Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. július 5. 16:12 Élet, Pénz

Új lakáshoz nagyon megy a csok, használthoz viszont egyáltalán nem

Az ingatlanpiaci növekedésről sok hír érkezik, és a bővülés valóban jelentős, százalékban kifejezve. Érdemes azonban egy évtizedes időtávban is megnézni, hogy tényleg olyan nagy felfutás van-e az új lakások építésében. A KSH adatai alapján ugyanis az látható, hogy még a válság éveiben is több új lakás épült, mint manapság. A 2013-as mélyponthoz képest jól hangzik a 2,5-szeres növekedés 2018-ra, de ez az érték egy hajszállal még a 2008-as szint felétől is elmarad.

A változás nem egységes, a magánszemélyek építési kedve jobban megjött, a válság előtti csúcs 56 százalékánál járnak, míg a vállalkozók még mindig csak 41 százalékon tartanak. Az állam és az önkormányzatok továbbra is csak elvétve építenek lakóingatlant, annak ellenére is, hogy az önkormányzati lakásépítés felpörgetése segíthetett volna a korábbi piaci visszaesés ellensúlyozásában. Ezzel az igen egyszerű és hatékony módszerrel azonban nem élt, és ma sem él a magyar állam.

 

Regionálisan is nagyok a különbségek: az alábbi ábrán azt mutatjuk meg, hogy a vállalkozók és a magánszemélyek által épített lakások együttes száma hogyan változott 2008 és 2017*2018-ra még nem érhetők el adatok regionális bontásban között. Ebből az látható, hogy a vállalkozások által épített lakások száma csak Nyugat-Magyarországon tudott igazán felpörögni, ott már meg is haladta a válság előtti szintet, viszont még Közép-Magyarországon is csak annak 31 százalékán állt. Összességében 2017-ben a fővároson kívül a válság előtti érték 44 százalékán, míg Budapesten csak 29 százalékán állt az új lakásépítések száma, 2008-hoz képest. 

 

Az ingatlanpiaci változásokban nagyon jelentős szerepe lehetett a csoknak*Családok otthonteremtési kedvezménye, amely a korábbi szociálpolitikai lakástámogatást (szocpol) váltotta 2015-ben , Budapesten például az ingatlanárak elszálltak, ezért a korábbi feltételek mellett már nem nagyon lehetett az állami támogatást igénybe venni. Ezeken a szabályokon finomított ugyan a kormány, de az ingatlanárakban lévő különbségek továbbra is megosztják a piacot. A csok egy kisebb faluban a házépítés jelentős részét tudja finanszírozni, egy fővárosi új lakás esetében viszont még a legnagyobb, 10 milliós támogatás is jó ha egy új félszoba értékét állja. A csok azonban nem csak kiutalt támogatásból áll, hanem kedvezményes hitellehetőséget is tartalmaz, ez korábban legfeljebb 10, idén akár 15 millió forint is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti lakásár-robbanás, ahogy még sosem láttadTérképre raktuk az utcák átlagos négyzetméterárait, és elég látványos lett. De egy érdekes történet is kirajzolódik a város ingatlanpiacáról.

A támogatás mértéke csak 3 gyerek esetén, új lakásra jelentős, mert ekkor 10 millió forintot lehet kapni. Használt lakás vásárlása esetén azonban még 4 gyermekkel is csak 2,75 millió forint a támogatási plafon. Érdekes, hogy ennek ellenére kezdetben a használt lakás vásárlása volt népszerűbb, a Magyar Államkincstártól kapott adatok szerint csak az utóbbi két évben fizetnek ki összességében több támogatást az új lakásokra, mint a használtakra.

 

Ezzel párhuzamosan a piaci alapú lakáshitelezés is gyorsan bővült az elmúlt években, de ha azt nézzük, hogy a teljes felvett hitelállományhoz képest mekkora volt azoknak a kölcsönöknek az aránya, amelyekhez csok is kapcsolódott, akkor látjuk, hogy a csoknak ebből a szempontból is nagy szerepe volt.  2016 és 2018 között a kihelyezett lakáshitelek összesített értékéhez viszonyítva már 16 százalékhoz kapcsolódott valamilyen csok megoldás. Az állami támogatás és a kedvezményes kamatozás jelenlétét pedig (ugyancsak értékben nézve) 8 százalékos szinten láthatjuk.

 

A fenti adatokban az új és a használt lakásokra felvett hitelek értéke egyaránt szerepel, mi azonban szerettük volna megbecsülni, hogy a csok igénybevétele mennyire jellemző külön-külön nézve: az új és a használt lakások vásárlásánál, illetve az újak építésénél.

A KSH adataiból azonban csak azt lehet pontosan megtudni, hogy hány darab új lakást és összesen mennyiért értékesítettek egy évben. Ebben értelemszerűen nincsenek benne a magánépítkezések, hiszen aki magának építtet házat, az jellemzően nem eladásra készíti, adásvétel híján pedig nem lehet piaci értéket meghatározni.

Ezért kiszámoltuk a vállalkozók által, eladásra épített lakások egy négyzetméterre jutó átlagos árát (aktuális piaci értékét), és ezzel a négyzetméterárral felszoroztuk a magánépítkezések összesített alapterületét. Ez a közelítés tehát abból a feltételezésből indul ki, hogy egy ház/lakás piaci értéke (és nem a bekerülési költsége) nagyjából ugyanakkora, attól függetlenül, hogy vállalkozó építi eladásra, vagy magánszemély saját használatra. Így viszont kiszámolható az, ami a KSH-ból hiányzik: hogy mekkora a teljes új lakóingatlan piac Magyarországon.

Ezek után már az is számolható, hogy ehhez a közelítéssel megkapott piaci értékhez képest mennyi a hitelek, a csokhoz kapcsolódó hitelek és maga a csok aránya.

Ami igazán érdekes, hogy ezek alapján úgy látszik,

több hitelt helyeztek ki, mint amekkora az elkészült új lakások becsült piaci értéke.

Az is kiderül, hogy a csok és a hozzá kapcsolt kedvezményes hitel az új lakóingatlanok piacán óriási jelentőségű, hiszen ha a tisztán piaci hitelek összesített értékét 100-nak vesszük, akkor az elmúlt három évben a csok és a csokhoz kapcsolt kölcsönök összege 20-25 volt. 

Ezek után megnéztük a használt lakások adatait, annál is inkább, mert erről már pontosabb képet lehet kapni. Az látható, hogy a használt lakások vételekor sokkal kisebb a hitel szerepe. A teljes tranzakciós értéknek – tehát az összes eladott lakóingatlan értékének – csupán 4 százalékát tették ki a lakáshitelek 2015-2016-ban, de 2017-ben is csak 5, 2018-ban pedig még mindig csak 7 százalékon állt a mutató. A csok és a hozzá kapcsolt kedvezményes hitel pedig a teljes tranzakciós értéknek még 2018-ban is alig csak 2 százalékát tette ki számításaink szerint.

 

A számokból az látszik, hogy a használt lakásokra költik a csok támogatások harmadát, ám a csok szerepe mégis elenyésző a használt lakások piacán. Az új lakásoknál viszont nagyon jelentős tényező lett a csok (csak itt kisebb az épülő ingatlanok száma, mert a piacnak ez a része nem talált magára a válság után).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz állami támogatás csok hitel ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.