Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 14. 12:04 Pénz

Az élelmiszerek drágulásában van egy olyan faktor, aminek semmi köze nincs az élelmiszerhez

Miért drágulnak ennyire az élelmiszerek világszerte? Erre a kérdésre hónapok óta megvannak a szakmai válaszok, a világjárvány után az ellátási láncok nem álltak helyre, magas az energia ára, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta, illetve általában nincs elég alapanyag és köztes termék a világpiacon.

Sophie van Huellen, a Manchesteri Egyetem kutató-közgazdásza azonban most a The Conversation angol lapban közzétett írásában fontosnak tartja felhívni a figyelmet még egy jelenségre: a spekulatív tőzsdei ügyletek elszaporodására.

Ahogy írja, a fenti okok természetesen mind valósak, de a nem megfelelő kínálat, vagyis a részleges élelmiszerhiány nem teljesen áll meg. Kínában 2021-ben és az Egyesült Államokban 2022-ben kiugróan jó gabonatermés volt, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) pedig 2022-23-ra kielégítő világpiaci kínálatot jelzett előre.

Huellen emlékeztet arra, hogy a legutóbbi, 2008-as világgazdasági válságban is felvetődött, hogy az élelmiszerek árát a tőzsdei származékos ügyletek is jelentős mértékben hajtották felfelé, és akkor egy tudományos munkában ezt be is mutatták.

A származékos ügyleteknél a pénzügyi befektetők az árak jövőbeni változására “fogadnak”, úgy adnak és vesznek terményt, hogy az a legtöbb esetben fizikailag sosem kerül a tulajdonukba – lényegében csak az árak alakulására spekulálnak. Ez teljesen természetes és szabályos módja a kereskedésnek, annál is inkább, mert gyakran azok is élnek a módszerrel, akik ténylegesen érintettek az élelmiszertermelésben. Egy termelő előre eladhatja például a gabonáját a tőzsdén úgy, hogy az még meg sem nőtt, ám ő az aratáskori piaci árra jól spekulálva bebiztosíthatja magának a megfelelő bevételt.

A dolog azonban a farmerek szemszögéből csak akkor működik jól, ha a tőzsdei árak végső soron az adott terület szakmailag megalapozott piaci adatain alapszanak, ekkor fogja a tőzsdei ár jól tükrözni a termény valós piaci értékét.

Huellen azonban pont azt mutatta be elemzésében, hogy a pusztán pénzügyi befektetők gyakran olyan stratégiát követnek, amely az ő szempontjukból tökééletesen igazolható, ám a tőzsdei árat eltérítik a piaci alapvetésektől.

A kutató szerint az utóbbi időben megint alaposan megnőtt ezeknek az ügyleteknek a szerepe, amiből arra lehet következtetni, hogy a magas élelmiszerárakat nem csak a termények szűkösebb kínálata okozza.

A nem agrárszakmai alapon, azaz ebből a szempontból mesterségesen felpumpált árak azért veszélyesek, mert a nagy termelő országok a saját lakosságuk biztos ellátása érdekében stratégiai készleteket kezdenek felhalmozni, ami a nemzetközi kereskedelemben beszűkíti a kínálatot, ami pedig az ördögi kör végén megint felhajtja az árakat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer infláció tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.