Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 7. 13:41 Pénz

A kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosan

A cikk írásakor valamivel 410 felett alakul a forint euróval szembeni árfolyama, ugyanakkor szerdán 417 közelében is járt, mielőtt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének bejelentését követően – miszerint a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának határozott emelésével igyekszik beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében – valamennyit erősödött.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a forint gyengülésére reagálva azt mondta, a magyar gazdaság fundamentumai a feszültségek ellenére erősek, és a kormány elmúlt hetekben már bejáratott kommunikációs paneljét ismételve a háborút emelte ki a forint gyengülését magyarázó okok közül.

Az árfolyamokat ma a gázár mozgatja, az euró is gyengül a dollárral szemben, ezzel együtt jár a forint gyengülése. Ennek a kiváltó oka a háború

– mondta. 

Gulyás részben igazat mond, részben nem. Ahogy arra Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője a G7-en közzétett elemzésében felhívta a figyelmet, a régiónkban csak a lengyel złoty, a cseh korona és a magyar forint esetében beszélhetünk érdemi kereskedési volumenről, ezért ezek árfolyamát érdemes összevetni, ha az árfolyamokat mozgató tényezőket szeretnénk összehasonlítani.*Romániában, Horvátországban és Bulgáriában a jegybankok a helyi eurócsatlakozási terveknek megfelelően menedzselt vagy teljesen rögzített árfolyamokat tartanak fenn.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációtSokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a forint árfolyama valóban a háború február 24-i kitörése után kezdett gyengülni, nagyjából hasonló mértékben, mint ahogy a lengyel zloty. A cseh korona viszont mindkét valutánál jobban bírta a február végi sokkot.

Török szerint ami az együttmozgáson túlmenően történik a forint árfolyamával, az alapvetően belső okokra vezethető vissza. A régiós valuták február végét követően bár eltérő mértékben, de hetekig erősödtek ebben az időszakban – alapvetően azért, mert a híreket a béketárgyalások dominálták.

A forint árfolyama április elejétől kezdve kezdett elszakadni a lengyel pénzétől, miután az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, és egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének az átutalását.

Az alábbi ábrán, ami az árfolyamok változását a háború kitöréséhez képest mutatja meg, sokkal látványosabban jelenik meg ez a folyamat. Török becslése szerint április végéig a háború hatása a forint árfolyamában 10 forintos leértékelődésként jelent meg az euróval szemben, további 10 forintos leértékelődés pedig az EU-s konfliktushoz köthető.

Az ábrán azonban az is látszik, hogy a forint árfolyama április végétől kezdve még határozottabban eltávolodott a cseh korona és a lengyel złoty árfolyamától, amit Török szerint részben a magyar gazdaság sérülékenysége és a gazdaságpolitika minősége magyaráz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forintvaluta mint tartós versenyhátrányA hasonló árfolyamrendszerű országok valutakurzusainak igencsak eltérő alakulását láthatjuk, a forint pedig különösen rosszul teljesít. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró forint gazdaságpolitika korona zloty Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.