Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

A Handelsblatt összesítése alapján 2021-ben összesen 2,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 820 milliárd forint) friss tőke áramlott a német biotechnológiai cégekbe. Ez irdatlan összeg, ennél csak a pandémiás 2020-as év volt jobb, akkor 3 milliárd euró áramlott a szektorba – csakhogy akkor még a koronavírus-oltásokat fejlesztő két német cég, a Karikó Katalin nevével is fémjelzett Biontech, illetve a fejlesztését azóta erősen visszafogó/megváltoztató Curevac vitte el a pénz döntő részét. A Biontech sikerének hatása azonban tavaly már általános bonanzát indított el, a befektetők öntik a pénzt a kisebb-nagyobb német biotech társaságokba.

A lap szerint a Biontech felbukkanása és nemzetközi sikere felnyitotta a nemzetközi befektetők szemét, akik a járvány alatt fedezték fel, hogy Németországban sok ígéretes, de az Egyesült Államokhoz képest jelentősen alulértékelt biotech cég működik. Olyan a helyzet, mintha mindenki ezzel lottózna, most akar beszállni a következő Biontech sztoriba. Ezt jól mutatja az is, hogy a tavalyi 2,3 milliárdos tőkeáramlásnak a legnagyobb része, 851 millió euró kockázati tőkebefektetőktől érkezett (ezek kifejezetten olyan társaságokat karolnak fel, amelyek jelentős része el fog bukni, de amelyik sikeres lesz, azzal sokkal több hozamot lehet majd elérni).

A tőzsdén is népszerűek lettek a német biotech társaságok (tavaly egy tucatot az amerikai piacokra is bevezettek) onnan 748 millió euró áramlott a szektorba, 694 millió eurót pedig alaptőke-emeléssel biztosítottak a tulajdonosok.

Németországban több mint 700 biotech társaság működik, de 2020-ban az összesített árbevételük még csak 6,5 milliárd euró volt.

A Biontech történetről magyar szemmel ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshezNagyon ritka az ilyesmi, de a vakcinák eladásaiból várt 15,9 milliárd eurós bevétel a német GDP-ben önmagában is meg fog látszani.

Pénz befelktetés BioNTech biotechnológia koronavírus-oltás németország tőke Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.