Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

A Handelsblatt összesítése alapján 2021-ben összesen 2,3 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 820 milliárd forint) friss tőke áramlott a német biotechnológiai cégekbe. Ez irdatlan összeg, ennél csak a pandémiás 2020-as év volt jobb, akkor 3 milliárd euró áramlott a szektorba – csakhogy akkor még a koronavírus-oltásokat fejlesztő két német cég, a Karikó Katalin nevével is fémjelzett Biontech, illetve a fejlesztését azóta erősen visszafogó/megváltoztató Curevac vitte el a pénz döntő részét. A Biontech sikerének hatása azonban tavaly már általános bonanzát indított el, a befektetők öntik a pénzt a kisebb-nagyobb német biotech társaságokba.

A lap szerint a Biontech felbukkanása és nemzetközi sikere felnyitotta a nemzetközi befektetők szemét, akik a járvány alatt fedezték fel, hogy Németországban sok ígéretes, de az Egyesült Államokhoz képest jelentősen alulértékelt biotech cég működik. Olyan a helyzet, mintha mindenki ezzel lottózna, most akar beszállni a következő Biontech sztoriba. Ezt jól mutatja az is, hogy a tavalyi 2,3 milliárdos tőkeáramlásnak a legnagyobb része, 851 millió euró kockázati tőkebefektetőktől érkezett (ezek kifejezetten olyan társaságokat karolnak fel, amelyek jelentős része el fog bukni, de amelyik sikeres lesz, azzal sokkal több hozamot lehet majd elérni).

A tőzsdén is népszerűek lettek a német biotech társaságok (tavaly egy tucatot az amerikai piacokra is bevezettek) onnan 748 millió euró áramlott a szektorba, 694 millió eurót pedig alaptőke-emeléssel biztosítottak a tulajdonosok.

Németországban több mint 700 biotech társaság működik, de 2020-ban az összesített árbevételük még csak 6,5 milliárd euró volt.

A Biontech történetről magyar szemmel ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshezNagyon ritka az ilyesmi, de a vakcinák eladásaiból várt 15,9 milliárd eurós bevétel a német GDP-ben önmagában is meg fog látszani.

Pénz befelktetés BioNTech biotechnológia koronavírus-oltás németország tőke Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Avatar
2022. május 17. 04:34 Közélet

A felével hízott 12 év alatt a kormány, pedig a magyar közjogi hagyomány szerint fix minisztériumok voltak

Az új kormánynak nemcsak az összetétele, hanem a szerkezete is jelentősen megváltozott, ennél csak a kormányzati struktúra 2010-es, nagyon radikális átalakítása volt alapvetőbb.