Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 13. 16:59 Pénz

Az MKB vezérigazgatója eladta a részesedést, amiről nem is lehetett tudni, hogyan lett az övé

Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója – korábban NGM-államtitkár, illetve MNB-alelnök, mindkettő Matolcsy György alatt – eladta Promid Invest nevű cégének közvetett részesedését az MKB Bankban, jelentette be ma. A vevő a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Kft., a vételár ismeretlen.

Az MKB tulajdonosi struktúráját eddig sem volt túl egyszerű átlátni, Balognak több cégen, köztük egy szingapúri-luxemburgi befektetési alapon keresztül 10,76 százalékos részesedése volt az általa vezetett bankban. A kétezres években sokszáz milliárd forintot vesztő MKB-t előbb megvásárolta a magyar állam a bajor tulajdonosaitól, majd reprivatizálta egy rejtélyes befektetői társaságnak. Utóbbi részese volt a Blue Robin nevű szingapúri befektetési alap, amely nem sokkal később Szemereynél és Balognál kötött ki.

 

A másik vonalon, tehát a Metis Magántőke Alap (45 százalék) és az Rkofin Kft. (4 százalék) irányából Mészáros Lőrinc köre sejlik fel az MKB tulajdonosai között. A most aktuális viszonyok szerint a munkavállalói részvényprogram (MRP) is 15 százalékos tulajdonos.*Vélhetően ebben is jelentős része van Balog Ádám vezérigazgatónak. Azt is bejelentették ma, hogy a Pantherinae Pénzügyi Zrt. csak rövid ideig volt 3,1 százalékos tulajdonosa az MKB-nak, ezt a részesedést is a Bankonzult vásárolja meg.*A Pantherinae Zrt. tulajdonosa Sarlós András, aki a Porsche Bankból ismert. A cég tavaly decemberben, a Pannónia Nyugdíjpénztár kiszállásakor lett tulajdonos.

Balog Ádám tehát túladott a részesedésén, aminek árát az MKB értéke alapján 2 milliárdtól akár 5 milliárd forintig is becsülhetjük. Az viszont továbbra sem derült ki, egyáltalán hogyan lehetett ez a politikai karrierje előtt lényegében vagyontalan Balog Ádám tulajdona. A bankvezető ugyan néhány interjúban utalt arra, hogy hitelből vásárolta meg a részesedést, ám ennek a hitelnek egyik eszközén sincs nyoma, és nem ismerni a hitelnyújtót sem.

A helyzet nem lett tisztább egy hónappal ezelőtt sem, amikor a Promid Invest először leadta a mérlegét. Ebből kiderült, hogy a cég 140 millió forint befektetett eszközt és 170 millió forint kötelezettséget tartott nyilván mérlegében tavaly végén, és ezen túl még 300 millió forintnyi pénzeszközt. Ez utóbbi lényegében a cég adózott nyeresége volt, ami az “egyéb bevétel” soron keletkezett 314 millió forint eredménye volt (kiadásai alig voltak a cégnek). Hogy miből volt Balog Ádám papíron üzletviteli tanácsadással foglalkozó cégének ekkora bevétele, miközben kiadása lényegében nem volt, az sajnos nem derül ki a cég döbbenetesen rövid, mindössze kétoldalas kiegészítő mellékletéből sem.

A Promid Invest befektetett eszközei, tehát lényegében az MKB-beli tulajdonrész ráadásul tavaly év végén is jóval többet ért 140 millió forintnál. A Bankonzult Finance és az annak tulajdonában álló Graha Zrt. ugyanis kevés híján négymilliárd forinton tartották nyilván az MKB Bank-beli részesedésüket, márpedig ezek egyharmadát birtokolta Balog cége. Balog Ádám vagyonszerzése mindenesetre nagy eséllyel örök rejtély marad.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz balog ádám MKB mkb bank promid invest szemerey tamás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.