Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Kockázatkezelési vezetőnek – chief risk officer (CRO) – nevezik azt munkatársat, aki a kudarcok és végső esetben a csőd elkerüléséért felel a vállalatoknál. Szerencsés esetben a ténykedése alig észrevehető, riportokat összegez, üzletmeneteket ellenőriz, anomáliák után kutat, és felfedi a céget fenyegető problémákat. A Silicon Valley Banknál vélhetően bőven lett volna dolga tavaly a szóban forgó munkatársnak, csakhogy a pozíciót 2022-ben nyolc hónapon keresztül senki sem töltötte be, derül ki a Wall Street Journal (WSJ) beszámolójából.

A posztot korábban betöltő Laura Izurieta ugyanis tavaly áprilisban távozott a banktól, majd utódja, Kim Olson csak decemberben érkezett meg, ám eközben baljós tendenciák bontakoztak ki: romlott a technológiai iparág helyzete és szigorodott a kamatkörnyezet. Mindezt persze a kockázatkezelő hiányában is konstatálta a bank vezetése, amit jól szemléltet, hogy az igazgatótanács kockázati bizottsága tavaly

majdnem annyiszor ülésezett, mint összesen a megelőző három évben.

Hiányzott azonban az a kolléga, aki érdemben reagálhatott volna az aggasztó fejleményekre, ráadásul a többi vezetőt jellemzően jobban érdekelték a szédületes megtérülési ráták az ügyleteket övező kockázatoknál az amerikai lap szerint.

Persze a CRO munkája sem biztosíték a problémák elkerülésére, sőt, bizonyos esetekben akár fokozhatja azok valószínűségét. A munkakör a kétezres években terjedt el az amerikai vállalatoknál, és azóta több kutatás kimutatta, hogy hamis biztonságérzettel kecsegtet. A hatóságok ugyanis megelégszenek a kockázatkezelési vezető jelenlétével, amire a bankok bátrabban köthetnek rizikósabb hitelszerződéseket és vághatnak bele bonyolultabb ügyletekbe. A cégen belül továbbá a kereskedők és bankárok bízva a kockázatkezelő felügyeletében és kijózanító közbelépésében lazábban kezelhetik a döntéseiket övező veszélyeket a kelleténél.

A WSJ arra is emlékeztet, hogy bár a kockázatkezelésért felelős vezetők kordában tarthatják vagy legalábbis optimalizálhatják a cég által vállalt rizikót, végső soron a felelősség nem őket, hanem a vezérigazgatókat terheli. Ennek változására egy, a lapnak nyilatkozó szakértő nem lát sok esélyt, mivel a CRO-k potenciális akadékoskodása nyugodtabb időkben a profitszerzés rovására menne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bank csőd kockázatkezelés silicon valley bank Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.