Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 13:14 Pénz

Rád is jut 25 millió forint a világ adósságából

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) statisztikája szerint a világ összesített adósságállománya tavaly elérte a 184 ezer milliárd dollárt, ami új rekord. A világ minden lakójára 86 ezer dollár (közel 25 millió forint) tartozás jutott 2017 végén, ami több mint a duplája az egy főre eső jövedelemnek.

Ebbe a statisztikába minden köz- és magánadósság beleszámít, a tartozásállomány a világ gazdasági teljesítményének 225 százalékával egyenlő – írja a Bloomberg. Az IMF által közölt szám 2 ezer milliárd dollárral magasabb, mint a szervezet októberben közzétett becslése. Közben ugyanis beérkezett néhány, akkor még hiányzó ország adata.

Az országok szerinti adóslistát az Egyesült Államok, Kína és Japán vezeti, amelyek egyben a legnagyobb gazdaságok is, ám a tartozásból nagyobb arányban részesednek, mint a gazdasági kibocsátásból. Az IMF szerint ez a tény veszélyezteti a világgazdaság növekedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs mese, a túl nagy adósság megfojtja a gazdaságotAz amerikai politikában egyre népszerűbb gondolat, hogy a deficit és az államadósság mértéke nem sokat számít, pedig az utóbbi egy szint fölött már fékezi a növekedést.

A valutaalap figyelmeztetését Donald Trump biztosan nem hallotta meg, az amerikai elnököt legalábbis a jelek szerint egyáltalán nem zavarja az egyre nagyobb költségvetési hiány. Múlt hónapban minden idők legnagyobb novemberi deficitjét sikerült összehozni, az amerikai állam kiadásai 205 milliárd dollárral haladták meg a bevételeit. Egy évvel korábban még csak 139 milliárdos volt a mínusz – jegyzi meg a Bloomberg.

Sok szakember már korábban figyelmeztetett, hogy ilyen következménye lesz az adócsökkentéseknek és az – egyebek mellett katonai – kiadások növelésének. Trump szerint az adócsökkentésekkel fellendített gazdaság majd eltünteti a mínuszt, de ennek egyelőre semmi nyoma. Ez a recept egyébként már a nyolcvanas években, Ronald Reagen elnöksége idején sem működött.

Előrejelzések szerint 2020-ban az amerikai költségvetés hiánya az ezer milliárd dollárt is meghaladja majd. Ezt pedig természetesen újabb hitelek felvételével kell majd finanszírozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz USA nagy lépést tett egy jövőbeli adósságválság feléJó időben lazít, rossz időben megszorít - ez a receptje a rossz gazdaságpolitikának. Most kiderült, hogy a republikánusoknak mindennél fontosabb az adócsökkentés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adósság Donald Trump imf Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.