Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 30. 14:42 Élet, Tech

Ha igazán alapos vagy, megmérgezed a Facebook profilodat, mielőtt lelépsz

A Cambridge Analytica adatvásárlási és elemzési botrányának következtében rengetegen gondolkodnak azon, hogy végleg leiratkoznak a Facebookról, bármilyen nehéz dolog is ez. (A közösségi háló eladta 50 millió felhasználó adatait a cégnek, amely annak elemzésével beszállt Donald Trump elnökválasztási kampányába, miközben a cégben a republikánusok közvetett tulajdonosként is megjelentek, azaz pénzelték az akciót.)

Egy fiók végleges törlése ugyan nem bonyolult művelet, de a Facebooknál nagy eséllyel megmarad a felhasználó összes korábbi adata, amit elvileg továbbra is fel tud használni. A közösségi oldal ugyan a botrány kapcsán meghátrált, és azt mondta, hogy ezentúl korlátozni fogja az értékesített adatok körét, de bizonyos összefüggéseket továbbra is áruba fog bocsátani.

A Vice viszont egy cikkében megszólaltat egy informatikust, aki azok segítségére sietett, akik használhatatlanná akarják tenni a korábban Facebooknak megadott összes adatukat. Kevin Matthew egy olyan programot dobott össze, amely véletlenszerű zagyvaságokra cseréli a felhasználó összes korábbi bejegyzését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump az Amazonra vadászik, a Facebook visszavonulásra kényszerültA Facebook és a Google magáncégként veszélyesen erős befolyásolói lettek a mindennapi életünknek, legalábbis egyre többen gondolják ezt. Trump szerint az Amazont is meg kell regulázni.

A kód használatához némi informatikai alaptudás szükséges, de aki veszi a fáradságot, az szisztematikusan használhatatlanná tehet minden róla korábban begyűjtött adatot. Azt természetesen nem tudja megakadályozni, hogy a bejegyzései és felhasználói szokásai alapján korábban már kigyűjtött adatokat is értelmetlenné tegye, abban viszont biztos lehet, hogy ezentúl nem készül róla további hasonló profil.

A Facebook általában olyan cégeknek árulja ezeket az információkat, amelyek más adatbázisokkal összevetve olyan profilokat készítenek az emberekről, amelyek nagyon értékesek marketing- vagy akár politikai szempontból, és így hatékonyan lehet vele a fogyasztókat-szavazókat manipulálni.

A kódsor használata valószínűleg ellentétes a Facebook általános szerződési feltételeivel, ezért Matthew arra figyelmeztet, hogy mindenki csak a saját felelősségére használja. A program ugyanakkor nem csinál nagyon különleges dolgokat, csak automatikusan megnyitja a felhasználó korábbi bejegyzéseit, és azok szövegeit értelmetlen karaktersorozatokká alakítja át, amit egyébként elvileg maga a felhasználó is megtehetne.

Ahhoz, hogy ne lehessen valakiről egy vásárlói profilt felépíteni, a korábbi bejegyzések jelentős részét kell értelmetlenné tenni, vagyis Matthew kódját akár sok ezerszer is le kell futtatni, hogy a célját elérje. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a Facebook milyen messze nyúl vissza az időben, amikor az adatokat kigyűjti, és abban sem lehet biztos senki, hogy a bejegyzéseiről és szokásairól biztonsági másolatokat készítettek, amelyekből bármikor visszaállíthatók a Facebook által eladható adatok.

Matthew egyébként azt mondja, hogy elsősorban nem is az volt a célja, hogy a felhasználókat a Facebook ellen fordítsa, hanem csak annyi, hogy még jobban ráirányítsa a figyelmet az adatok sorsára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdénÚjabb botrány van a Facebook körül: most éppen 50 millió felhasználójuk adatait lophatta le és használhatta fel kampányhirdetésekre egy republikánus adatbányász cég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech adatbázis Cambridge Analytica facebook törlés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.