Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 30. 14:42 Élet, Tech

Ha igazán alapos vagy, megmérgezed a Facebook profilodat, mielőtt lelépsz

A Cambridge Analytica adatvásárlási és elemzési botrányának következtében rengetegen gondolkodnak azon, hogy végleg leiratkoznak a Facebookról, bármilyen nehéz dolog is ez. (A közösségi háló eladta 50 millió felhasználó adatait a cégnek, amely annak elemzésével beszállt Donald Trump elnökválasztási kampányába, miközben a cégben a republikánusok közvetett tulajdonosként is megjelentek, azaz pénzelték az akciót.)

Egy fiók végleges törlése ugyan nem bonyolult művelet, de a Facebooknál nagy eséllyel megmarad a felhasználó összes korábbi adata, amit elvileg továbbra is fel tud használni. A közösségi oldal ugyan a botrány kapcsán meghátrált, és azt mondta, hogy ezentúl korlátozni fogja az értékesített adatok körét, de bizonyos összefüggéseket továbbra is áruba fog bocsátani.

A Vice viszont egy cikkében megszólaltat egy informatikust, aki azok segítségére sietett, akik használhatatlanná akarják tenni a korábban Facebooknak megadott összes adatukat. Kevin Matthew egy olyan programot dobott össze, amely véletlenszerű zagyvaságokra cseréli a felhasználó összes korábbi bejegyzését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump az Amazonra vadászik, a Facebook visszavonulásra kényszerültA Facebook és a Google magáncégként veszélyesen erős befolyásolói lettek a mindennapi életünknek, legalábbis egyre többen gondolják ezt. Trump szerint az Amazont is meg kell regulázni.

A kód használatához némi informatikai alaptudás szükséges, de aki veszi a fáradságot, az szisztematikusan használhatatlanná tehet minden róla korábban begyűjtött adatot. Azt természetesen nem tudja megakadályozni, hogy a bejegyzései és felhasználói szokásai alapján korábban már kigyűjtött adatokat is értelmetlenné tegye, abban viszont biztos lehet, hogy ezentúl nem készül róla további hasonló profil.

A Facebook általában olyan cégeknek árulja ezeket az információkat, amelyek más adatbázisokkal összevetve olyan profilokat készítenek az emberekről, amelyek nagyon értékesek marketing- vagy akár politikai szempontból, és így hatékonyan lehet vele a fogyasztókat-szavazókat manipulálni.

A kódsor használata valószínűleg ellentétes a Facebook általános szerződési feltételeivel, ezért Matthew arra figyelmeztet, hogy mindenki csak a saját felelősségére használja. A program ugyanakkor nem csinál nagyon különleges dolgokat, csak automatikusan megnyitja a felhasználó korábbi bejegyzéseit, és azok szövegeit értelmetlen karaktersorozatokká alakítja át, amit egyébként elvileg maga a felhasználó is megtehetne.

Ahhoz, hogy ne lehessen valakiről egy vásárlói profilt felépíteni, a korábbi bejegyzések jelentős részét kell értelmetlenné tenni, vagyis Matthew kódját akár sok ezerszer is le kell futtatni, hogy a célját elérje. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a Facebook milyen messze nyúl vissza az időben, amikor az adatokat kigyűjti, és abban sem lehet biztos senki, hogy a bejegyzéseiről és szokásairól biztonsági másolatokat készítettek, amelyekből bármikor visszaállíthatók a Facebook által eladható adatok.

Matthew egyébként azt mondja, hogy elsősorban nem is az volt a célja, hogy a felhasználókat a Facebook ellen fordítsa, hanem csak annyi, hogy még jobban ráirányítsa a figyelmet az adatok sorsára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdénÚjabb botrány van a Facebook körül: most éppen 50 millió felhasználójuk adatait lophatta le és használhatta fel kampányhirdetésekre egy republikánus adatbányász cég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech adatbázis Cambridge Analytica facebook törlés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.