Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 26. 09:58 Pénz

KSH: 546 ezer forint az átlag bruttó bér Magyarországon

A Központi Satisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint a magyar átlegkereset bruttó 546 ezer forint, amiből átlagosan 374 ezer forintos nettó fizetés jön ki. 

Az emelkedés mértéke elég látványos, az egy évvel ezelőtti átlagbérekhez képest több mint 30 százalékos (bruttó bér esetén 31,7 százalék, nettó esetén 31,9 százalék)  emelkedést mutatnak az új adatok, azonban a KSH a közleményében is árnyalta a képet azzal, hogy ezt az átlagot felfelé húzza a fegyveres és rendvédelmi erők számára kioszott úgynevezett fegyverpénz, melynek  hathavi illetményüknek felelt meg, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is közrejátszott.  Kiugróan nagyot nőtt a nonprofit szektor is, ám itt a fő tényezőként az oktatási intézmények modellváltása, a tulajdonosi körének megváltozása áll. 

Az átlegkereset valóban csalóka szám, hiszen ahogy most is látjuk, a kiugró emelések magukkal rántják a teljes átlagot, erről részletesebben itt írtunk pár éve ettől használhatóbb mutató a bérek mediánja, a KSH szerint ez bruttó 374 ezer forint, ami jóval alatta van az 546 ezres átlagnak, és még így sem beszélhetünk teljesen pontos számokról, hiszen a mérés módszertana szerint az adatok  a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoktól, a költségvetési intézményektől és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetektől érkeznek. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

Pénz bér bruttó fizetés keresetek KSH Magyarország megélhetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.