Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 15. 14:25 Pénz

Mészáros Lőrinc köre Matolcsyék nélkül fogja a tőzsdére vinni az MKB-t

Alaposan megszorulhatott Szemerey Tamás, a Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, ezért csak félig érhette váratlanul a kormányközeli üzleti világ megfigyelőit, hogy a Matolcsy György MNB-elnök unokatestvéreként elhíresült üzletember kiszorult legjelentősebb tulajdonszerzéséből. Hétfő este az MKB bejelentette, Szemerey 32,9 százalékos MKB-részesedése a Duna Aszfaltból ismert Szíjj László nevére kerül. A tranzakció részletei nem ismertek, így a vételár sem (ha egyáltalán volt ilyen).

Szemerey pénzügyi problémái akkor váltak nyilvánvalóvá, amikor december közepén az MNB váratlanul felügyeleti biztost nevezett ki a tulajdonában álló Növekedési Hitel Banknál fellépett likviditási gondok miatt. Az NHB, mint korábban sokat írtam róla, jelentős mértékben a Szemerey- és a Matolcsy-család saját és köreinek érdekeltségeit finanszírozta, vélhetően ezeknek a hiteleknek is lehetett némi köze ahhoz, hogy gondba került az apró bank, amely azóta a néhány fiókból álló hálózatának a bezárása mellett is döntött. (Az Mfor.hu megírta, Matolcsy Ádám cégei napokkal az NHB-s problémák nyilvánosságra kerülése előtt új számlákat nyitottak a Gránit Banknál, Szemerey cégei pedig a rákövetkező napon tettek így.)

Az MKB mérlegfőösszegét tekintve a hatodik, a betétállománya szempontjából a harmadik legnagyobb magyarországi bank volt 2017 végén, az NHB viszont a gyors ütemű terjeszkedés dacára mikroszkopikus szereplője maradt a bankpiacnak (az MKB súlya a bankrendszerben 6,6 százalékot tett ki, az NHB-é 0,19 százalékot). Az MKB egyébként a tőzsdére készül, erről korábbi hírek szerint még ezen a héten döntés születhet. Ezért a menedzsmentnek és a többi tulajdonosnak – ez alapvetően Mészáros Lőrincet és feleségét jelenti – fontos lehetett, hogy ne legyenek problémák a cég körül.

Az üzletember a 100 százalékos tulajdonában álló Bankonzult Kft-n keresztül birtokolta az MKB-s részesedést: a Bankonzult leányvállalata, a Bankonzult Finance Zrt. mérlegében 3,5 milliárd forint értéken szerepel a Blue Robin SCA nevű luxemburgi befektetési alap, amely az MKB harmadát birtokolta. A Pallas Athéné alapítványok ügyében több szálon is érintett Szemerey más eszközöket is vásárolt az utóbbi években, de az MKB mellett valójában csak a Pécsi Sörgyár volt ezek között kiemelkedő.

Ennek a részesedésnek igen kalandos története volt. A válságban súlyosan megroppant bank bajor tulajdonosainak a 2010-es évek elején több százmilliárd forinttal kellett kitömnie a projekthitelek leírása miatt tátongó lyukakat, amíg nem 2014-ben az állam hirtelen megvásárolta tőlük a továbbra is pénzt vesztő bankot. Az MNB által irányított Szanálási Alap aztán megszabadította a veszteséget okozó mérgező eszközeitől az MKB-t, hogy a folyamatot követően 2016 nyarán egy különös koreográfia mellett gyorsan reprivatizálják a bankot ismeretleneknek: egy magyar magántőkealapnak és egy állítólagos indiai üzletember által képviselt alapnak. Előbbiről gyorsan kiderült, hogy Szíjj Lászlót, illetve Mészáros Lőrincet takarja, az “ázsiai” befektetők álcája mögül pedig rövid idő múltán előlépett Szemerey Tamás, aki eleinte Balog Ádámmal, az MKB vezérigazgatójával osztozott a harminc százalék körül ingadozó részesedésen, később azonban az egész részesedését saját nevére vette (azóta sem derült ki, hogy Balog Ádámnak eredetileg honnan volt forrása a vásárlásra).

Szemerey helyét tehát Szíjj veszi át, konkrétan úgy, hogy a Bankonzult Finance Zrt. kerül át az építőipari óriásvállalkozóhoz. Ezt a változást már december 21-én bejegyezte a cégbíróság, tehát három nappal az MNB bejelentése után. Szíjj számos üzletben működött együtt korábban Mészáros Lőrinccel, ezek közül az egyik éppen az MKB volt: a reprivatizáció után először a hírek szerint Szíjj volt az MKB felét birtokló Metis alap befektetője, később, 2017 nyarán azonban a Mészáros-család váltotta.

Most tehát 48,6 százalékban Mészáros Lőrinc, 32,9 százalékban pedig Szíjj László tulajdonában álló bankként készülhet a tőzsdére az MKB; a bank 10 százalékát birtokló Eirene Magántőkealap tulajdonosai ismeretlenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank matolcsy györgy Mészáros Lőrinc MKB mkb bank nhb szemerey tamás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.