Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 8. 09:04 Pénz

Az olcsó hitelek idén még nem térnek vissza

Maradnak a magas hitelkamatok az idén, és a kamatstopot is meghosszabbíthatja június 30. után a kormány, nyilatkozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az RTL Híradónak május negyedikén.

  • „Lényegében összezuhant ez a piac” – mondta a miniszter Portfolio rendezvényén a lakáshitelezéssel kapcsolatban.
  • A kormány 15 százalékos éves inflációval számol jelenleg, míg a Magyar Nemzeti Bank szerint akár 19,5 százalék is lehet a pénzromlás üteme idén.
  • A magas infláció magas, jelenleg 18 százalékos irányadó kamattal párosul.

Miért fontos ez? A változó kamatozású hitelekre vonatkozó kamatstopot – amit eleinte a lakosságnak, majd a kis- és középvállalkozásoknak dobott mentőövként a kormány – piactorzító, a magánjogi szerződésekben foglaltakat megkérdőjelező intézkedésként élik meg a bankok. Mindeközben az új hitelek kibocsátási üteme csökken a magas kamatok miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kamatstop most segít azoknak, akik nem terveztek alaposan, de emiatt később az előrelátókon is csattan az ostorA rosszabbul gazdálkodó kkv-k kaptak érdemi segítséget a kamatplafonnal, viszont a bankok szorult helyzete miatt apadó hitelforrások a gazdaság egészére nézve lesznek károsak.

Számokban: a személyi hitelek kibocsátása 18, a lakáscélú kölcsönöké 54 százalékkal esett vissza 2022 utolsó negyedévében az egy évvel korábbi szinthez képest. A bankok az extraprofitadó és a kamatstop miatt tavaly 448 milliárd forint többletterhet könyveltek el, ami több, mint a bankszektor teljes bérköltsége, idézte fel Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Tágabb kontextus: a magas hitelkamatok miatt a vásárlások, beruházások elhalasztása mellett dönthetnek a gazdasági szereplők, ami a kínálati oldalon árcsökkenéshez vezethet – ennek jelei tapasztalhatók például az ingatlanpiacon.

Mi következik? Kamatcsökkentésről egyelőre nincs szó, de április végén a jegybank jelét adta annak, hogy ez előbb-utóbb napirendre kerülhet. Elemzői várakozások szerint mindenesetre az idei év végére 10 százalék környékére csökkenhet az irányadó ráta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elejénA lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a magyar államadósság finanszírozásával?Az uniós pénzekhez való hozzáférés bizonytalansága és a kínai bankok növekvő itteni aktivitása kényelmetlen kérdéseket vetett fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz a forinttal, ha kamatot csökkent a nemzeti bank?Eddig jól menedzselte a folyamatot a jegybank, és ha továbbra is minden a tervek szerint halad, a kamatvágási ciklus ellenére is erősödhet a forint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hitelezés infláció irányadó kamat nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.