Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

Noha az állampapírokat a legbiztonságosabb befektetések között szokás számon tartani – az amerikaiak pedig különösen kiemelt bizalmat élveznek -, azok értékvesztése mégis szerepet játszott a Silicon Valley Bank (SVB) csődjében. A pénzintézet hosszú lejáratú kötvényeket is tartott, amelyeket még a rendkívül alacsony kamatok időszakában vásárolt meg, ám az irányadó ráták tavaly meredeken emelkedni kezdtek, és az emiatt épp egyre kevésbé vonzó hozammal kecsegtető papírok aktuális árfolyama csökkent, derül ki a Bloomberg cikkéből.

A kötvények lejáratakor folyósítandó államkincstári kifizetés persze nincs veszélyben, ettől függetlenül azonban a futamidő alatti eladási értékük ingadozhat, ami meg is történt a közelmúltban, méghozzá a befektetők számára kedvezőtlen irányban. A jelenség akkor okozhat gondot, ha valaki szabadulni kényszerül az állampapíroktól azok lejárata előtt, például azért, mert váratlanul készpénzre van szüksége – így járt az SVB is.

Sok ügyfél ugyanis a 250 ezer dolláros betétbiztosítási határt meghaladó összeget tartott a bankban, amit a pánikhangulatban egycsapásra ki akartak venni. Ezen igények teljesítéséhez az SVB kénytelen volt gyorsan pénzzé tenni a kincstári papírjait és jelzálogleveleit, amit csak jókora veszteség mellett tudott megtenni.

Mindezek ellenére az államkötvényeket a legbiztonságosabb befektetések között tartják számon a szakértők, azonban a futamidő hosszát és az ezalatt potenciálisan bekövetkező árfolyamváltozást a helyükön kell kezelni. Az értékvesztésnek leginkább a hosszú lejáratú papírok kitettek, amit egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakember szerint megmagyarázhatatlan módon nem mértek fel helyesen az SVB bankárai. Igaz, a legtöbb bankban nincs is annyi biztosítatlan összegű betét, mint amennyit a gyorsan fejlődő technológiai startupok helyeztek el az SVB-nél.

A probléma természetesen más pénzintézeteket is érint: az amerikai bankok több mint négyezer milliárd dollárt tartanak állampapírokban, miközben azok árfolyama az 1970-es évek óta nem látott mértékben csökkent tavaly, a leghosszabb lejáratúak közel harminc százalékot veszítettek az értékükből. Ez az egyik oka annak, hogy a bankok működését továbbra is aggályok övezik, hiába segítette ki végül több állami intézmény is a csődbe ment SVB-t és Signature Bankot, amikor kénytelenek voltak kiutalni a náluk elhelyezett összegeket. A bizalmatlanságot főleg a kisebb, regionális bankok szenvedik el, amelyekből továbbra is kiveszik a betétesek a pénzüket.

A folytatás pedig bizonytalan, ugyanis bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nemrég még emelt az irányadó kamaton, a piac már inkább a kamatpolitika irányváltását tartja valószínűnek, így a kötvényárak növekvő pályára álltak. Mindeközben fokozódnak az aggodalmak az elmúlt években jócskán felduzzadt kötvénypiac likviditása miatt, kérdés, hogy az intézményrendszer meddig győzi a megnövekedett forgalmat. További veszély az amerikai papírokkal kapcsolatban az állami adósságplafon kérdése: ha nincs politikai konszenzus ennek mértékét illetően, az akár államcsődhöz is vezethet. Ráadásul sokak szemében az orosz-ukrán háború  nyomán kirótt pénzügyi szankciók sem vetnek jó fényt a biztosnak vélt befektetésekre, miután zárolták az orosz jegybank papírjait az amerikai intézmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előttÉpp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincsMi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz állampapír bank bankrendszer silicon valley bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.