Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 7. 13:41 Pénz

A kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosan

A cikk írásakor valamivel 410 felett alakul a forint euróval szembeni árfolyama, ugyanakkor szerdán 417 közelében is járt, mielőtt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének bejelentését követően – miszerint a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának határozott emelésével igyekszik beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében – valamennyit erősödött.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a forint gyengülésére reagálva azt mondta, a magyar gazdaság fundamentumai a feszültségek ellenére erősek, és a kormány elmúlt hetekben már bejáratott kommunikációs paneljét ismételve a háborút emelte ki a forint gyengülését magyarázó okok közül.

Az árfolyamokat ma a gázár mozgatja, az euró is gyengül a dollárral szemben, ezzel együtt jár a forint gyengülése. Ennek a kiváltó oka a háború

– mondta. 

Gulyás részben igazat mond, részben nem. Ahogy arra Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője a G7-en közzétett elemzésében felhívta a figyelmet, a régiónkban csak a lengyel złoty, a cseh korona és a magyar forint esetében beszélhetünk érdemi kereskedési volumenről, ezért ezek árfolyamát érdemes összevetni, ha az árfolyamokat mozgató tényezőket szeretnénk összehasonlítani.*Romániában, Horvátországban és Bulgáriában a jegybankok a helyi eurócsatlakozási terveknek megfelelően menedzselt vagy teljesen rögzített árfolyamokat tartanak fenn.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációtSokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a forint árfolyama valóban a háború február 24-i kitörése után kezdett gyengülni, nagyjából hasonló mértékben, mint ahogy a lengyel zloty. A cseh korona viszont mindkét valutánál jobban bírta a február végi sokkot.

Török szerint ami az együttmozgáson túlmenően történik a forint árfolyamával, az alapvetően belső okokra vezethető vissza. A régiós valuták február végét követően bár eltérő mértékben, de hetekig erősödtek ebben az időszakban – alapvetően azért, mert a híreket a béketárgyalások dominálták.

A forint árfolyama április elejétől kezdve kezdett elszakadni a lengyel pénzétől, miután az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, és egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének az átutalását.

Az alábbi ábrán, ami az árfolyamok változását a háború kitöréséhez képest mutatja meg, sokkal látványosabban jelenik meg ez a folyamat. Török becslése szerint április végéig a háború hatása a forint árfolyamában 10 forintos leértékelődésként jelent meg az euróval szemben, további 10 forintos leértékelődés pedig az EU-s konfliktushoz köthető.

Az ábrán azonban az is látszik, hogy a forint árfolyama április végétől kezdve még határozottabban eltávolodott a cseh korona és a lengyel złoty árfolyamától, amit Török szerint részben a magyar gazdaság sérülékenysége és a gazdaságpolitika minősége magyaráz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forintvaluta mint tartós versenyhátrányA hasonló árfolyamrendszerű országok valutakurzusainak igencsak eltérő alakulását láthatjuk, a forint pedig különösen rosszul teljesít. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró forint gazdaságpolitika korona zloty Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.