Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 16. 15:42 Pénz

Sosem találnád ki, melyik az évszázad legsikeresebb részvénye Amerikában

Valószínűleg kevesen találnák el, hogy melyik részvénnyel lehetett a legtöbbet keresni az S&P 500 indexben szereplők közül ebben az évszázadban. A legtöbben talán az Amazonra és az Apple-re tippelnének, hiszen figyelemreméltó a 2300, illetve 5300 százalékos emelkedésük.

Valójában azonban ezek közel sincsenek az energiaitalaival sok magyar bolt polcain is jelen lévő Monster Beverage-hez képest, amely 60 ezer százalékos árfolyamnyereséget tud felmutatni 2000. január elseje óta.*Igaz, az új évezred igazából csak 2001. január 1-jén kezdődött, az ilyen összehasonlításokat mégis gyakran 2000. év elején kezdik. Erre az összevetésre azonban ennek az egyéves eltérésnek nincs érdemi hatása. Ez első ránézésre elég furcsának tűnhet, de van pénzügyi alapja, hiszen 2008 óta minden évben minimum 9 százalékkal nőtt a vállalat árbevétele.

„Az energiaitalok azt jelentik a mostani generációnak, mint a szénsavas üdítőitalok a korábbiaknak”

– mondta a Bloombergnek Caroline Levy, a Macquarie Capital elemzője.

Az amerikai hírügynökség azonban ezúttal nem azért vette elő a vállalat sikersztoriját, mert újabb mérföldkőhöz érkezett volna, hanem mert egyre inkább úgy tűnik, hogy megtorpant a diadalmenet. A részvényárfolyam tavaly januárban futott eddigi csúcsára, azóta hullámvasútszerűen mozog, az utóbbi hetekben körülbelül 18 százalékot veszített értékéből.

Ennek egyik oka, hogy egyre több a konkurens.

Az Amazon saját márkás energiaital forgalmazásába fogott, a Coca-Cola pedig Coca-Cola Energy néven dob piacra új terméket.*Az óriásvállalat persze eddig is jelen volt a szegmensben, hozzá tartozik például a Burn. Ez az utóbbi fejlemény azért különösen figyelemre méltó, mert a Coca-Cola 19 százalékos részesedésével a Monster legnagyobb tulajdonosa, és disztribúciós hálózata teríti is az utóbbi termékeit. Emiatt sok elemző arra számított, hogy a Coca-Cola előbb-utóbb felvásárolja a közel 30 milliárd dollárra értékelt Monstert. Ahogy tette azt 5,1 milliárd dollárért tavaly nyáron a Costa Coffee-val. A Coca-Cola Energy elindítása azonban nem ebbe az irányba mutat.

A fentiek mellett az 50 milliárd dollárosra becsült amerikai energiaital-piacon megjelent egy új versenytárs is, a Vital Pharma Bang nevű termékcsaládja, amely márciusi adatok szerint már 8,3 százalékos részesedést szerzett. A Red Bull 38,2, a Mondster 35,4 százalékot tudhat magáénak, az utóbbi 3,5 százalékpontos csökkenés egy év alatt.

Az elemzői vélemények megoszlanak a Monster kilátásaival kapcsolatban. Vannak, akik továbbra is vételre ajánlják a részvényt – például a Credit Suisse –, míg a Citi éppen csökkentette a célárat a társaság papírjaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ negyedében kapható a 12 éve indult borsodi energiaitalA Hell Energy termékei a világ mintegy ötven országban kaphatóak, Azerbajdzsánban piacvezető, de Angolában, Venezuelában és Kambodzsában is árulják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Coca-Cola energiaital Monster Beverage tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.