Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. április 26. 09:58 Pénz

KSH: 546 ezer forint az átlag bruttó bér Magyarországon

A Központi Satisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint a magyar átlegkereset bruttó 546 ezer forint, amiből átlagosan 374 ezer forintos nettó fizetés jön ki. 

Az emelkedés mértéke elég látványos, az egy évvel ezelőtti átlagbérekhez képest több mint 30 százalékos (bruttó bér esetén 31,7 százalék, nettó esetén 31,9 százalék)  emelkedést mutatnak az új adatok, azonban a KSH a közleményében is árnyalta a képet azzal, hogy ezt az átlagot felfelé húzza a fegyveres és rendvédelmi erők számára kioszott úgynevezett fegyverpénz, melynek  hathavi illetményüknek felelt meg, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is közrejátszott.  Kiugróan nagyot nőtt a nonprofit szektor is, ám itt a fő tényezőként az oktatási intézmények modellváltása, a tulajdonosi körének megváltozása áll. 

Az átlegkereset valóban csalóka szám, hiszen ahogy most is látjuk, a kiugró emelések magukkal rántják a teljes átlagot, erről részletesebben itt írtunk pár éve ettől használhatóbb mutató a bérek mediánja, a KSH szerint ez bruttó 374 ezer forint, ami jóval alatta van az 546 ezres átlagnak, és még így sem beszélhetünk teljesen pontos számokról, hiszen a mérés módszertana szerint az adatok  a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoktól, a költségvetési intézményektől és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetektől érkeznek. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsan nőnek a magyar keresetek, és velük együtt a kételyek isTavaly is mutatós béremelkedés történt az országban, azonban nem osztozik minden dolgozó egyenlő részben az örömből.

Pénz bér bruttó fizetés keresetek KSH Magyarország megélhetés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.