Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 10. 17:19 Vállalat, Világ

Csak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshez

Önmagában csak a BioNTech 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei német GDP-növekedéshez – nyilatkozta Sebastian Dullien, a Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HTW Berlin) nemzetközi gazdaságtan professzora a Bloombergnek.

“Ez egy startup esetében elképesztően egyedi eset” – írta Dullien Twitteren a cég negyedéves jelentésének megjelenése után, ami szerint a gyógyszeripari startup az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztett vakcináinak eladásaiból idén 15,9 milliárd eurós bevételre számít.

Nagyon ritkák az olyan esetek, amikor egyetlen cégnek ekkora makrogazdasági hatása van

– mondta Dullien. A kis mainzi központú cég azért tud ilyen mértékben hozzájárulni a német növekedéshez, mert a termelésének jelentős része koncentrálódik Németországban. A Pfizerrel kötött profitmegosztási megállapodás alapján az eredményeiket a német nemzeti össztermékbe könyvelik el.

A német jegybank előrejelzése szerint Németországban idén 3,7 százalékos gazdasági növekedés várható.

A BioNTech legnagyobb, marburgi üzeme évente 1 milliárd dózis előállítására képes a Pfizer-BioNTech Covid elleni oltónyagából. A termelés egyes részei a Pfizer belgiumi üzemében és más európai üzemekben folynak, de Dullien szerint ez valószínűleg nem csökkenti jelentősen a cég német GDP-hez való hozzájárulását, mivel a termelési költségek alacsonyak a bevételekhez képest.

A jelenlegi trendek alapján a két cég Covid vakcinája lesz minden idők egyik legkelendőbb gyógyszere. A BioNTech és a Pfizer idén 2,2 milliárd adag, 2022-ben és azt követően pedig több mint 1 milliárd adagot leszállítására szerződött le a kétadagos oltásból. A Pfizer júliusi közleménye szerint idén 33,5 milliárd dolláros árbevételre számít, mivel úgy néz ki, hogy a fejlett országokban a kormányok hamarosan nagy mennyiségben fognak emlékeztető oltásokat vásárolni. A Pfizer bevételeit megosztja a BioNTech-kel, aminek egyébként van valamennyi bevétele közvetlen értékesítésből is.

A BioNTech tőzsdei árfolyama a másik mRNS-alapú vakcinát gyártó startuphoz, az amerikai Modernáéhoz hasonlóan rekordmagasságokban van az elmúlt hetekben. A két cég árfolyamának növekedéséhez hozzájárult, hogy idén tavaszra egyértelművé vált, az oltásaik hatékonyabbak a versenytársaikénál. Hosszabb távon pedig potenciálisan más betegségek gyógyításában is hatékony lehet majd az mRNS-technológia. Kedden a Moderna piaci kapitalizációja 195, a BioNTeché csaknem 110 milliárd dollár volt. Mindez az jelenti, hogy együttesen már meghaladják a Pfizerét (257 milliárd dollár), ami az egyik legnagyobb globális gyógyszeripari vállalat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen isA Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volnaLesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ BioNTech gdp gyógyszeripar Moderna mRNS németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.