Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 16. 15:42 Pénz

Sosem találnád ki, melyik az évszázad legsikeresebb részvénye Amerikában

Valószínűleg kevesen találnák el, hogy melyik részvénnyel lehetett a legtöbbet keresni az S&P 500 indexben szereplők közül ebben az évszázadban. A legtöbben talán az Amazonra és az Apple-re tippelnének, hiszen figyelemreméltó a 2300, illetve 5300 százalékos emelkedésük.

Valójában azonban ezek közel sincsenek az energiaitalaival sok magyar bolt polcain is jelen lévő Monster Beverage-hez képest, amely 60 ezer százalékos árfolyamnyereséget tud felmutatni 2000. január elseje óta.*Igaz, az új évezred igazából csak 2001. január 1-jén kezdődött, az ilyen összehasonlításokat mégis gyakran 2000. év elején kezdik. Erre az összevetésre azonban ennek az egyéves eltérésnek nincs érdemi hatása. Ez első ránézésre elég furcsának tűnhet, de van pénzügyi alapja, hiszen 2008 óta minden évben minimum 9 százalékkal nőtt a vállalat árbevétele.

„Az energiaitalok azt jelentik a mostani generációnak, mint a szénsavas üdítőitalok a korábbiaknak”

– mondta a Bloombergnek Caroline Levy, a Macquarie Capital elemzője.

Az amerikai hírügynökség azonban ezúttal nem azért vette elő a vállalat sikersztoriját, mert újabb mérföldkőhöz érkezett volna, hanem mert egyre inkább úgy tűnik, hogy megtorpant a diadalmenet. A részvényárfolyam tavaly januárban futott eddigi csúcsára, azóta hullámvasútszerűen mozog, az utóbbi hetekben körülbelül 18 százalékot veszített értékéből.

Ennek egyik oka, hogy egyre több a konkurens.

Az Amazon saját márkás energiaital forgalmazásába fogott, a Coca-Cola pedig Coca-Cola Energy néven dob piacra új terméket.*Az óriásvállalat persze eddig is jelen volt a szegmensben, hozzá tartozik például a Burn. Ez az utóbbi fejlemény azért különösen figyelemre méltó, mert a Coca-Cola 19 százalékos részesedésével a Monster legnagyobb tulajdonosa, és disztribúciós hálózata teríti is az utóbbi termékeit. Emiatt sok elemző arra számított, hogy a Coca-Cola előbb-utóbb felvásárolja a közel 30 milliárd dollárra értékelt Monstert. Ahogy tette azt 5,1 milliárd dollárért tavaly nyáron a Costa Coffee-val. A Coca-Cola Energy elindítása azonban nem ebbe az irányba mutat.

A fentiek mellett az 50 milliárd dollárosra becsült amerikai energiaital-piacon megjelent egy új versenytárs is, a Vital Pharma Bang nevű termékcsaládja, amely márciusi adatok szerint már 8,3 százalékos részesedést szerzett. A Red Bull 38,2, a Mondster 35,4 százalékot tudhat magáénak, az utóbbi 3,5 százalékpontos csökkenés egy év alatt.

Az elemzői vélemények megoszlanak a Monster kilátásaival kapcsolatban. Vannak, akik továbbra is vételre ajánlják a részvényt – például a Credit Suisse –, míg a Citi éppen csökkentette a célárat a társaság papírjaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ negyedében kapható a 12 éve indult borsodi energiaitalA Hell Energy termékei a világ mintegy ötven országban kaphatóak, Azerbajdzsánban piacvezető, de Angolában, Venezuelában és Kambodzsában is árulják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Coca-Cola energiaital Monster Beverage tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.