Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. november 3. 16:42 Pénz

Nincs mese, a túl nagy adósság megfojtja a gazdaságot

A pénzügyi piacok fejlettsége nagymértékben befolyásolja egy ország gazdasági növekedésének mértékét. A reálgazdasági folyamatok minél hatékonyabb működéséhez egy megbízható és a gazdasági szerkezetbe mélyen integrált pénzügyi rendszer szükséges.

A mainstream közgazdasági gondolkodásnak évtizedek óta része ez a megállapítás*https://www.nber.org/papers/w25079.pdf, mely igaz a fejlődő országokra, ugyanakkor egy nemrég megjelent tanulmány*https://pascal.iseg.utl.pt/~aafonso/eif/pdf/Levine.pdf szerint a fejlett nyugati gazdaságokban nem feltétlenül ilyen egyértelmű a helyzet. A tanulmány szerzői, Stephen Cecchetti és Enisse Kharroubi 1985 és 2009 között húsz országban vizsgálták a hitelállomány és a munkatermelékenység növekedésének kapcsolatát. Megállapították, hogy a vizsgált országokban

minél nagyobb volt a hitelnövekedés, annál kevésbé nőtt az egy munkásra jutó kibocsátás.

Mielőtt részletesebben ismertetnénk a szerzők eredményeit, tegyünk egy kitérőt a pénzügyi rendszer gazdaságban betöltött szerepére. A pénzügyi rendszer feladata, hogy felgyorsítsa és olcsóbbá tegye a gazdaságban végbemenő tranzakciókat. A lakosság által felhalmozott megtakarítások a bankrendszeren keresztül tudnak eljutni azokhoz a vállalkozókhoz, akik magasabb jövőbeli kifizetések ígérete mellett beruházásokat hajtanak végre, innoválnak, ami végső soron az ország termelékenységének növekedéséhez vezet.

Hogyan jutottak látszólag ellenkező eredményre Cecchettiék?

Abban az esetben, ha a felhalmozott hitelállomány megfelelő szinten marad, akkor a gazdaság hosszú távon profitál a rendszerből. Ugyanakkor a szerzők szerint egy bizonyos szint után a hitelállomány-növekedés negatívan hat a termelékenységnövekedésre.

Az általuk használt modellben a vállalati hitelállomány növekedését két dolog befolyásolja. A vállalkozók szembesülnek a hagyományos kockázat-hozam trade-offal. A vállalkozók hitelfelvétel előtt különböző hozamú és kockázatú beruházások közül választhatnak úgy, hogy minél magasabb egy beruházás várható hozama, annál nagyobb a kockázat is.

A beruházások megvalósításához és megtérüléséhez pedig több időre van szükség, ezért a vállalkozók döntése nem csak a jelenlegi hitelfelvétel lehetőségeitől függ, hisz egy hosszú távú beruházás esetén később is felléphetnek finanszírozási kockázatok.

Egy olyan gazdasági környezetben, ahol a vállalkozóknak már korábbról felhalmozott hiteleik vannak, az új beruházások közül a biztonságosabbakat fogják választani, melyeknek a várható kifizetése is alacsonyabb.

Ez viszont hosszú távon a termelékenységre is negatív hatással van, ami lassítja egy ország gazdasági növekedését.

Cecchettiék a hitelállomány növekedésének hatását különböző iparágakban vizsgálták. Arra jutottak, hogy pont azokat a vállalatokat érinti érzékenyen a hitelállomány-növekedés, amelyek tevékenységükkel nagymértékben hozzájárulnak a termelékenység és a gazdaság növekedéséhez.

Na de hol van az a szint, ahol a hitelnövekedésnek már negatív hatása van a növekedésre? Cecchettiéknek erre is van válaszuk. Egy korábbi tanulmányukban*http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.471.2150&rep=rep1&type=pdf arra jutottak, hogy

a GDP-arányos államadósság 85, míg a vállalati hitelállomány 90 százalékos szintje fölött a további hitelnövekedésnek jelentős negatív hatása van a hosszú távú gazdasági növekedésre.

Nem véletlen például, hogy az előbbi mutató alacsony szintje az eurózónába való belépés egyik kritériumaként is szolgál.

A cikk a Szexi Közgáz Blogon később olvasható írás szerkesztett változata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrülten eladósodtunk, hogy a bukást megússzuk, most egy darabig lehet dőzsölniAz euróválság kitörése óta mást sem lehetett hallani, mint hogy az USA mennyivel jobban csinálja. Most úgy tűnik, mégis az európai kilátások a jobbak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz államadósság hitelállomány kockázat növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.