Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 7. 13:41 Pénz

A kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosan

A cikk írásakor valamivel 410 felett alakul a forint euróval szembeni árfolyama, ugyanakkor szerdán 417 közelében is járt, mielőtt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének bejelentését követően – miszerint a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának határozott emelésével igyekszik beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében – valamennyit erősödött.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a forint gyengülésére reagálva azt mondta, a magyar gazdaság fundamentumai a feszültségek ellenére erősek, és a kormány elmúlt hetekben már bejáratott kommunikációs paneljét ismételve a háborút emelte ki a forint gyengülését magyarázó okok közül.

Az árfolyamokat ma a gázár mozgatja, az euró is gyengül a dollárral szemben, ezzel együtt jár a forint gyengülése. Ennek a kiváltó oka a háború

– mondta. 

Gulyás részben igazat mond, részben nem. Ahogy arra Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője a G7-en közzétett elemzésében felhívta a figyelmet, a régiónkban csak a lengyel złoty, a cseh korona és a magyar forint esetében beszélhetünk érdemi kereskedési volumenről, ezért ezek árfolyamát érdemes összevetni, ha az árfolyamokat mozgató tényezőket szeretnénk összehasonlítani.*Romániában, Horvátországban és Bulgáriában a jegybankok a helyi eurócsatlakozási terveknek megfelelően menedzselt vagy teljesen rögzített árfolyamokat tartanak fenn.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációtSokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a forint árfolyama valóban a háború február 24-i kitörése után kezdett gyengülni, nagyjából hasonló mértékben, mint ahogy a lengyel zloty. A cseh korona viszont mindkét valutánál jobban bírta a február végi sokkot.

Török szerint ami az együttmozgáson túlmenően történik a forint árfolyamával, az alapvetően belső okokra vezethető vissza. A régiós valuták február végét követően bár eltérő mértékben, de hetekig erősödtek ebben az időszakban – alapvetően azért, mert a híreket a béketárgyalások dominálták.

A forint árfolyama április elejétől kezdve kezdett elszakadni a lengyel pénzétől, miután az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, és egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének az átutalását.

Az alábbi ábrán, ami az árfolyamok változását a háború kitöréséhez képest mutatja meg, sokkal látványosabban jelenik meg ez a folyamat. Török becslése szerint április végéig a háború hatása a forint árfolyamában 10 forintos leértékelődésként jelent meg az euróval szemben, további 10 forintos leértékelődés pedig az EU-s konfliktushoz köthető.

Az ábrán azonban az is látszik, hogy a forint árfolyama április végétől kezdve még határozottabban eltávolodott a cseh korona és a lengyel złoty árfolyamától, amit Török szerint részben a magyar gazdaság sérülékenysége és a gazdaságpolitika minősége magyaráz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forintvaluta mint tartós versenyhátrányA hasonló árfolyamrendszerű országok valutakurzusainak igencsak eltérő alakulását láthatjuk, a forint pedig különösen rosszul teljesít. Miért?

Pénz árfolyam euró forint gazdaságpolitika korona zloty Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.