Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. május 24. 15:00 Pénz

Nyíregyháza lepipálta New Yorkot a bérleti díjak drágulásában

A háború kitörése óta jelentős, az országos átlagot is meghaladó módon kezdtek emelkedni a keleti országrész albérleti díjai – derült ki az Ingatlan.com G7-nek összeállított adataiból. Az utóbbi években nemcsak Magyarországon, nemzetközi szinten is erőteljes drágulást lehetett tapasztalni, a kelet-európai régió országaiban ez már olyan méreteket öltött, amelyek miatt az Európai Központi Bank is figyelmeztetést adott ki.

Az orosz-ukrán háború kipattanása miatt becslések szerint eddig 6 millió ukrán állampolgár hagyta el hazáját, közülük sokan Magyarországon keresztül utaznak, vagy éppen itt telepednek le. A bevándorlási hullám az albérletpiacra is rányomta a kézjegyét, azt a drágulást, amit a háromszobás nyíregyházi albérletek produkáltak, még a koronavírus-válságból visszapattanó New York albérletpiaca sem tudta lepipálni, ugyanis a nyíregyházi esetében a drágulás 43 százalékos, míg New Yorkban tavaly év elejéhez képest csak 33 százalékot ugrottak a bérleti díjak (persze a bérleti díjak köszönőviszonyban sincsenek egymással, New York még az Egyesült Államokon belül is drágának számít, bőven egymillió forint fölött van az átlagos bérleti díj, addig Nyíregyházán ennek a tizedéről beszélünk). Ezzel a megyeszékhelyek rangsorában (a háromszobás lakások tekintetében) Nyíregyháza az ötödik legdrágább, holtversenyben Szegeddel, Tatabányával és Szombathellyel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője a G7-nek elmondta, az árak emelkedése a kereslet hirtelen megugrása miatt tudott ilyen mértéket ölteni. Ennek oka egyértelmű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti határa egyben a magyar-ukrán határszakasz is, itt lép be a legtöbb menekült az országba, aki megteheti, az a határhoz közel bérel lakást, Nyíregyháza és Debrecen esetén is a trendszerű csökkenés után meredek emelkedést látni a bérleti díjakban. Szintén nem véletlen, hogy nem az egyszobás lakásokat keresik, mivel családok menekülnek, akiknek több szobára van szüksége. Pont Nyíregyházán látni ezt látványosan, az egyszobás lakások bérleti díja semmit nem változott, míg a korábban említett háromszobásaké 40 százalékot meghaladó mértékben.

Az elemzésben a kínálat mennyiségét és az ezer hirdetésre jutó érdeklődések számát hasonlították össze az elmúlt három hónap első 23 napjában. Ez a kitétel azért fontos, mert így a februári adatot még nem tudta eltorzítani a február 24-én megindult invázió, tehát a kereslet ebben a hónapban még átlagosnak tekinthető.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ekkor még csak kilencedik volt az országban, áprilisra viszont az első számú lokációvá lépett előtt az albérletek iránti kereslet nagyságát tekintve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakásárak közel 20 százalékos csökkenés után lennének reális szinten a jegybank szerintRekordszintet ért el a magyar ingatlanpiac túlárazottsága a jegybank új Lakáspiaci jelentése szerint, de attól mégsem tartanak, hogy túlfut a hitelezés, mint 2008 előtt.

Pénz albérlet ingatlan ingatlan bérbeadása ingatlanpiac lakás kiadás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.