Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. március 29. 11:12 Közélet, Vállalat

Trump az Amazonra vadászik, a Facebook visszavonulásra kényszerült

Donald Trump amerikai elnök megszállottként akarja az Amazon vérét. A megszállott kifejezést egy, az Axiosnak háttérben nyilatkozó forrás használta, aki beszélt az ügyben az elnökkel. A hírre 4,4 százalékot esett az Amazon árfolyama.

Az Axios öt különböző bennfentes forrásra hivatkozva írja, hogy Trump valahogy szeretne fogást találni a kereskedelmi cégen, akár úgy, hogy megváltoztatja az adózási szabályokat, vagy a trösztellenes és versenyjogi körülményeket. Ez a törekvése rendre előkerül, amikor az adókról vagy a piaci versenyről folynak az egyeztetések, de az Axios szerint konkrét terve az elnöknek egyelőre nincs.

Trump fejében állítólag a gazdag, régi vágású, főleg ingatlanos barátai ültették el a bogarat, hogy az Amazon tönkreteszi őket, mert az e-kereskedelem térnyerése miatt a bevásárlóközpontok és üzletek sorra zárnak be. Az elnök meg van győződve arról, hogy az Amazont eddig nem adóztatták megfelelően, és a cég kihasználja azt a puha bánásmódot, amelyet a szövetségi független intézményként működő postavállalattól, a U.S. Postal Service-től kap.

Trumpnak hiába magyarázták el számtalanszor, hogy az állami hátterű postacég valójában óriási pénzeket akaszt le az Amazonról, és például több helyen a vasárnapi szállítást is be tudta vezetni, mert annyi az Amazontól származó küldemény, az elnök hajthatatlan.

Azt pedig különösen nem nézi jó szemmel, hogy Jeff Bezos, az Amazon alapító-tulajdonosa, a világ jelenleg leggazdagabb embere a Washington Post tulajdonosa is, mert ebben Bezos politikai ambícióit látja.

Az elnök állítólag azért nem foglalkozik a Facebookkal, mert abban csak egy számára is előnyös kommunikációs csatornát lát. Míg Trump beragadt a múltban, és a világot csak fizikailag is megfogható vagyonelemek, ingatlanok, postacsomagok és autók formájában tudja értékelni, addig Mike Pence alelnök szemét sokkal inkább a Facebook és a Google szúrja.

Pence úgy tartja, hogy ezek a cégek már veszélyes mértékben befolyásolni tudják a médiát, a hirdetési piacot és a felhasználók személyes adatainak kezelését. Erre viszont éppen Trump tábora adta a legfrissebb példát. Az elnök választási kampányában a Cambridge Analytica nevű cég 50 millió Facebook felhasználó adatait használta fel erősen megkérdőjelezhető módon, közvetve a republikánus Robert Mercer pénzét felhasználva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdénÚjabb botrány van a Facebook körül: most éppen 50 millió felhasználójuk adatait lophatta le és használhatta fel kampányhirdetésekre egy republikánus adatbányász cég.

A Facebook, amelynek hatalmát elsősorban a demokraták szeretnék megnyirbálni, történetének egyik legsúlyosabb botrányát futja ezekben a napokban. Az adatokkal való manőverezések miatt neves cégek (Playboy, Tesla) hagyják el a közösségi oldalt, sok felhasználó most szembesül azzal, hogy digitális lábnyomával mire képes a Facebook, vagy az a külső szereplő, akiknek az adatokat eladják.

A Facebook próbál úrrá lenni a helyzeten, és bejelentette, hogy megnyirbálja azoknak az adatoknak a körét, amelyeket külső felhasználóknak elad. Ezek egyébként általában olyan cégek, amelyek különböző nagy adatbázisok összekapcsolásával és elemzésével határoznak meg fogyasztói profilokat, amelyeket a marketingben és az értékesítésben használnak a cégek. Sok olyan vállalkozás van, amely kifejezetten ezeknek az adatbrókereknek a szolgáltatására építi az értékesítési stratégiáját, ezek alól a Facebook lépése most kihúzhatja a szőnyeget. A Wall Street Journal értékelése szerint azok a társaságok jöhetnek ki jól az esetből, amelyek saját adatbázisokat is építettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég hatalmasabbak lettek a már eleve mindenki felett uralkodó tech-óriáscégek, és egyelőre nincs ellenszerAzt hisszük, a Facebook és a Google ingyen adnak nekünk dolgokat, pedig a mi adatainkból híztak legyőzhetetlenre. Meddig tűrjük még?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat adatkezelés amazon Donald Trump facebook google Jeff Bezos Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.