Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 24. 15:00 Pénz

Nyíregyháza lepipálta New Yorkot a bérleti díjak drágulásában

A háború kitörése óta jelentős, az országos átlagot is meghaladó módon kezdtek emelkedni a keleti országrész albérleti díjai – derült ki az Ingatlan.com G7-nek összeállított adataiból. Az utóbbi években nemcsak Magyarországon, nemzetközi szinten is erőteljes drágulást lehetett tapasztalni, a kelet-európai régió országaiban ez már olyan méreteket öltött, amelyek miatt az Európai Központi Bank is figyelmeztetést adott ki.

Az orosz-ukrán háború kipattanása miatt becslések szerint eddig 6 millió ukrán állampolgár hagyta el hazáját, közülük sokan Magyarországon keresztül utaznak, vagy éppen itt telepednek le. A bevándorlási hullám az albérletpiacra is rányomta a kézjegyét, azt a drágulást, amit a háromszobás nyíregyházi albérletek produkáltak, még a koronavírus-válságból visszapattanó New York albérletpiaca sem tudta lepipálni, ugyanis a nyíregyházi esetében a drágulás 43 százalékos, míg New Yorkban tavaly év elejéhez képest csak 33 százalékot ugrottak a bérleti díjak (persze a bérleti díjak köszönőviszonyban sincsenek egymással, New York még az Egyesült Államokon belül is drágának számít, bőven egymillió forint fölött van az átlagos bérleti díj, addig Nyíregyházán ennek a tizedéről beszélünk). Ezzel a megyeszékhelyek rangsorában (a háromszobás lakások tekintetében) Nyíregyháza az ötödik legdrágább, holtversenyben Szegeddel, Tatabányával és Szombathellyel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője a G7-nek elmondta, az árak emelkedése a kereslet hirtelen megugrása miatt tudott ilyen mértéket ölteni. Ennek oka egyértelmű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti határa egyben a magyar-ukrán határszakasz is, itt lép be a legtöbb menekült az országba, aki megteheti, az a határhoz közel bérel lakást, Nyíregyháza és Debrecen esetén is a trendszerű csökkenés után meredek emelkedést látni a bérleti díjakban. Szintén nem véletlen, hogy nem az egyszobás lakásokat keresik, mivel családok menekülnek, akiknek több szobára van szüksége. Pont Nyíregyházán látni ezt látványosan, az egyszobás lakások bérleti díja semmit nem változott, míg a korábban említett háromszobásaké 40 százalékot meghaladó mértékben.

Az elemzésben a kínálat mennyiségét és az ezer hirdetésre jutó érdeklődések számát hasonlították össze az elmúlt három hónap első 23 napjában. Ez a kitétel azért fontos, mert így a februári adatot még nem tudta eltorzítani a február 24-én megindult invázió, tehát a kereslet ebben a hónapban még átlagosnak tekinthető.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ekkor még csak kilencedik volt az országban, áprilisra viszont az első számú lokációvá lépett előtt az albérletek iránti kereslet nagyságát tekintve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakásárak közel 20 százalékos csökkenés után lennének reális szinten a jegybank szerintRekordszintet ért el a magyar ingatlanpiac túlárazottsága a jegybank új Lakáspiaci jelentése szerint, de attól mégsem tartanak, hogy túlfut a hitelezés, mint 2008 előtt.

Pénz albérlet ingatlan ingatlan bérbeadása ingatlanpiac lakás kiadás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

Ahhoz, hogy értelme legyen napelemet telepíteni, az új szabályok miatt ma már a legtöbb esetben további kiegészítő elemeket kell megvásárolni.