Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A múlt héten becsődölt Silicon Valley Banknak nemcsak az ügyfelei között voltak meghatározóak a környékbeli tech-cégek, hanem működése is jobban hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Részletek: az amerikai bankokkal ellentétben az SVB nem állt vissza a távmunkáról, 8500 alkalmazottjának többsége otthonról dolgozott a Financial Times szerint.

  • A cég vezérigazgatója többször Hawaii-on tartózkodott, az elnök Floridából dolgozott, és több más vezető is más városban élt.
  • Az egy hónapja megjelent éves jelentésében az szerepelt, hogy a távmunkának „hosszú távon negatív hatása” lehet a bankra, mivel a munka-szabadidő egyensúly megbomlása a hatékonyság romlásához vezethet.

Miért fontos ez? Bár azt nem lehet megmondani, hogy az otthonról dolgozásnak mekkora szerepe lehetett a csődben, az SVB esetének hosszú távon lehet hatása a távmunka jövőjére.

Igen, de: az ugyanakkor egyértelmű, hogy a távmunkától függetlenül számos hibát elkövetett a bank. Rossz volt a kockázatmenedzsmentje, túlságosan összefonódott a tech-szektorral és öntötte a hiteleket a veszteséges startupokba.

  • Dollármilliárdokat hitelezett például borházakat, hogy az eseményeiken kapcsolatokat építhessen vagy bort küldhessen az ügyfélbulikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás AmerikábanVezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásátólA pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankrendszer csőd silicon valley bank távmunka usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.