Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 18. 16:04 Pénz

Mi magyarázza a forint árfolyamának ilyen durva ingadozását?

Múlt hét pénteken már a 390-es szint sem volt messze, a hét első felében ugyanakkor újra legutóbb július végén látott mélységekben, 408 közelében járt az euró forinttal szembeni árfolyama. Ráadásul még a szerdai, vártnál kedvezőbb, 6,5 százalékos második negyedéves magyar GDP-adat megjelenése után is bőven 400 felett maradt. 

Mi magyarázza az árfolyam ilyen szintű ugrálását egy ilyen viszonylag rövid perióduson belül? Rövid távon több minden történt, ami hozzájárulhatott a forint gyengüléséhez. Ugyanakkor már ezeket a tényezőket végignézve is az látszik, hogy van egy nagyon fontos, hosszabb távon is meghatározó trend, ami miatt a forint jobban gyengül a régió más devizáihoz képest. Ez amellett, hogy a mostani gyengülést is a leginkább magyarázza,

azt is előrevetíti, hogy a forint nem is fog jelentősebben erősödni a közeljövőben.

Mielőtt viszont erre részletesebben rátérnénk, vegyük végig, hogy milyen hírek mozgatták a forint-euró árfolyamot az elmúlt napokban.

A forint gyengülésében biztosan volt valamekkora szerepe annak, hogy az elmúlt napokban az euró újra gyengült az amerikai dollárhoz képest. Az eurót használó országoktól jelentősen függő közép-európai ország devizáit mindez alapjáraton is gyengíteni szokta. 

Ennél viszont fontosabb rövidtávú hatás lehetett az a hétvégi hír, miszerint Kovács Helga Mariannt – aki politikailag érzékeny, sajtó-helyreigazítási, vagy például választási eljárási perekkel is foglalkozhat – úgy nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, hogy a bírák által tartott szavazáson a voksok kevesebb mint a felét kapta meg. Mindez azért is fontos, mert az Európai Bizottság részben éppen az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt tartja vissza Magyarország makrogazdasági kilátásai szempontjából is jelentős mennyiségű uniós pénz kifizetését.

Szintén jelentősen gyengíthette a forint árfolyamát, hogy a Standard & Poor’s pénteken Magyarország adósbesorolását ugyan megerősítette, de negatívra rontotta az ország eddigi stabil kilátásait. Ennek a gyakorlatban annyi a relevanciája, hogy nőtt egy jövőbeli leminősítés kockázata. A világ egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítője az ország külső kockázatainak növekedésével indokolta a döntést. Kiemelték, hogy az uniós források elvesztésének kockázata és az orosz gázimportnak való kitettséggel együtt járó kockázatok az ország makrogazdasági kilátásait is rontják a növekvő infláció, a forintárfolyam volatilitása és az állam finanszírozási költségeinek várható emelkedése mellett.

A döntés indoklásában a hitelminősítő munkatársai külön megemlítették, hogy Magyarország kőolajimportja nagyjából felét, földgázimportjának pedig 80 százalékát szerzi be Oroszországból. Megjegyezték, hogy Magyarország gazdasága szenvedi meg a leginkább az európai energiaválságot, és a kilátásai is rosszabbak ezek a téren, mert nem tudja olyan gyorsan az orosz gázt máshonnan importált cseppfolyós földgázzal (liquefied natural gas – LNG) helyettesíteni, mint más országok. Az euró forinttal szembeni árfolyamát más régiós devizákkal összehasonlítva hosszabb távon több tanulság is leszűrhető. Ahogy az alábbi ábrán is látszik – és ahogy arról már korábban is írtunk –  a lengyel zloty és a cseh korona árfolyama sokáig együtt mozgott a háború feburár végi kitörését követően. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosanCsehország és Lengyelország közelében is háború van, de a złoty és a korona árfolyama egész jól összeszedte magát a háború kitörése óta, a forint gyengülése viszont ki tudja, hol áll meg.

A forint árfolyama valójában április elejétől kezdte a saját útját járni, miután az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, és egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének az átutalását.

Az ábrán ezen kívül az is jól látszik, hogy habár a forint hetekig erősödött a rezsicsökkentés-csökkentés és a kata szigorításának július közepi bejelentését követően, a jelentős megszorítások csak arra voltak elegek, hogy ne folytatódjon a forint további leszakadása a zlotyhoz és a cseh koronához képest.

Az eltérések fennmaradásának megértése szempontjából is különösen érdekes a következő ábra, amin a zloty és a forint árfolyama mellett  az irányadónak tartott holland tőzsdei gázár, a TTF spot árfolyamát ábrázoltuk. 

Azon kívül, hogy az itt ábrázolt gázárnövekedés hosszabb távon is rontja a magyar gazdaság stabilitását a kereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiányának növekedésén keresztül, az is látszik, hogy – ezektől persze nem függetlenül – az utóbbi napok árfolyamgyengüléséhez is jobban hozzátett, mint a zloty esetében.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az ország makrogazdasági kilátásait a legjelentősebb mértékben az uniós pénzek sorsa és a energiaválság további lefutása határozhatja meg. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint habár nem lehet ennyire egyértelműen csak ehhez a két tényezőhöz kötni a magyar gazdaság kilátásait, az igaz, hogy a forint mozgásai mögött kiemelt volt a szerepük az elmúlt időszakban. 

Török szerint most van egy általános rossz érzés Magyarország “többdimenziójú sérülékenységével kapcsolatban”, bár a jegybanki kamatemelések, az üzemanyagársapkák szűkítése vagy a rezsicsökkentés csökkentése azt mutatja, hogy van korrekció a gazdaságpolitikában. Viszont a folyó fizetési mérleg részben a gázimport-kitettség miatt még mindig romlik, és a más régiós országokhoz képest nagyobb magyar államadósság is extra sérülékenységet jelent. 

A 6,5 százalékos GDP-adatnál egyébként is gyengébbet (5,5 százalékot) várt, de szerinte ez a múltról szól, és most mindenkit inkább az foglalkoztat, hogy a következő két negyedévben mekkora lesz a visszaesés. A további kockázatok között szerinte például felmerül, hogy ilyen földgázárak mellett hozzá kell-e majd újra nyúlni a már csökkentett rezsicsökkentéshez, ami szintén jelentős negatív növekedési (és inflációs) kockázatot jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazításA rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását jelentette be a kormány. Ennek a lehetséges hatásait jártuk körbe az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációtSokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz euró földgáz forint gazdaságpolitika makrogazdaság uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Jobbágy Sándor
2024. június 9. 05:54 Pénz, Világ

Mi a titka az országnak, ahol sikerült megfelezni az államadósságot?

A tartós és komoly adósságcsökkentési periódus világszerte ritka, mint a fehér holló. Hogyan voltak erre képesek Jamaicában?

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.