Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. június 4. 12:02 Élet, Pénz

Az Apple, a Samsung és további hatvan cég is hozzáfért a Facebook adataidhoz

A Facebook mindent megtett az elmúlt évtizedeben annak érdekében, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala legyen. A New York Times cikke szerint ezért nemcsak a Cambridge Analytica kapott hozzáférést a Facebook-használók személyes adataihoz, hanem további hatvan vállalat.

A Facebook még azelőtt állapodott meg legalább hatvan gyártóval – mint az Apple, az Amazon, a BlackBerry, a Microsoft és a Samsung –, mielőtt széles körben elterjedt volna a Facebook mobilos applikációja.

Az egyezség azért volt jó a Facebooknak, mert egyre több embert tudott elérni, miközben a gyártók hozzáférhetővé tették felhasználóiknak a közösségi oldal olyan népszerű funkcióit, mint a like gomb, vagy a címjegyzék. Az a gond ezzel, hogy a Facebook adatvédelmi irányelvei szerint nem oszthatta volna meg harmadik féllel a személyes adatokat, de ezt követően sem kérte a felhasználók belegyezését az információk megosztásához.

A Facebook volt mérnöke is meglepődött, hogy a cég milyen könnyen lépett át a saját adatkezelési előírásain is.

A gyártók nemcsak a Facebook felhasználók kapcsolathálójához jutottak hozzá, hanem megismerhették a vallásukat vagy a politikai beállítottságukat is. A Facebook a Cambridge Analytica-botrány után még azt ígérte, hogy fokozottabban fogják védeni a felhasználók személyes adatait, és a mostani esetre is sajátos magyarázatot adott.

A Facebook szerint a számítógép- és mobilgyártók nem tekinthetőek kívülállóknak, vagyis harmadik félnek. A cég szerint mindez amúgy is az okostelefonok tömeges elterjedését megelőzően történt, amikor nem léteztek alkalmazások. Emiatt lényegében a telefonokban kellett egyfajta alkalmazást létrehozni, ezért engedtek a gyártóknak bizonyos hozzáférést az adatokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuckerberg kínvallatásának legérdekesebb kérdése: a Facebook egy monopólium?Mark Zuckerberget alaposan megizzasztották a Kongresszusban, és amikor a monopólium került szóba, elég átlátszó módon próbált kibújni a szorításból.

Serge Egelman, a kaliforniai Berkeley egyetem kutatója szerint naiv az, aki hisz a Facebooknak és a mobilgyártóknak. „Az a baj, hogy egyre több adatot gyűjtenek be a mobiltelefonok, ami komoly rizikót jelent a személyes adataink biztonságát illetően” – mondta a mobil applikációk biztonságát kutató professzor a New York Timesnak.

A lap egy tesztet is elvégzett. Az egyik újságíró letöltötte a BlackBerry telefonjára a Hub nevű applikációt, amelyet a mobilgyártó azért fejlesztett ki, hogy a felhasználók az összes közösségi oldalukat egy applikációból elérhessék. Az eszköz hozzáférést kért az újságíró Facebook-oldalához. Kérte a bejelentkezési nevét, a fotókhoz és a tartózkodási helyéhez való hozzáférést, e-mail címét és a telefonszámát. Ezekkel az adatokkal az összes ismerősét is elérte az applikáció.

Az újságírónak 550 ismerőse volt, de az applikáció 295 ezer felhasználó azonosításra alkalmas információjához jutott hozzá. (A Blackberry szerint az újabb Androidot használó telefonok már nem férnek hozzá ennyi adathoz). A Facebook partnerei tehát a felhasználók ismerőseinek az adataihoz is hozzájuthattak, még azokéhoz is, akik kifejezetten megtiltották ezt. 

Az Apple szóvivője azt mondta, hogy a vállalat a Facebook-adatokhoz való privát hozzáférése abban merült ki, hogy lehetővé tették a felhasználók számára, hogy fényképeket tegyenek közzé a közösségi oldalon, a Facebook alkalmazás megnyitása nélkül.

Usher Lieberman, a BlackBerry szóvivője úgy reagált, hogy a cég nem gyűjtött információkat, csupán a Facebook adatait használta fel, hogy saját ügyfelei hozzáférjenek a Facebook hálózatokhoz és üzenetekhez.

A Microsoft is elismerte az együttműködést. A cég 2008-ban állapodott meg a Facebookkal arról, hogy lehetővé teszik a Microsoft által gyártott készülékeken a közösségi oldal és az ismerősök értesítéseinek a megjelenítését. A cég szerint az adatokat helyileg tárolták a telefonon, és nem szinkronizálták a Microsoft szervereire.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa igazán alapos vagy, megmérgezed a Facebook profilodat, mielőtt lelépszDurvul az adatkezelési botrány miatt a Facebookot elhagyók kampánya.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz adatvédelem botrány Cambridge Analytica facebook Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.