Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 10. 17:19 Vállalat, Világ

Csak a BioNTech önmagában 0,5 százalékponttal járulhat hozzá idén a német növekedéshez

Önmagában csak a BioNTech 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei német GDP-növekedéshez – nyilatkozta Sebastian Dullien, a Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HTW Berlin) nemzetközi gazdaságtan professzora a Bloombergnek.

“Ez egy startup esetében elképesztően egyedi eset” – írta Dullien Twitteren a cég negyedéves jelentésének megjelenése után, ami szerint a gyógyszeripari startup az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztett vakcináinak eladásaiból idén 15,9 milliárd eurós bevételre számít.

Nagyon ritkák az olyan esetek, amikor egyetlen cégnek ekkora makrogazdasági hatása van

– mondta Dullien. A kis mainzi központú cég azért tud ilyen mértékben hozzájárulni a német növekedéshez, mert a termelésének jelentős része koncentrálódik Németországban. A Pfizerrel kötött profitmegosztási megállapodás alapján az eredményeiket a német nemzeti össztermékbe könyvelik el.

A német jegybank előrejelzése szerint Németországban idén 3,7 százalékos gazdasági növekedés várható.

A BioNTech legnagyobb, marburgi üzeme évente 1 milliárd dózis előállítására képes a Pfizer-BioNTech Covid elleni oltónyagából. A termelés egyes részei a Pfizer belgiumi üzemében és más európai üzemekben folynak, de Dullien szerint ez valószínűleg nem csökkenti jelentősen a cég német GDP-hez való hozzájárulását, mivel a termelési költségek alacsonyak a bevételekhez képest.

A jelenlegi trendek alapján a két cég Covid vakcinája lesz minden idők egyik legkelendőbb gyógyszere. A BioNTech és a Pfizer idén 2,2 milliárd adag, 2022-ben és azt követően pedig több mint 1 milliárd adagot leszállítására szerződött le a kétadagos oltásból. A Pfizer júliusi közleménye szerint idén 33,5 milliárd dolláros árbevételre számít, mivel úgy néz ki, hogy a fejlett országokban a kormányok hamarosan nagy mennyiségben fognak emlékeztető oltásokat vásárolni. A Pfizer bevételeit megosztja a BioNTech-kel, aminek egyébként van valamennyi bevétele közvetlen értékesítésből is.

A BioNTech tőzsdei árfolyama a másik mRNS-alapú vakcinát gyártó startuphoz, az amerikai Modernáéhoz hasonlóan rekordmagasságokban van az elmúlt hetekben. A két cég árfolyamának növekedéséhez hozzájárult, hogy idén tavaszra egyértelművé vált, az oltásaik hatékonyabbak a versenytársaikénál. Hosszabb távon pedig potenciálisan más betegségek gyógyításában is hatékony lehet majd az mRNS-technológia. Kedden a Moderna piaci kapitalizációja 195, a BioNTeché csaknem 110 milliárd dollár volt. Mindez az jelenti, hogy együttesen már meghaladják a Pfizerét (257 milliárd dollár), ami az egyik legnagyobb globális gyógyszeripari vállalat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen isA Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volnaLesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

Vállalat Világ BioNTech gdp gyógyszeripar Moderna mRNS németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 10. 14:54 Vállalat, Világ

Bezárnak a csemegepultok, mert nincs ember, aki kiszolgálná a vevőket Németországban

Újabb szektorban, a kiskereskedelemben lett égető a munkaerőhiány Németországban.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Váczi István
2022. augusztus 9. 13:38 Vállalat

Leállították a Barátság kőolajvezeték Magyarországot kiszolgáló ágát

Leállították múlt héten a kőolajszállítást Ukrajnán keresztül a Barátság kőolajvezeték déli ágán, amely Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát szolgálja ki.

Fontos

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.