Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Kockázatkezelési vezetőnek – chief risk officer (CRO) – nevezik azt munkatársat, aki a kudarcok és végső esetben a csőd elkerüléséért felel a vállalatoknál. Szerencsés esetben a ténykedése alig észrevehető, riportokat összegez, üzletmeneteket ellenőriz, anomáliák után kutat, és felfedi a céget fenyegető problémákat. A Silicon Valley Banknál vélhetően bőven lett volna dolga tavaly a szóban forgó munkatársnak, csakhogy a pozíciót 2022-ben nyolc hónapon keresztül senki sem töltötte be, derül ki a Wall Street Journal (WSJ) beszámolójából.

A posztot korábban betöltő Laura Izurieta ugyanis tavaly áprilisban távozott a banktól, majd utódja, Kim Olson csak decemberben érkezett meg, ám eközben baljós tendenciák bontakoztak ki: romlott a technológiai iparág helyzete és szigorodott a kamatkörnyezet. Mindezt persze a kockázatkezelő hiányában is konstatálta a bank vezetése, amit jól szemléltet, hogy az igazgatótanács kockázati bizottsága tavaly

majdnem annyiszor ülésezett, mint összesen a megelőző három évben.

Hiányzott azonban az a kolléga, aki érdemben reagálhatott volna az aggasztó fejleményekre, ráadásul a többi vezetőt jellemzően jobban érdekelték a szédületes megtérülési ráták az ügyleteket övező kockázatoknál az amerikai lap szerint.

Persze a CRO munkája sem biztosíték a problémák elkerülésére, sőt, bizonyos esetekben akár fokozhatja azok valószínűségét. A munkakör a kétezres években terjedt el az amerikai vállalatoknál, és azóta több kutatás kimutatta, hogy hamis biztonságérzettel kecsegtet. A hatóságok ugyanis megelégszenek a kockázatkezelési vezető jelenlétével, amire a bankok bátrabban köthetnek rizikósabb hitelszerződéseket és vághatnak bele bonyolultabb ügyletekbe. A cégen belül továbbá a kereskedők és bankárok bízva a kockázatkezelő felügyeletében és kijózanító közbelépésében lazábban kezelhetik a döntéseiket övező veszélyeket a kelleténél.

A WSJ arra is emlékeztet, hogy bár a kockázatkezelésért felelős vezetők kordában tarthatják vagy legalábbis optimalizálhatják a cég által vállalt rizikót, végső soron a felelősség nem őket, hanem a vezérigazgatókat terheli. Ennek változására egy, a lapnak nyilatkozó szakértő nem lát sok esélyt, mivel a CRO-k potenciális akadékoskodása nyugodtabb időkben a profitszerzés rovására menne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bank csőd kockázatkezelés silicon valley bank Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.