyre több euróval vagy más devizával kellett fizetni. Ez jelentősen rontotta a forint árfolyamát. Az energia olcsóbbá válásával most viszont értelemszerűen ellentétes hatás érvényesül.

Mi várható? A januári gázárak alapján arra lehet számítani, hogy az év elején is marad az alacsonyabb deficit a kereskedelmi mérlegben. A friss, decemberre vonatkozó kiskereskedelmi adatok pedig a lakossági fogyasztás csökkenéséről árulkodnak, ami szintén az import csökkenésével jár együtt (ez egyébként már a decemberi deficitcsökkenéshez is hozzájárulhatott). A két folyamat együttesen akár a mérleg további javulását is eredményezheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanábanA gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nyolcadik forintot kiszippant a magyar gazdaságból az energiaszámlaEurópában a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb a magas energiaárakkal szemben. Az ikerdeficit a 2008-as események megismétlődésével fenyeget, ezért is kellenek annyira az uniós pénzek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árfolyam export földgáz forint import külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.