Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 13:14 Pénz

Rád is jut 25 millió forint a világ adósságából

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) statisztikája szerint a világ összesített adósságállománya tavaly elérte a 184 ezer milliárd dollárt, ami új rekord. A világ minden lakójára 86 ezer dollár (közel 25 millió forint) tartozás jutott 2017 végén, ami több mint a duplája az egy főre eső jövedelemnek.

Ebbe a statisztikába minden köz- és magánadósság beleszámít, a tartozásállomány a világ gazdasági teljesítményének 225 százalékával egyenlő – írja a Bloomberg. Az IMF által közölt szám 2 ezer milliárd dollárral magasabb, mint a szervezet októberben közzétett becslése. Közben ugyanis beérkezett néhány, akkor még hiányzó ország adata.

Az országok szerinti adóslistát az Egyesült Államok, Kína és Japán vezeti, amelyek egyben a legnagyobb gazdaságok is, ám a tartozásból nagyobb arányban részesednek, mint a gazdasági kibocsátásból. Az IMF szerint ez a tény veszélyezteti a világgazdaság növekedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs mese, a túl nagy adósság megfojtja a gazdaságotAz amerikai politikában egyre népszerűbb gondolat, hogy a deficit és az államadósság mértéke nem sokat számít, pedig az utóbbi egy szint fölött már fékezi a növekedést.

A valutaalap figyelmeztetését Donald Trump biztosan nem hallotta meg, az amerikai elnököt legalábbis a jelek szerint egyáltalán nem zavarja az egyre nagyobb költségvetési hiány. Múlt hónapban minden idők legnagyobb novemberi deficitjét sikerült összehozni, az amerikai állam kiadásai 205 milliárd dollárral haladták meg a bevételeit. Egy évvel korábban még csak 139 milliárdos volt a mínusz – jegyzi meg a Bloomberg.

Sok szakember már korábban figyelmeztetett, hogy ilyen következménye lesz az adócsökkentéseknek és az – egyebek mellett katonai – kiadások növelésének. Trump szerint az adócsökkentésekkel fellendített gazdaság majd eltünteti a mínuszt, de ennek egyelőre semmi nyoma. Ez a recept egyébként már a nyolcvanas években, Ronald Reagen elnöksége idején sem működött.

Előrejelzések szerint 2020-ban az amerikai költségvetés hiánya az ezer milliárd dollárt is meghaladja majd. Ezt pedig természetesen újabb hitelek felvételével kell majd finanszírozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz USA nagy lépést tett egy jövőbeli adósságválság feléJó időben lazít, rossz időben megszorít - ez a receptje a rossz gazdaságpolitikának. Most kiderült, hogy a republikánusoknak mindennél fontosabb az adócsökkentés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adósság Donald Trump imf Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.