Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 13:14 Pénz

Rád is jut 25 millió forint a világ adósságából

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) statisztikája szerint a világ összesített adósságállománya tavaly elérte a 184 ezer milliárd dollárt, ami új rekord. A világ minden lakójára 86 ezer dollár (közel 25 millió forint) tartozás jutott 2017 végén, ami több mint a duplája az egy főre eső jövedelemnek.

Ebbe a statisztikába minden köz- és magánadósság beleszámít, a tartozásállomány a világ gazdasági teljesítményének 225 százalékával egyenlő – írja a Bloomberg. Az IMF által közölt szám 2 ezer milliárd dollárral magasabb, mint a szervezet októberben közzétett becslése. Közben ugyanis beérkezett néhány, akkor még hiányzó ország adata.

Az országok szerinti adóslistát az Egyesült Államok, Kína és Japán vezeti, amelyek egyben a legnagyobb gazdaságok is, ám a tartozásból nagyobb arányban részesednek, mint a gazdasági kibocsátásból. Az IMF szerint ez a tény veszélyezteti a világgazdaság növekedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs mese, a túl nagy adósság megfojtja a gazdaságotAz amerikai politikában egyre népszerűbb gondolat, hogy a deficit és az államadósság mértéke nem sokat számít, pedig az utóbbi egy szint fölött már fékezi a növekedést.

A valutaalap figyelmeztetését Donald Trump biztosan nem hallotta meg, az amerikai elnököt legalábbis a jelek szerint egyáltalán nem zavarja az egyre nagyobb költségvetési hiány. Múlt hónapban minden idők legnagyobb novemberi deficitjét sikerült összehozni, az amerikai állam kiadásai 205 milliárd dollárral haladták meg a bevételeit. Egy évvel korábban még csak 139 milliárdos volt a mínusz – jegyzi meg a Bloomberg.

Sok szakember már korábban figyelmeztetett, hogy ilyen következménye lesz az adócsökkentéseknek és az – egyebek mellett katonai – kiadások növelésének. Trump szerint az adócsökkentésekkel fellendített gazdaság majd eltünteti a mínuszt, de ennek egyelőre semmi nyoma. Ez a recept egyébként már a nyolcvanas években, Ronald Reagen elnöksége idején sem működött.

Előrejelzések szerint 2020-ban az amerikai költségvetés hiánya az ezer milliárd dollárt is meghaladja majd. Ezt pedig természetesen újabb hitelek felvételével kell majd finanszírozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz USA nagy lépést tett egy jövőbeli adósságválság feléJó időben lazít, rossz időben megszorít - ez a receptje a rossz gazdaságpolitikának. Most kiderült, hogy a republikánusoknak mindennél fontosabb az adócsökkentés.

Pénz adósság Donald Trump imf Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

A bitcoin tíz év alatt három nagy összeomlási ciklust is túlélt.

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Váczi István
2021. január 7. 10:24 Pénz

Az előző válság 13 ezer milliárd dolláros adósságát kell törleszteni idén

A hét legnagyobb fejlett gazdaságnak plusz négy nagy feltörekvőnek mennyi államadósságot kell visszafizetnie, mint bármikor az utóbbi tíz évben.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

A brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Bucsky Péter
2021. január 22. 06:54 Közélet

Van-e értelme ellenőrizni a magyar közbeszerzéseket?

A legalaposabb kontroll is hiábavaló, ha valahol már nincs tényleges verseny a piaci szereplők között.