Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A múlt héten becsődölt Silicon Valley Banknak nemcsak az ügyfelei között voltak meghatározóak a környékbeli tech-cégek, hanem működése is jobban hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Részletek: az amerikai bankokkal ellentétben az SVB nem állt vissza a távmunkáról, 8500 alkalmazottjának többsége otthonról dolgozott a Financial Times szerint.

  • A cég vezérigazgatója többször Hawaii-on tartózkodott, az elnök Floridából dolgozott, és több más vezető is más városban élt.
  • Az egy hónapja megjelent éves jelentésében az szerepelt, hogy a távmunkának „hosszú távon negatív hatása” lehet a bankra, mivel a munka-szabadidő egyensúly megbomlása a hatékonyság romlásához vezethet.

Miért fontos ez? Bár azt nem lehet megmondani, hogy az otthonról dolgozásnak mekkora szerepe lehetett a csődben, az SVB esetének hosszú távon lehet hatása a távmunka jövőjére.

Igen, de: az ugyanakkor egyértelmű, hogy a távmunkától függetlenül számos hibát elkövetett a bank. Rossz volt a kockázatmenedzsmentje, túlságosan összefonódott a tech-szektorral és öntötte a hiteleket a veszteséges startupokba.

  • Dollármilliárdokat hitelezett például borházakat, hogy az eseményeiken kapcsolatokat építhessen vagy bort küldhessen az ügyfélbulikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás AmerikábanVezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásátólA pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankrendszer csőd silicon valley bank távmunka usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.