Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 9. 10:22 Adat

Olyan hír jött a magyar gazdaságról, ami a forintot hosszabb távon is erősítheti

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint decemberben jelentősen visszaesett a magyar külkereskedelmi mérleg hiánya. Amíg novemberben az import értéke még 1,405 millárd euróval haladta meg az export értékét, decemberben már csak 154 millió euró volt a különbség. Ez jóval kisebb hiány az előzetes várakozásokhoz képest, és április óta ez volt az első hónap, amikor javult a mérleg. 

 

Tágabb kontextus: A magyar külkereskedelmi mérleg 2021 közepén fordult negatívba, de éves alapon még pluszban volt, ahogy 2009-től 2021-ig minden évben. A deficit 2022 második felében kezdett igazán felduzzadni, és az egész évre vonatkozó 8,3 milliárd eurós mínusz még a 2000-es évek deficitjeit is jelentősen meghaladta.

Fő okok:

  • A magyar gazdaság szereplőinek, a vállalatoknak, a lakosságnak és az államnak az importált földgáz, áram és olaj árának többszörösét kellett megfizetnie a korábbi szinthez képest (28 százalékos éves növekedés), miközben az export értéke ezzel a növekedéssel nem tudta tartani a lépést (19 százalékos éves növekedés): ez messze a legjelentősebb ok.
  • Miközben a gazdaságpolitika költségvetési oldala is hozzájárult az import növekedéséhez: a választások előtti lakossági transzferek jelentős részét költötték ugyanis importtermékek fogyasztására.
  • Kisebb mértékben és korábban a covid utáni időszak két trendje is rontotta az egyenleget: a nyitás utáni költekezés is az importot tolta meg, a járvány mentén kialakuló globális ellátási problémák pedig az exportot csökkentették.

Miért csökkent ekkorát a hiány? Novemberben csökkenni kezdett és február elején már a háború kitörése előtti szinten mozgott a földgáz tőzsdei ára. Az energia árának csökkenése jelentős könnyebbséget jelent a gazdaság szereplőinek, egyúttal a mérleget is javítja, hiszen sokkal kevesebbet kell fizetni az importtermékekért.

 

Forinterősödés: A külkereskedelmi mérleg javulásának hírére szerdán 387 körüli szintre erősödött az euró-forint árfolyam. Az energiaimport drágulása tavaly folyamatos devizakeresletet generált, mivel az egyre drágább importért egyre több euróval vagy más devizával kellett fizetni. Ez jelentősen rontotta a forint árfolyamát. Az energia olcsóbbá válásával most viszont értelemszerűen ellentétes hatás érvényesül.

Mi várható? A januári gázárak alapján arra lehet számítani, hogy az év elején is marad az alacsonyabb deficit a kereskedelmi mérlegben. A friss, decemberre vonatkozó kiskereskedelmi adatok pedig a lakossági fogyasztás csökkenéséről árulkodnak, ami szintén az import csökkenésével jár együtt (ez egyébként már a decemberi deficitcsökkenéshez is hozzájárulhatott). A két folyamat együttesen akár a mérleg további javulását is eredményezheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanábanA gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nyolcadik forintot kiszippant a magyar gazdaságból az energiaszámlaEurópában a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb a magas energiaárakkal szemben. Az ikerdeficit a 2008-as események megismétlődésével fenyeget, ezért is kellenek annyira az uniós pénzek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árfolyam export földgáz forint import külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.