Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 14. 11:04 Világ

A gazdag németek megmagyarázzák, miért nem lenne jó senkinek a vagyonadó

Rengeteg német családi vállalkozás ellenzi a vagyonadó újbóli bevezetését Németországban. A növekvő vagyoni egyenlőtlenségek által újra politikai napirendre kerülő témával most már nemcsak a gazdasági elit legszűkebb rétege, hanem a középvállalkozások is elégedetlenek.

Németországban szeptember 26-án országgyűlési választásokat tartanak, a kampány már javában zajlik, amelynek az üzleti élet szempontjából egyik sarkalatos eleme a vagyonadó újbóli bevezetése. Ez az adónem 1997-ig volt érvényben, ám most a zöldek és a szociáldemokraták is belengették, hogy visszahoznák.

A társadalmi egyenlőtlenségek látványos erősödésének időszakában sokan támogatják az elképzelést, a vállalkozók azonban érthető módon ellenzik. Egyesek csak annyit mondanak, hogy a terv „nem túl kreatív”, mások szerint viszont a tervezet egyenlő a vállalatok lerombolásával.

Utóbbi érvelés első hallásra erős túlzásnak tűnhet, ám a valóságban egy rosszul meghozott törvény akár egy szélesebb társadalmi réteget, a vállalkozók körét is tényleg olyan helyzetbe hozhatja, amikor a cégeiket le kell építeniük. Már akkor is, ha az adó mértéke a vagyon értékének csak 1 százaléka lenne.

A Német Gazdasági Intézet (IW) felmérése szerint ugyanis van egy közkeletű félreértés a vagyonosokkal szemben: 

a tipikus német vállalkozó vagyonának döntő része nem luxushajókban, vagy drágakövekben, nem titkos magánszámlákon, hanem a vállalkozásának termelési eszközeiben van.

Ebből a vagyonszerkezetből viszont számos probléma adódik – írja a Die Welt.

Vegyünk egy tipikus példát: ha egy német vállalat tőzsdei értéke például 500 millió euró, és a jellemzően családi alapító tulajdonos 20 százalékkal rendelkezik, akkor 100 millió eurós vagyona után már 1 százalékos adókulccsal is 1 millió eurót kellene befizetnie. Csakhogy ez valószínűleg több, mint a cégből osztalékként kivehető jövedelem. Az éves osztalékok persze az átlagfizetéshez képest nagy összegek, a vállalatok forgalmához képest viszont általában nem.

Ahhoz tehát, hogy egy évi 1 százalékos adót be tudjon fizetni a tulajdonos, könnyen elképzelhető, hogy a saját részvényeiből kell eladnia, egy ilyen rendszer azonban egyrészt nagyon rombolja a vállalkozói kedvet, másrészt könnyen a külföldi befektetők kezére játssza a német családi vállalkozások jó részét.

A Die Welt természetesen leszögezi, hogy a pártoknak nem áll érdekében a nemzetgazdasági célok ellen menni, ám a fentiek miatt nagy kérdés, hogy ha tényleg elhatároznák magukat a vagyonadó mellett, akkor azt hogyan vezetnék be. Fontos lenne átgondolni, hogyan határozzák meg pontosan a vagyonadó alapját, és milyen kivételeket tesznek a szabályokba. Könnyen lehet, hogy egy ilyen törvénytervezetet csak rengeteg kivétellel és bonyolult szerkezettel lehet megalkotni, és ha nem sikerül jól, akkor vagy nemzetgazdasági károkkal jár, vagy a másik végletes esetben könnyen gumiszabállyá válik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ családi vállalkozások németország osztalék vagyonadó vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.