Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 14. 13:14 Pénz

Rád is jut 25 millió forint a világ adósságából

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) statisztikája szerint a világ összesített adósságállománya tavaly elérte a 184 ezer milliárd dollárt, ami új rekord. A világ minden lakójára 86 ezer dollár (közel 25 millió forint) tartozás jutott 2017 végén, ami több mint a duplája az egy főre eső jövedelemnek.

Ebbe a statisztikába minden köz- és magánadósság beleszámít, a tartozásállomány a világ gazdasági teljesítményének 225 százalékával egyenlő – írja a Bloomberg. Az IMF által közölt szám 2 ezer milliárd dollárral magasabb, mint a szervezet októberben közzétett becslése. Közben ugyanis beérkezett néhány, akkor még hiányzó ország adata.

Az országok szerinti adóslistát az Egyesült Államok, Kína és Japán vezeti, amelyek egyben a legnagyobb gazdaságok is, ám a tartozásból nagyobb arányban részesednek, mint a gazdasági kibocsátásból. Az IMF szerint ez a tény veszélyezteti a világgazdaság növekedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs mese, a túl nagy adósság megfojtja a gazdaságotAz amerikai politikában egyre népszerűbb gondolat, hogy a deficit és az államadósság mértéke nem sokat számít, pedig az utóbbi egy szint fölött már fékezi a növekedést.

A valutaalap figyelmeztetését Donald Trump biztosan nem hallotta meg, az amerikai elnököt legalábbis a jelek szerint egyáltalán nem zavarja az egyre nagyobb költségvetési hiány. Múlt hónapban minden idők legnagyobb novemberi deficitjét sikerült összehozni, az amerikai állam kiadásai 205 milliárd dollárral haladták meg a bevételeit. Egy évvel korábban még csak 139 milliárdos volt a mínusz – jegyzi meg a Bloomberg.

Sok szakember már korábban figyelmeztetett, hogy ilyen következménye lesz az adócsökkentéseknek és az – egyebek mellett katonai – kiadások növelésének. Trump szerint az adócsökkentésekkel fellendített gazdaság majd eltünteti a mínuszt, de ennek egyelőre semmi nyoma. Ez a recept egyébként már a nyolcvanas években, Ronald Reagen elnöksége idején sem működött.

Előrejelzések szerint 2020-ban az amerikai költségvetés hiánya az ezer milliárd dollárt is meghaladja majd. Ezt pedig természetesen újabb hitelek felvételével kell majd finanszírozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz USA nagy lépést tett egy jövőbeli adósságválság feléJó időben lazít, rossz időben megszorít - ez a receptje a rossz gazdaságpolitikának. Most kiderült, hogy a republikánusoknak mindennél fontosabb az adócsökkentés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adósság Donald Trump imf Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.