Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 10. 17:19 Vállalat, Világ

Csak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshez

Önmagában csak a BioNTech 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei német GDP-növekedéshez – nyilatkozta Sebastian Dullien, a Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HTW Berlin) nemzetközi gazdaságtan professzora a Bloombergnek.

“Ez egy startup esetében elképesztően egyedi eset” – írta Dullien Twitteren a cég negyedéves jelentésének megjelenése után, ami szerint a gyógyszeripari startup az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztett vakcináinak eladásaiból idén 15,9 milliárd eurós bevételre számít.

Nagyon ritkák az olyan esetek, amikor egyetlen cégnek ekkora makrogazdasági hatása van

– mondta Dullien. A kis mainzi központú cég azért tud ilyen mértékben hozzájárulni a német növekedéshez, mert a termelésének jelentős része koncentrálódik Németországban. A Pfizerrel kötött profitmegosztási megállapodás alapján az eredményeiket a német nemzeti össztermékbe könyvelik el.

A német jegybank előrejelzése szerint Németországban idén 3,7 százalékos gazdasági növekedés várható.

A BioNTech legnagyobb, marburgi üzeme évente 1 milliárd dózis előállítására képes a Pfizer-BioNTech Covid elleni oltónyagából. A termelés egyes részei a Pfizer belgiumi üzemében és más európai üzemekben folynak, de Dullien szerint ez valószínűleg nem csökkenti jelentősen a cég német GDP-hez való hozzájárulását, mivel a termelési költségek alacsonyak a bevételekhez képest.

A jelenlegi trendek alapján a két cég Covid vakcinája lesz minden idők egyik legkelendőbb gyógyszere. A BioNTech és a Pfizer idén 2,2 milliárd adag, 2022-ben és azt követően pedig több mint 1 milliárd adagot leszállítására szerződött le a kétadagos oltásból. A Pfizer júliusi közleménye szerint idén 33,5 milliárd dolláros árbevételre számít, mivel úgy néz ki, hogy a fejlett országokban a kormányok hamarosan nagy mennyiségben fognak emlékeztető oltásokat vásárolni. A Pfizer bevételeit megosztja a BioNTech-kel, aminek egyébként van valamennyi bevétele közvetlen értékesítésből is.

A BioNTech tőzsdei árfolyama a másik mRNS-alapú vakcinát gyártó startuphoz, az amerikai Modernáéhoz hasonlóan rekordmagasságokban van az elmúlt hetekben. A két cég árfolyamának növekedéséhez hozzájárult, hogy idén tavaszra egyértelművé vált, az oltásaik hatékonyabbak a versenytársaikénál. Hosszabb távon pedig potenciálisan más betegségek gyógyításában is hatékony lehet majd az mRNS-technológia. Kedden a Moderna piaci kapitalizációja 195, a BioNTeché csaknem 110 milliárd dollár volt. Mindez az jelenti, hogy együttesen már meghaladják a Pfizerét (257 milliárd dollár), ami az egyik legnagyobb globális gyógyszeripari vállalat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen isA Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volnaLesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ BioNTech gdp gyógyszeripar Moderna mRNS németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.