Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

A Handelsblatt összesítése alapján 2021-ben összesen 2,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 820 milliárd forint) friss tőke áramlott a német biotechnológiai cégekbe. Ez irdatlan összeg, ennél csak a pandémiás 2020-as év volt jobb, akkor 3 milliárd euró áramlott a szektorba – csakhogy akkor még a koronavírus-oltásokat fejlesztő két német cég, a Karikó Katalin nevével is fémjelzett Biontech, illetve a fejlesztését azóta erősen visszafogó/megváltoztató Curevac vitte el a pénz döntő részét. A Biontech sikerének hatása azonban tavaly már általános bonanzát indított el, a befektetők öntik a pénzt a kisebb-nagyobb német biotech társaságokba.

A lap szerint a Biontech felbukkanása és nemzetközi sikere felnyitotta a nemzetközi befektetők szemét, akik a járvány alatt fedezték fel, hogy Németországban sok ígéretes, de az Egyesült Államokhoz képest jelentősen alulértékelt biotech cég működik. Olyan a helyzet, mintha mindenki ezzel lottózna, most akar beszállni a következő Biontech sztoriba. Ezt jól mutatja az is, hogy a tavalyi 2,3 milliárdos tőkeáramlásnak a legnagyobb része, 851 millió euró kockázati tőkebefektetőktől érkezett (ezek kifejezetten olyan társaságokat karolnak fel, amelyek jelentős része el fog bukni, de amelyik sikeres lesz, azzal sokkal több hozamot lehet majd elérni).

A tőzsdén is népszerűek lettek a német biotech társaságok (tavaly egy tucatot az amerikai piacokra is bevezettek) onnan 748 millió euró áramlott a szektorba, 694 millió eurót pedig alaptőke-emeléssel biztosítottak a tulajdonosok.

Németországban több mint 700 biotech társaság működik, de 2020-ban az összesített árbevételük még csak 6,5 milliárd euró volt.

A Biontech történetről magyar szemmel ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshezNagyon ritka az ilyesmi, de a vakcinák eladásaiból várt 15,9 milliárd eurós bevétel a német GDP-ben önmagában is meg fog látszani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befelktetés BioNTech biotechnológia koronavírus-oltás németország tőke Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.