Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Kockázatkezelési vezetőnek – chief risk officer (CRO) – nevezik azt munkatársat, aki a kudarcok és végső esetben a csőd elkerüléséért felel a vállalatoknál. Szerencsés esetben a ténykedése alig észrevehető, riportokat összegez, üzletmeneteket ellenőriz, anomáliák után kutat, és felfedi a céget fenyegető problémákat. A Silicon Valley Banknál vélhetően bőven lett volna dolga tavaly a szóban forgó munkatársnak, csakhogy a pozíciót 2022-ben nyolc hónapon keresztül senki sem töltötte be, derül ki a Wall Street Journal (WSJ) beszámolójából.

A posztot korábban betöltő Laura Izurieta ugyanis tavaly áprilisban távozott a banktól, majd utódja, Kim Olson csak decemberben érkezett meg, ám eközben baljós tendenciák bontakoztak ki: romlott a technológiai iparág helyzete és szigorodott a kamatkörnyezet. Mindezt persze a kockázatkezelő hiányában is konstatálta a bank vezetése, amit jól szemléltet, hogy az igazgatótanács kockázati bizottsága tavaly

majdnem annyiszor ülésezett, mint összesen a megelőző három évben.

Hiányzott azonban az a kolléga, aki érdemben reagálhatott volna az aggasztó fejleményekre, ráadásul a többi vezetőt jellemzően jobban érdekelték a szédületes megtérülési ráták az ügyleteket övező kockázatoknál az amerikai lap szerint.

Persze a CRO munkája sem biztosíték a problémák elkerülésére, sőt, bizonyos esetekben akár fokozhatja azok valószínűségét. A munkakör a kétezres években terjedt el az amerikai vállalatoknál, és azóta több kutatás kimutatta, hogy hamis biztonságérzettel kecsegtet. A hatóságok ugyanis megelégszenek a kockázatkezelési vezető jelenlétével, amire a bankok bátrabban köthetnek rizikósabb hitelszerződéseket és vághatnak bele bonyolultabb ügyletekbe. A cégen belül továbbá a kereskedők és bankárok bízva a kockázatkezelő felügyeletében és kijózanító közbelépésében lazábban kezelhetik a döntéseiket övező veszélyeket a kelleténél.

A WSJ arra is emlékeztet, hogy bár a kockázatkezelésért felelős vezetők kordában tarthatják vagy legalábbis optimalizálhatják a cég által vállalt rizikót, végső soron a felelősség nem őket, hanem a vezérigazgatókat terheli. Ennek változására egy, a lapnak nyilatkozó szakértő nem lát sok esélyt, mivel a CRO-k potenciális akadékoskodása nyugodtabb időkben a profitszerzés rovására menne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bank csőd kockázatkezelés silicon valley bank Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.