Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 24. 10:11 Pénz

A bitcoinnak is szárnyakat adott a Facebook-pénz

A nagy 2017-es őrület, majd az árfolyam látványos összeomlása után sokan már meg is feledkeztek a világ legismertebb kriptodevizájáról, és sokáig a bitcoin árfolyama is olyan, viszonylag szűk sávban mozgott, hogy kevesek ingerküszöbét érte el.

A 2019 eleji 3000 dollár körüli mélypontról azonban egyre feljebb tudott kapaszkodni, előbb szép lassan, az utóbbi napokban pedig egyre gyorsabban. A mai kereskedésben már a 11 ezer dolláros szintet is átlépte a több kriptotőzsde árfolyamát figyelembe vevő Coindesk Bitcoin Price Index szerint, amire nem volt példa 2018 márciusa óta. Ez idén 170 százalékos emelkedésnek felel meg, igaz, később már valamivel 11 ezer dollár alá esett a kurzus.

A CNBC cikke szerint a befektetők fejében valószínűleg fakulnak az árfolyam összeomlásával kapcsolatos emlékek, de ennél azért valószínűleg többet nyom a latba, hogy ha nehezen is, de a kriptodevizák utat törnek maguknak a pénzügyi rendszer főáramába. A világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Fidelity például márciusban elindította a digitális befektetési termékekkel foglalkozó leányvállalatát.

Minden bizonnyal ennél is fontosabb azonban a Facebook múlt héten bemutatott „világpénz-projektje”, a Libra, amely ismét az érdeklődés középpontjába helyezte a bitcoin alapján is képező blokklánc-technológiát.

„Az árfolyam-emelkedésnek két fő oka van. Az egyik az az egyre erősödő konszenzus a befektetők körében, hogy a bitcoin egy legitim értékőrző eszköz a digitális korban. A másik a Facebook Libra elindítása, ami minden vezérigazgatót arra kényszerít, hogy vegye komolyan a kriptodevizákat”

– mondta a CNBC-nek Jehan Chu, a blokklánc-technológiával foglalkozó startupokba fektető Kenetic Capital társalapítója.

Mindez persze nemcsak a bitcoin, hanem más kriptodevizák árfolyamát is megmozgatta. Az ethereum értéke például több mint a kétszeresére emelkedett az idén. Az más kérdés, hogy a Libra-hatás mennyire lesz tartós. A Facebook projektjét máris sok politikus és jegybankár kérdőjelezte meg, már csak azért is, mert nem akarják elveszíteni a pénzügyi rendszer feletti irányítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnekA pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin ethereum facebook kriptodevizák Libra Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.