Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 26. 09:58 Pénz

KSH: 546 ezer forint az átlag bruttó bér Magyarországon

A Központi Satisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint a magyar átlegkereset bruttó 546 ezer forint, amiből átlagosan 374 ezer forintos nettó fizetés jön ki. 

Az emelkedés mértéke elég látványos, az egy évvel ezelőtti átlagbérekhez képest több mint 30 százalékos (bruttó bér esetén 31,7 százalék, nettó esetén 31,9 százalék)  emelkedést mutatnak az új adatok, azonban a KSH a közleményében is árnyalta a képet azzal, hogy ezt az átlagot felfelé húzza a fegyveres és rendvédelmi erők számára kioszott úgynevezett fegyverpénz, melynek  hathavi illetményüknek felelt meg, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is közrejátszott.  Kiugróan nagyot nőtt a nonprofit szektor is, ám itt a fő tényezőként az oktatási intézmények modellváltása, a tulajdonosi körének megváltozása áll. 

Az átlegkereset valóban csalóka szám, hiszen ahogy most is látjuk, a kiugró emelések magukkal rántják a teljes átlagot, erről részletesebben itt írtunk pár éve ettől használhatóbb mutató a bérek mediánja, a KSH szerint ez bruttó 374 ezer forint, ami jóval alatta van az 546 ezres átlagnak, és még így sem beszélhetünk teljesen pontos számokról, hiszen a mérés módszertana szerint az adatok  a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoktól, a költségvetési intézményektől és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetektől érkeznek. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

Pénz bér bruttó fizetés keresetek KSH Magyarország megélhetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2022. december 4. 09:17 Pénz, Támogatói tartalom

Egy kis hibán is könnyen elúszhat a 3 milliós támogatás

Az utolsó nagy hajrá indulhat a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatásért, jelenlegi tudásunk szerint ugyanis az állami dotáció jövőre már nem lesz elérhető. Ha valaki most kezdene bele otthona szépítésébe, vagy épp energetikai korszerűsítésbe, akkor az egyszerűbb munkáknál is nagyon kell már figyelnie, hogy ne csússzon ki a határidőkből. A támogatásigénylés dokumentációja ugyanis nem egyszerű, ráadásul a munkákat év végéig le is kell zárni, ami most különösen nagy kihívás lehet. Ha valaki nem végez mindennel december 31-ig, az nagyon sok pénzt bukhat.

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.