Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 22. 04:34 Adat, Pénz

Tízéves korszak zárult le a magyar ingatlanpiacon

Stagnálás, visszaesés és további drágulás – amikor tavaly szeptemberben a magyar ingatlanpiac lassulását elemeztük a G7-en, azt írtuk, hogy az akkori folyamatok alapján mindhárom forgatókönyv benne van a pakliban az év végéig. Az azóta megjelent adatok alapján egyre egyértelműbbé válik, hogy a tavalyi utolsó hónapokban az ingatlanpiac jelentős részében már visszaesés volt, azaz megindult az árak csökkenése.

Az Otthon Centrum hétfői közleménye szerint az év utolsó három hónapjában a használt lakások árai 4, a házaké 5 százalékkal csökkentek 2022 harmadik negyedévéhez képest. Az árcsökkenést ráadásul az elmúlt években leggyorsabban dráguló budapesti piacon is tapasztalni lehetett, ahol a használt téglalakások ára 3,5, a paneleké 2,5 százalékkal csökkent.

Bár csak közvetetten, de ugyanerre utalnak az Ingatlan.com januári kínálati adatai, amelyek szerint a fővárosban decemberhez képest 0,9, a vármegyeszékhelyeken pedig 1,9 százalékkal csökkentek az ingatlanok hirdetési árai. Az árak változását az magyarázza, hogy a nagyobb kínálat országosan csökkenő kereslettel találkozik.

Az Ingatlan.com adatai szerint az éve első hetében több mint 18 százalékkal több ingatlan volt a piacon, mint egy évvel korábban, viszont 40 százalékkal csökkent a vevők száma. Budapesten 1, Pest vármegyében – tehát a budapesti agglomerációban – 21, a vármegyeszékhelyeken 35, a kisebb településeken pedig 26 százalékkal nőtt a kínálat. 

A végső árak egy ilyen helyzetben nemcsak azért csökkenhetnek, mert már a hirdetési árakat is elkezdik lejjebb vinni az eladók, hanem azért is, mert a vevők – kihasználva a jobb alkupozíciójukat – a hirdetési árnál alacsonyabb áron veszik meg az ingatlanokat.

Az Ingatlan.com adatai szerint amíg például 2022 első hónapjaiban átlagosan 2,8-2,9 százalék volt a piacon az átlagos alku nagysága, 2022 decemberében már az összes településtípus esetében átlagosan 4,4 százalékra nőtt az az arány, amennyit a hirdetési árból le lehetett alkudni. A Duna House adatai szerint panelek esetében 2021 első és negyedik negyedéve között 3-ról 5 százalékra nőtt az átlagos alku aránya, téglalakások esetében pedig 4-ről 7 százalékra.

A magyar ingatlanpiac nagy trendjeit az MNB, illetve a KSH árindexei követik le, azonban mivel ezeket jelentős késéssel közlik, egyelőre ezek nem árulkodnak árcsökkenésről. Az MNB-árindex és a KSH-árindex a második negyedévig a drágulás csúcsra éréséről árulkodik. A Duna House saját – így kisebb merítésből dolgozó – árindexe (a 8. oldalon) viszont már a harmadik és negyedik negyedévre vonatkozóan is mutat adatokat, és eszerint a tavalyi év közepétől kezdve nominális és reál értelemben is csökkentek az ingatlanárak országosan. A csökkenés a panel- és téglalakásokra vonatkozó alindexeknél is látszik.

Ilyesmire országosan legutóbb 2012 harmadik és negyedik negyedéve között volt példa, tehát 10 évig tartott ki az ingatlanok árának emelkedése.

Az ingatlanpiacon az árak változásának várható alakulásáról árulkodhat az ingatlanpiaci adásvételek számát összegző tranzakciószám. Az elmúlt évek áremelkedését általában legalább stagnáló, de inkább növekvő tranzakciószám kísérte. A tranzakciószám csökkenése viszont az árak stagnálását vagy csökkenését vetíti előre, ennek azonban van egy átfutási ideje, mivel az eladók ragaszkodnak a hirdetési árakhoz. Most úgy tűnik, hogy a nagyjából május óta tartó tranzakciócsökkenés már átfordult árcsökkenésbe.

A Duna House tranzakciószám-becslése szerint decemberben összesen nagyjából 6500 adásvétel valósult meg, ami 43 százalékos visszaesés az előző év hasonló időszakához képest. Ez annyira kevés, hogy az elmúlt hat évben ennél csak 2020 áprilisában mértek kevesebb tranzakciót, amikor a járvány miatt teljesen befagyott a piac. 2022-ben a Duna House becslése alapján egyébként összesen 125 171 adásvétellel zárt az ingatlanpiac, amely az előző évhez képest 22 százalékost visszaesés.

Éves összehasonlításban ennél kevesebb tranzakció legutoljára 2014-ben volt, és a Duna House 2023-ra vonatkozóan ehhez képest még lassulásra, nagyjából 90-110 ezer közötti tranzakciószámra számít. Mindez pedig további árcsökkenést vetít előre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 2008 utáni években pangott legutoljára annyira a magyar ingatlanpiac, mint most októberbenA szeptemberi új lakáshitelszerződések állománya 38 százalékkal esett vissza. Az év utolsó három hónapjában várhatóan folytatódik az ingatlanpiaci lassulás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz árak ingatlan ingatlanpiac lakás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Bucsky Péter
2024. június 11. 13:14 Adat, Közélet

Romlik a narancs: kevesebb jelölt indult és nyert a Fidesz színeiben

Tizedével csökkent a kizárólag Fidesz-KDNP színekben megválasztott polgármesterek száma, a települési és megyei önkormányzati képviselőknél pedig még nagyobb a visszaesés.

Jandó Zoltán
2024. június 11. 11:03 Adat, Közélet

A Tiszánál kevésbé áradt a Tisza

Az országos átlagnál látványosan gyengébb eredményeket ért el az 58 Tisza előtagú településen Magyar Péter pártja. Volt, ahol közel 99 százalékot kapott a Fidesz.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.