Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 14. 11:04 Világ

A gazdag németek megmagyarázzák, miért nem lenne jó senkinek a vagyonadó

Rengeteg német családi vállalkozás ellenzi a vagyonadó újbóli bevezetését Németországban. A növekvő vagyoni egyenlőtlenségek által újra politikai napirendre kerülő témával most már nemcsak a gazdasági elit legszűkebb rétege, hanem a középvállalkozások is elégedetlenek.

Németországban szeptember 26-án országgyűlési választásokat tartanak, a kampány már javában zajlik, amelynek az üzleti élet szempontjából egyik sarkalatos eleme a vagyonadó újbóli bevezetése. Ez az adónem 1997-ig volt érvényben, ám most a zöldek és a szociáldemokraták is belengették, hogy visszahoznák.

A társadalmi egyenlőtlenségek látványos erősödésének időszakában sokan támogatják az elképzelést, a vállalkozók azonban érthető módon ellenzik. Egyesek csak annyit mondanak, hogy a terv „nem túl kreatív”, mások szerint viszont a tervezet egyenlő a vállalatok lerombolásával.

Utóbbi érvelés első hallásra erős túlzásnak tűnhet, ám a valóságban egy rosszul meghozott törvény akár egy szélesebb társadalmi réteget, a vállalkozók körét is tényleg olyan helyzetbe hozhatja, amikor a cégeiket le kell építeniük. Már akkor is, ha az adó mértéke a vagyon értékének csak 1 százaléka lenne.

A Német Gazdasági Intézet (IW) felmérése szerint ugyanis van egy közkeletű félreértés a vagyonosokkal szemben: 

a tipikus német vállalkozó vagyonának döntő része nem luxushajókban, vagy drágakövekben, nem titkos magánszámlákon, hanem a vállalkozásának termelési eszközeiben van.

Ebből a vagyonszerkezetből viszont számos probléma adódik – írja a Die Welt.

Vegyünk egy tipikus példát: ha egy német vállalat tőzsdei értéke például 500 millió euró, és a jellemzően családi alapító tulajdonos 20 százalékkal rendelkezik, akkor 100 millió eurós vagyona után már 1 százalékos adókulccsal is 1 millió eurót kellene befizetnie. Csakhogy ez valószínűleg több, mint a cégből osztalékként kivehető jövedelem. Az éves osztalékok persze az átlagfizetéshez képest nagy összegek, a vállalatok forgalmához képest viszont általában nem.

Ahhoz tehát, hogy egy évi 1 százalékos adót be tudjon fizetni a tulajdonos, könnyen elképzelhető, hogy a saját részvényeiből kell eladnia, egy ilyen rendszer azonban egyrészt nagyon rombolja a vállalkozói kedvet, másrészt könnyen a külföldi befektetők kezére játssza a német családi vállalkozások jó részét.

A Die Welt természetesen leszögezi, hogy a pártoknak nem áll érdekében a nemzetgazdasági célok ellen menni, ám a fentiek miatt nagy kérdés, hogy ha tényleg elhatároznák magukat a vagyonadó mellett, akkor azt hogyan vezetnék be. Fontos lenne átgondolni, hogyan határozzák meg pontosan a vagyonadó alapját, és milyen kivételeket tesznek a szabályokba. Könnyen lehet, hogy egy ilyen törvénytervezetet csak rengeteg kivétellel és bonyolult szerkezettel lehet megalkotni, és ha nem sikerül jól, akkor vagy nemzetgazdasági károkkal jár, vagy a másik végletes esetben könnyen gumiszabállyá válik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ családi vállalkozások németország osztalék vagyonadó vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.