Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

A Handelsblatt összesítése alapján 2021-ben összesen 2,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 820 milliárd forint) friss tőke áramlott a német biotechnológiai cégekbe. Ez irdatlan összeg, ennél csak a pandémiás 2020-as év volt jobb, akkor 3 milliárd euró áramlott a szektorba – csakhogy akkor még a koronavírus-oltásokat fejlesztő két német cég, a Karikó Katalin nevével is fémjelzett Biontech, illetve a fejlesztését azóta erősen visszafogó/megváltoztató Curevac vitte el a pénz döntő részét. A Biontech sikerének hatása azonban tavaly már általános bonanzát indított el, a befektetők öntik a pénzt a kisebb-nagyobb német biotech társaságokba.

A lap szerint a Biontech felbukkanása és nemzetközi sikere felnyitotta a nemzetközi befektetők szemét, akik a járvány alatt fedezték fel, hogy Németországban sok ígéretes, de az Egyesült Államokhoz képest jelentősen alulértékelt biotech cég működik. Olyan a helyzet, mintha mindenki ezzel lottózna, most akar beszállni a következő Biontech sztoriba. Ezt jól mutatja az is, hogy a tavalyi 2,3 milliárdos tőkeáramlásnak a legnagyobb része, 851 millió euró kockázati tőkebefektetőktől érkezett (ezek kifejezetten olyan társaságokat karolnak fel, amelyek jelentős része el fog bukni, de amelyik sikeres lesz, azzal sokkal több hozamot lehet majd elérni).

A tőzsdén is népszerűek lettek a német biotech társaságok (tavaly egy tucatot az amerikai piacokra is bevezettek) onnan 748 millió euró áramlott a szektorba, 694 millió eurót pedig alaptőke-emeléssel biztosítottak a tulajdonosok.

Németországban több mint 700 biotech társaság működik, de 2020-ban az összesített árbevételük még csak 6,5 milliárd euró volt.

A Biontech történetről magyar szemmel ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshezNagyon ritka az ilyesmi, de a vakcinák eladásaiból várt 15,9 milliárd eurós bevétel a német GDP-ben önmagában is meg fog látszani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befelktetés BioNTech biotechnológia koronavírus-oltás németország tőke Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.