Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 14. 11:04 Világ

A gazdag németek megmagyarázzák, miért nem lenne jó senkinek a vagyonadó

Rengeteg német családi vállalkozás ellenzi a vagyonadó újbóli bevezetését Németországban. A növekvő vagyoni egyenlőtlenségek által újra politikai napirendre kerülő témával most már nemcsak a gazdasági elit legszűkebb rétege, hanem a középvállalkozások is elégedetlenek.

Németországban szeptember 26-án országgyűlési választásokat tartanak, a kampány már javában zajlik, amelynek az üzleti élet szempontjából egyik sarkalatos eleme a vagyonadó újbóli bevezetése. Ez az adónem 1997-ig volt érvényben, ám most a zöldek és a szociáldemokraták is belengették, hogy visszahoznák.

A társadalmi egyenlőtlenségek látványos erősödésének időszakában sokan támogatják az elképzelést, a vállalkozók azonban érthető módon ellenzik. Egyesek csak annyit mondanak, hogy a terv „nem túl kreatív”, mások szerint viszont a tervezet egyenlő a vállalatok lerombolásával.

Utóbbi érvelés első hallásra erős túlzásnak tűnhet, ám a valóságban egy rosszul meghozott törvény akár egy szélesebb társadalmi réteget, a vállalkozók körét is tényleg olyan helyzetbe hozhatja, amikor a cégeiket le kell építeniük. Már akkor is, ha az adó mértéke a vagyon értékének csak 1 százaléka lenne.

A Német Gazdasági Intézet (IW) felmérése szerint ugyanis van egy közkeletű félreértés a vagyonosokkal szemben: 

a tipikus német vállalkozó vagyonának döntő része nem luxushajókban, vagy drágakövekben, nem titkos magánszámlákon, hanem a vállalkozásának termelési eszközeiben van.

Ebből a vagyonszerkezetből viszont számos probléma adódik – írja a Die Welt.

Vegyünk egy tipikus példát: ha egy német vállalat tőzsdei értéke például 500 millió euró, és a jellemzően családi alapító tulajdonos 20 százalékkal rendelkezik, akkor 100 millió eurós vagyona után már 1 százalékos adókulccsal is 1 millió eurót kellene befizetnie. Csakhogy ez valószínűleg több, mint a cégből osztalékként kivehető jövedelem. Az éves osztalékok persze az átlagfizetéshez képest nagy összegek, a vállalatok forgalmához képest viszont általában nem.

Ahhoz tehát, hogy egy évi 1 százalékos adót be tudjon fizetni a tulajdonos, könnyen elképzelhető, hogy a saját részvényeiből kell eladnia, egy ilyen rendszer azonban egyrészt nagyon rombolja a vállalkozói kedvet, másrészt könnyen a külföldi befektetők kezére játssza a német családi vállalkozások jó részét.

A Die Welt természetesen leszögezi, hogy a pártoknak nem áll érdekében a nemzetgazdasági célok ellen menni, ám a fentiek miatt nagy kérdés, hogy ha tényleg elhatároznák magukat a vagyonadó mellett, akkor azt hogyan vezetnék be. Fontos lenne átgondolni, hogyan határozzák meg pontosan a vagyonadó alapját, és milyen kivételeket tesznek a szabályokba. Könnyen lehet, hogy egy ilyen törvénytervezetet csak rengeteg kivétellel és bonyolult szerkezettel lehet megalkotni, és ha nem sikerül jól, akkor vagy nemzetgazdasági károkkal jár, vagy a másik végletes esetben könnyen gumiszabállyá válik.

Világ családi vállalkozások németország osztalék vagyonadó vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.