Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

Noha az állampapírokat a legbiztonságosabb befektetések között szokás számon tartani – az amerikaiak pedig különösen kiemelt bizalmat élveznek -, azok értékvesztése mégis szerepet játszott a Silicon Valley Bank (SVB) csődjében. A pénzintézet hosszú lejáratú kötvényeket is tartott, amelyeket még a rendkívül alacsony kamatok időszakában vásárolt meg, ám az irányadó ráták tavaly meredeken emelkedni kezdtek, és az emiatt épp egyre kevésbé vonzó hozammal kecsegtető papírok aktuális árfolyama csökkent, derül ki a Bloomberg cikkéből.

A kötvények lejáratakor folyósítandó államkincstári kifizetés persze nincs veszélyben, ettől függetlenül azonban a futamidő alatti eladási értékük ingadozhat, ami meg is történt a közelmúltban, méghozzá a befektetők számára kedvezőtlen irányban. A jelenség akkor okozhat gondot, ha valaki szabadulni kényszerül az állampapíroktól azok lejárata előtt, például azért, mert váratlanul készpénzre van szüksége – így járt az SVB is.

Sok ügyfél ugyanis a 250 ezer dolláros betétbiztosítási határt meghaladó összeget tartott a bankban, amit a pánikhangulatban egycsapásra ki akartak venni. Ezen igények teljesítéséhez az SVB kénytelen volt gyorsan pénzzé tenni a kincstári papírjait és jelzálogleveleit, amit csak jókora veszteség mellett tudott megtenni.

Mindezek ellenére az államkötvényeket a legbiztonságosabb befektetések között tartják számon a szakértők, azonban a futamidő hosszát és az ezalatt potenciálisan bekövetkező árfolyamváltozást a helyükön kell kezelni. Az értékvesztésnek leginkább a hosszú lejáratú papírok kitettek, amit egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakember szerint megmagyarázhatatlan módon nem mértek fel helyesen az SVB bankárai. Igaz, a legtöbb bankban nincs is annyi biztosítatlan összegű betét, mint amennyit a gyorsan fejlődő technológiai startupok helyeztek el az SVB-nél.

A probléma természetesen más pénzintézeteket is érint: az amerikai bankok több mint négyezer milliárd dollárt tartanak állampapírokban, miközben azok árfolyama az 1970-es évek óta nem látott mértékben csökkent tavaly, a leghosszabb lejáratúak közel harminc százalékot veszítettek az értékükből. Ez az egyik oka annak, hogy a bankok működését továbbra is aggályok övezik, hiába segítette ki végül több állami intézmény is a csődbe ment SVB-t és Signature Bankot, amikor kénytelenek voltak kiutalni a náluk elhelyezett összegeket. A bizalmatlanságot főleg a kisebb, regionális bankok szenvedik el, amelyekből továbbra is kiveszik a betétesek a pénzüket.

A folytatás pedig bizonytalan, ugyanis bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nemrég még emelt az irányadó kamaton, a piac már inkább a kamatpolitika irányváltását tartja valószínűnek, így a kötvényárak növekvő pályára álltak. Mindeközben fokozódnak az aggodalmak az elmúlt években jócskán felduzzadt kötvénypiac likviditása miatt, kérdés, hogy az intézményrendszer meddig győzi a megnövekedett forgalmat. További veszély az amerikai papírokkal kapcsolatban az állami adósságplafon kérdése: ha nincs politikai konszenzus ennek mértékét illetően, az akár államcsődhöz is vezethet. Ráadásul sokak szemében az orosz-ukrán háború  nyomán kirótt pénzügyi szankciók sem vetnek jó fényt a biztosnak vélt befektetésekre, miután zárolták az orosz jegybank papírjait az amerikai intézmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előttÉpp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincsMi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz állampapír bank bankrendszer silicon valley bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Gergely Péter
2023. május 30. 17:03 Pénz

Egyre kevesebbet érnek a támogatott hitelek, mégis egyre nehezebb lakáshoz jutni nélkülük

Az állami támogatásokra továbbra is stabilan számíthatnak a gyermeket nevelő vagy tervező családok. De tényleg annyira kellenek, ha lakást vennénk?

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Stubnya Bence
2023. június 1. 10:14 Közélet

Donald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttán

Csaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.