Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 10. 17:19 Vállalat, Világ

Csak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshez

Önmagában csak a BioNTech 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei német GDP-növekedéshez – nyilatkozta Sebastian Dullien, a Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HTW Berlin) nemzetközi gazdaságtan professzora a Bloombergnek.

“Ez egy startup esetében elképesztően egyedi eset” – írta Dullien Twitteren a cég negyedéves jelentésének megjelenése után, ami szerint a gyógyszeripari startup az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztett vakcináinak eladásaiból idén 15,9 milliárd eurós bevételre számít.

Nagyon ritkák az olyan esetek, amikor egyetlen cégnek ekkora makrogazdasági hatása van

– mondta Dullien. A kis mainzi központú cég azért tud ilyen mértékben hozzájárulni a német növekedéshez, mert a termelésének jelentős része koncentrálódik Németországban. A Pfizerrel kötött profitmegosztási megállapodás alapján az eredményeiket a német nemzeti össztermékbe könyvelik el.

A német jegybank előrejelzése szerint Németországban idén 3,7 százalékos gazdasági növekedés várható.

A BioNTech legnagyobb, marburgi üzeme évente 1 milliárd dózis előállítására képes a Pfizer-BioNTech Covid elleni oltónyagából. A termelés egyes részei a Pfizer belgiumi üzemében és más európai üzemekben folynak, de Dullien szerint ez valószínűleg nem csökkenti jelentősen a cég német GDP-hez való hozzájárulását, mivel a termelési költségek alacsonyak a bevételekhez képest.

A jelenlegi trendek alapján a két cég Covid vakcinája lesz minden idők egyik legkelendőbb gyógyszere. A BioNTech és a Pfizer idén 2,2 milliárd adag, 2022-ben és azt követően pedig több mint 1 milliárd adagot leszállítására szerződött le a kétadagos oltásból. A Pfizer júliusi közleménye szerint idén 33,5 milliárd dolláros árbevételre számít, mivel úgy néz ki, hogy a fejlett országokban a kormányok hamarosan nagy mennyiségben fognak emlékeztető oltásokat vásárolni. A Pfizer bevételeit megosztja a BioNTech-kel, aminek egyébként van valamennyi bevétele közvetlen értékesítésből is.

A BioNTech tőzsdei árfolyama a másik mRNS-alapú vakcinát gyártó startuphoz, az amerikai Modernáéhoz hasonlóan rekordmagasságokban van az elmúlt hetekben. A két cég árfolyamának növekedéséhez hozzájárult, hogy idén tavaszra egyértelművé vált, az oltásaik hatékonyabbak a versenytársaikénál. Hosszabb távon pedig potenciálisan más betegségek gyógyításában is hatékony lehet majd az mRNS-technológia. Kedden a Moderna piaci kapitalizációja 195, a BioNTeché csaknem 110 milliárd dollár volt. Mindez az jelenti, hogy együttesen már meghaladják a Pfizerét (257 milliárd dollár), ami az egyik legnagyobb globális gyógyszeripari vállalat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen isA Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volnaLesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ BioNTech gdp gyógyszeripar Moderna mRNS németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.