Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 10. 17:19 Vállalat, Világ

Csak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshez

Önmagában csak a BioNTech 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei német GDP-növekedéshez – nyilatkozta Sebastian Dullien, a Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HTW Berlin) nemzetközi gazdaságtan professzora a Bloombergnek.

“Ez egy startup esetében elképesztően egyedi eset” – írta Dullien Twitteren a cég negyedéves jelentésének megjelenése után, ami szerint a gyógyszeripari startup az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztett vakcináinak eladásaiból idén 15,9 milliárd eurós bevételre számít.

Nagyon ritkák az olyan esetek, amikor egyetlen cégnek ekkora makrogazdasági hatása van

– mondta Dullien. A kis mainzi központú cég azért tud ilyen mértékben hozzájárulni a német növekedéshez, mert a termelésének jelentős része koncentrálódik Németországban. A Pfizerrel kötött profitmegosztási megállapodás alapján az eredményeiket a német nemzeti össztermékbe könyvelik el.

A német jegybank előrejelzése szerint Németországban idén 3,7 százalékos gazdasági növekedés várható.

A BioNTech legnagyobb, marburgi üzeme évente 1 milliárd dózis előállítására képes a Pfizer-BioNTech Covid elleni oltónyagából. A termelés egyes részei a Pfizer belgiumi üzemében és más európai üzemekben folynak, de Dullien szerint ez valószínűleg nem csökkenti jelentősen a cég német GDP-hez való hozzájárulását, mivel a termelési költségek alacsonyak a bevételekhez képest.

A jelenlegi trendek alapján a két cég Covid vakcinája lesz minden idők egyik legkelendőbb gyógyszere. A BioNTech és a Pfizer idén 2,2 milliárd adag, 2022-ben és azt követően pedig több mint 1 milliárd adagot leszállítására szerződött le a kétadagos oltásból. A Pfizer júliusi közleménye szerint idén 33,5 milliárd dolláros árbevételre számít, mivel úgy néz ki, hogy a fejlett országokban a kormányok hamarosan nagy mennyiségben fognak emlékeztető oltásokat vásárolni. A Pfizer bevételeit megosztja a BioNTech-kel, aminek egyébként van valamennyi bevétele közvetlen értékesítésből is.

A BioNTech tőzsdei árfolyama a másik mRNS-alapú vakcinát gyártó startuphoz, az amerikai Modernáéhoz hasonlóan rekordmagasságokban van az elmúlt hetekben. A két cég árfolyamának növekedéséhez hozzájárult, hogy idén tavaszra egyértelművé vált, az oltásaik hatékonyabbak a versenytársaikénál. Hosszabb távon pedig potenciálisan más betegségek gyógyításában is hatékony lehet majd az mRNS-technológia. Kedden a Moderna piaci kapitalizációja 195, a BioNTeché csaknem 110 milliárd dollár volt. Mindez az jelenti, hogy együttesen már meghaladják a Pfizerét (257 milliárd dollár), ami az egyik legnagyobb globális gyógyszeripari vállalat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen isA Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volnaLesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

Vállalat Világ BioNTech gdp gyógyszeripar Moderna mRNS németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

Nem kezdi el a gyártást a Curevac, de nem száll ki teljesen a piacból.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Az Európa Liga menetrendje és a jegyárak ismeretében már elég jól megbecsülhető, mennyi bevételtől esett el az FTC azzal, hogy a BL helyett az EL-ben indul.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 10. 13:01 Vállalat

Hogy lehet, hogy az EasyJet a Wizz felvásárlási célpontja lett?

Eddig fordítva ültünk a lovon, ha azt hittük, hogy az EasyJet sima nyertese lehet a járvány utáni kilábalásnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. szeptember 15. 17:04 Adat

Húsz éve nem volt akkora drágulás az építőiparban, mint most

A KSH adatai alapján is nagyon látványos az áremelkedés az építőiparban. Júliusban már 20 éves csúcson volt az ágazati infláció, de ha minden jól megy, sokkal magasabb nem lesz.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 06:54 Közélet

Újabb figyelmeztetést adott az unió, hogy Magyarország a fal felé száguld

Az Európai Bizottság elnöke üzent nekünk, a pénzeket minden lehetséges eszközzel megpróbálják a jogállamisághoz kötni.

Papp József
2021. szeptember 14. 16:52 Közélet

Meddig lehet visszaélni a hatalommal egy uniós országban?

A mohóság mindig rossz tanácsadó. Orbán esetében is annak bizonyult, és ez akár a vesztét is okozhatja - írja véleménycikkünk szerzője.