Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 5. 18:52 Pénz, Világ

Bevasalná a távozás árát a vagyonadó elől menekülő milliárdosokon a norvég kormány

A baloldali norvég kormány további adókkal nehezítené meg, hogy a gazdag norvégok elhagyják az országot és ezzel elkerüljenek adóterheket.

Vagyonadó Európában: Európában összesen még két országban van a norvéghoz hasonló vagyonadó – Spanyolországban és Svájcban –, és csak további három országban van részleges, csak meghatározott vagyonelemekre vonatkozó vagyonadó: Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban.

Előzmény: tavaly két nagy tekintélyű professzor közös könyvben állította azt, hogy a norvég társadalmi egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint korábban gondolták a hivatalos statisztikák alapján: a jövedelmi különbségek nagyjából olyan nagyok, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban.

Mi történik most Norvégiában? A tavaly hivatalba lépett baloldali kormány folyamatosan növeli a leggazdagabbak adóterheit, aminek következményeként egyre több gazdag norvég költözik más országba, vagy fontolgatja az ország elhagyását. Erre válaszként a norvég kormány bejelentette: tovább növeli az „exitadókat”, és szigorít a szabályozáson.

Mit jelent ez? Például azt, hogy teljesen eltörlik a nem realizált (egyebek mellett részvényárfolyam-) nyereségekre vonatkozó ötéves exitadólimitet, sőt, a szabályokat kiterjesztik a tulajdon közeli családtagra történő átruházására is, azonnali hatállyal. Mindemellett a kormánypártok további 6 százalékponttal, 37,8 százalékra növelnék az osztalék és nyereség adóját, és keresik a további lehetőségeket, hogy minden Norvégiában szerzett vagyonelem után Norvégiában fizessen adót az is, aki elhagyja az országot, vagy más országban is vannak érdekeltségei.

Személyes példa: a többszörös olimpiai és világbajnok síelő, Bjørn Dæhlie a 2021-es kormányváltás után költözött más országba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdag németek megmagyarázzák, miért nem lenne jó senkinek a vagyonadóRengeteg német családi vállalkozás ellenzi a vagyonadó újbóli bevezetését Németországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több ország próbálja vagyonadóból pótolni a járvány miatt kieső bevételeketArgentínában és Bolíviában már kivetették, több amerikai államban és európai országokban pedig szó van az elmúlt időszakban újra népszerűvé váló adónem bevezetéséről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddiginél nagyobb lendülettel térhet vissza a vagyonadóÉvi 2-8 százalékos adót vetnének ki a dollármilliárdosok vagyonára a demokraták esélyes elnökjelöltjei. Az USA-nak meg is vannak az eszközei, hogy beszedjék.

Pénz Világ norvégia vagyon vagyonadó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.