Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 26. 09:58 Pénz

KSH: 546 ezer forint az átlag bruttó bér Magyarországon

A Központi Satisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint a magyar átlegkereset bruttó 546 ezer forint, amiből átlagosan 374 ezer forintos nettó fizetés jön ki. 

Az emelkedés mértéke elég látványos, az egy évvel ezelőtti átlagbérekhez képest több mint 30 százalékos (bruttó bér esetén 31,7 százalék, nettó esetén 31,9 százalék)  emelkedést mutatnak az új adatok, azonban a KSH a közleményében is árnyalta a képet azzal, hogy ezt az átlagot felfelé húzza a fegyveres és rendvédelmi erők számára kioszott úgynevezett fegyverpénz, melynek  hathavi illetményüknek felelt meg, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is közrejátszott.  Kiugróan nagyot nőtt a nonprofit szektor is, ám itt a fő tényezőként az oktatási intézmények modellváltása, a tulajdonosi körének megváltozása áll. 

Az átlegkereset valóban csalóka szám, hiszen ahogy most is látjuk, a kiugró emelések magukkal rántják a teljes átlagot, erről részletesebben itt írtunk pár éve ettől használhatóbb mutató a bérek mediánja, a KSH szerint ez bruttó 374 ezer forint, ami jóval alatta van az 546 ezres átlagnak, és még így sem beszélhetünk teljesen pontos számokról, hiszen a mérés módszertana szerint az adatok  a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoktól, a költségvetési intézményektől és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetektől érkeznek. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bér bruttó fizetés keresetek KSH Magyarország megélhetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.