Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 5. 18:52 Pénz, Világ

Bevasalná a távozás árát a vagyonadó elől menekülő milliárdosokon a norvég kormány

A baloldali norvég kormány további adókkal nehezítené meg, hogy a gazdag norvégok elhagyják az országot és ezzel elkerüljenek adóterheket.

Vagyonadó Európában: Európában összesen még két országban van a norvéghoz hasonló vagyonadó – Spanyolországban és Svájcban –, és csak további három országban van részleges, csak meghatározott vagyonelemekre vonatkozó vagyonadó: Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban.

Előzmény: tavaly két nagy tekintélyű professzor közös könyvben állította azt, hogy a norvég társadalmi egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint korábban gondolták a hivatalos statisztikák alapján: a jövedelmi különbségek nagyjából olyan nagyok, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban.

Mi történik most Norvégiában? A tavaly hivatalba lépett baloldali kormány folyamatosan növeli a leggazdagabbak adóterheit, aminek következményeként egyre több gazdag norvég költözik más országba, vagy fontolgatja az ország elhagyását. Erre válaszként a norvég kormány bejelentette: tovább növeli az „exitadókat”, és szigorít a szabályozáson.

Mit jelent ez? Például azt, hogy teljesen eltörlik a nem realizált (egyebek mellett részvényárfolyam-) nyereségekre vonatkozó ötéves exitadólimitet, sőt, a szabályokat kiterjesztik a tulajdon közeli családtagra történő átruházására is, azonnali hatállyal. Mindemellett a kormánypártok további 6 százalékponttal, 37,8 százalékra növelnék az osztalék és nyereség adóját, és keresik a további lehetőségeket, hogy minden Norvégiában szerzett vagyonelem után Norvégiában fizessen adót az is, aki elhagyja az országot, vagy más országban is vannak érdekeltségei.

Személyes példa: a többszörös olimpiai és világbajnok síelő, Bjørn Dæhlie a 2021-es kormányváltás után költözött más országba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdag németek megmagyarázzák, miért nem lenne jó senkinek a vagyonadóRengeteg német családi vállalkozás ellenzi a vagyonadó újbóli bevezetését Németországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több ország próbálja vagyonadóból pótolni a járvány miatt kieső bevételeketArgentínában és Bolíviában már kivetették, több amerikai államban és európai országokban pedig szó van az elmúlt időszakban újra népszerűvé váló adónem bevezetéséről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddiginél nagyobb lendülettel térhet vissza a vagyonadóÉvi 2-8 százalékos adót vetnének ki a dollármilliárdosok vagyonára a demokraták esélyes elnökjelöltjei. Az USA-nak meg is vannak az eszközei, hogy beszedjék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ norvégia vagyon vagyonadó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.