Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 5. 18:52 Pénz, Világ

Bevasalná a távozás árát a vagyonadó elől menekülő milliárdosokon a norvég kormány

A baloldali norvég kormány további adókkal nehezítené meg, hogy a gazdag norvégok elhagyják az országot és ezzel elkerüljenek adóterheket.

Vagyonadó Európában: Európában összesen még két országban van a norvéghoz hasonló vagyonadó – Spanyolországban és Svájcban –, és csak további három országban van részleges, csak meghatározott vagyonelemekre vonatkozó vagyonadó: Franciaországban, Olaszországban és Belgiumban.

Előzmény: tavaly két nagy tekintélyű professzor közös könyvben állította azt, hogy a norvég társadalmi egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint korábban gondolták a hivatalos statisztikák alapján: a jövedelmi különbségek nagyjából olyan nagyok, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban.

Mi történik most Norvégiában? A tavaly hivatalba lépett baloldali kormány folyamatosan növeli a leggazdagabbak adóterheit, aminek következményeként egyre több gazdag norvég költözik más országba, vagy fontolgatja az ország elhagyását. Erre válaszként a norvég kormány bejelentette: tovább növeli az „exitadókat”, és szigorít a szabályozáson.

Mit jelent ez? Például azt, hogy teljesen eltörlik a nem realizált (egyebek mellett részvényárfolyam-) nyereségekre vonatkozó ötéves exitadólimitet, sőt, a szabályokat kiterjesztik a tulajdon közeli családtagra történő átruházására is, azonnali hatállyal. Mindemellett a kormánypártok további 6 százalékponttal, 37,8 százalékra növelnék az osztalék és nyereség adóját, és keresik a további lehetőségeket, hogy minden Norvégiában szerzett vagyonelem után Norvégiában fizessen adót az is, aki elhagyja az országot, vagy más országban is vannak érdekeltségei.

Személyes példa: a többszörös olimpiai és világbajnok síelő, Bjørn Dæhlie a 2021-es kormányváltás után költözött más országba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdag németek megmagyarázzák, miért nem lenne jó senkinek a vagyonadóRengeteg német családi vállalkozás ellenzi a vagyonadó újbóli bevezetését Németországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több ország próbálja vagyonadóból pótolni a járvány miatt kieső bevételeketArgentínában és Bolíviában már kivetették, több amerikai államban és európai országokban pedig szó van az elmúlt időszakban újra népszerűvé váló adónem bevezetéséről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddiginél nagyobb lendülettel térhet vissza a vagyonadóÉvi 2-8 százalékos adót vetnének ki a dollármilliárdosok vagyonára a demokraták esélyes elnökjelöltjei. Az USA-nak meg is vannak az eszközei, hogy beszedjék.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ norvégia vagyon vagyonadó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.