Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 22. 15:35 Pénz

Rengeteg bank létét fenyegeti a következő válság

A McKinsey nemzetközi tanácsadó cég szerint globálisan a pénzintézetek több mint harmada olyan gyenge lábakon áll, hogy egy gazdaságilag gyengébb időszakban megkérdőjeleződhet az életképessége. A társaság tegnap ismertette a bankszektorról elkészített éves jelentését, és ebben azzal indokolta a lesújtó értékelését, hogy a pénzintézetek közel 60 százalékánál a jövedelmezőség nem éri el a tőkeköltséget.

„Azt gondoljuk, hogy a gazdasági ciklus késői fázisában járunk, és a bankoknak bátor lépéseket kell tenniük, mert nincsenek éppen jó formában. Ilyen helyzetben senki sem ücsöröghet a babérjain”

– fogalmazott egy interjúban Kausik Rajgopal, a McKinsey szenior partnere.

Ahogy a Bloomberg írja, ennek részben az az oka, hogy egyre több versenytárs merészkedik a bankok felségterületére, fintech startupoktól kezdve olyan óriásokig, mint az Apple és az Amazon. A pénzintézetek megosztottak abban a tekintetben, hogy ezekkel versenyeznek, együttműködnek, vagy felvásárolják némelyiket, bár általában ezek valamifajta kombinációja a jellemző. Ami riasztó lehet számukra, hogy az új versenytársak jellemzően a banki tevékenységek legjövedelmezőbb részeit veszik célba, mint a (nemzetközi) utalások és a kártyás fizetések.

Az ágazatba belépőket segíti a szabályok lazítása, és az is, hogy ők az információtechnológiai költéseik 70 százalékát innovációra fordítják, a bankoknál viszont csak feleekkora ez az arány.

A fogyasztói szokások megváltozása miatt a bankokat az a veszély fenyegeti, hogy lábjegyzetté válnak a történelemben

 – fogalmaz a McKinsey anyaga. A tanácsadó cégnek persze vannak ötletei arra, hogy mit kellene tenni. A pénzintézeteknek először is többet kellene költeniük technológiai fejlesztésekre, az ehhez szükséges forrásokat pedig előteremthetik olyan nem létfontosságú tevékenységek kiszervezésével, mint a jogszabályoknak való megfelelőséget garantáló compliance, valamint a kereskedési üzletág egy része. Egy másik lehetőség a növekedés felvásárlások által, hiszen ezzel szintén lehet hatékonyságot növelni, forrásokat felszabadítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi nyeri a nagybankok és a techóriások csatáját?Sokan találgatnak, de hogy ki bizonyul kis halnak, ki nagynak és hogy ki kit fogyaszt el, az még egy sok kimeneteles játszma.

A lesújtó diagnózist nem vitatva azért érdemes megjegyezni, hogy a McKinsey hazabeszél, hiszen bevételeinek nem elhanyagolható része a felvásárlásokat, összeolvadásokat és kiszervezéseket kísérő tanácsadásból származik. Ami pedig a pénzintézetek méretének kívánatos növelését illeti, a legutóbbi válság során rengeteg szó esett azokról a bankokról, amelyek túl nagyok, fontosak voltak ahhoz, hogy hagyják őket bedőlni (too big to fail).

Ezt követően pár évig úgy tűnt, hogy fontos szabályozói irány lesz a tevékenységük kiterjedtségének, összetettségének korlátozása, azóta azonban ezzel ismét ellentétes irányba mennek a dolgok. Egyébként idehaza is, a felügyeleti feladatokat ellátó Magyar Nemzeti Bank vezetői évek óta hajtogatják, hogy csak öt univerzális lakossági nagybanknak kellene az országban működnie.

(A cikk címét a Bloomberg pontosítása nyomán módosítottuk.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor jön el végre a digitális bankforradalom?Felmérés készült arról, hogy mit várnak a magyarok a fintech csodától. A magyar bankok legnagyobb előnye a digitalizációban, hogy az itteni külföldi bankok hazája még jobban le van maradva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankok fintech McKinsey tanácsadás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.