Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 14. 12:04 Pénz

Az élelmiszerek drágulásában van egy olyan faktor, aminek semmi köze nincs az élelmiszerhez

Miért drágulnak ennyire az élelmiszerek világszerte? Erre a kérdésre hónapok óta megvannak a szakmai válaszok, a világjárvány után az ellátási láncok nem álltak helyre, magas az energia ára, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta, illetve általában nincs elég alapanyag és köztes termék a világpiacon.

Sophie van Huellen, a Manchesteri Egyetem kutató-közgazdásza azonban most a The Conversation angol lapban közzétett írásában fontosnak tartja felhívni a figyelmet még egy jelenségre: a spekulatív tőzsdei ügyletek elszaporodására.

Ahogy írja, a fenti okok természetesen mind valósak, de a nem megfelelő kínálat, vagyis a részleges élelmiszerhiány nem teljesen áll meg. Kínában 2021-ben és az Egyesült Államokban 2022-ben kiugróan jó gabonatermés volt, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) pedig 2022-23-ra kielégítő világpiaci kínálatot jelzett előre.

Huellen emlékeztet arra, hogy a legutóbbi, 2008-as világgazdasági válságban is felvetődött, hogy az élelmiszerek árát a tőzsdei származékos ügyletek is jelentős mértékben hajtották felfelé, és akkor egy tudományos munkában ezt be is mutatták.

A származékos ügyleteknél a pénzügyi befektetők az árak jövőbeni változására “fogadnak”, úgy adnak és vesznek terményt, hogy az a legtöbb esetben fizikailag sosem kerül a tulajdonukba – lényegében csak az árak alakulására spekulálnak. Ez teljesen természetes és szabályos módja a kereskedésnek, annál is inkább, mert gyakran azok is élnek a módszerrel, akik ténylegesen érintettek az élelmiszertermelésben. Egy termelő előre eladhatja például a gabonáját a tőzsdén úgy, hogy az még meg sem nőtt, ám ő az aratáskori piaci árra jól spekulálva bebiztosíthatja magának a megfelelő bevételt.

A dolog azonban a farmerek szemszögéből csak akkor működik jól, ha a tőzsdei árak végső soron az adott terület szakmailag megalapozott piaci adatain alapszanak, ekkor fogja a tőzsdei ár jól tükrözni a termény valós piaci értékét.

Huellen azonban pont azt mutatta be elemzésében, hogy a pusztán pénzügyi befektetők gyakran olyan stratégiát követnek, amely az ő szempontjukból tökééletesen igazolható, ám a tőzsdei árat eltérítik a piaci alapvetésektől.

A kutató szerint az utóbbi időben megint alaposan megnőtt ezeknek az ügyleteknek a szerepe, amiből arra lehet következtetni, hogy a magas élelmiszerárakat nem csak a termények szűkösebb kínálata okozza.

A nem agrárszakmai alapon, azaz ebből a szempontból mesterségesen felpumpált árak azért veszélyesek, mert a nagy termelő országok a saját lakosságuk biztos ellátása érdekében stratégiai készleteket kezdenek felhalmozni, ami a nemzetközi kereskedelemben beszűkíti a kínálatot, ami pedig az ördögi kör végén megint felhajtja az árakat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer infláció tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.