Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 19. 19:46 Tech

Négy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdén

Hétfőn nyolc százalékkal esett a Facebook árfolyama, ez azt jelenti, hogy a cég 40 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből. A négy éve nem látott zuhanás mögött az áll, hogy a hétvégén több cikk is megjelent arról, hogy egy Cambridge Analytica nevű politikai adatelemző cég hogyan szerzett meg adatokat a Facebooktól. 

A Cambrigde Analytica egykori munkatársa részletesen beszélt arról a Guardiannek, hogy hogyan fértek hozzá több mint 50 millió Facebook-felhasználó adataihoz, és ezeket hogyan használták fel Donald Trump kampányának támogatásához.

A Cambridge Analytica egy cambridge-i kutatóval közösen állított össze egy pszichológiai kérdőívet 2014-ben, és ezáltal nem csak a kitöltők, hanem az ő barátaik adataihoz is hozzájutott. Ez azért értékes, mert olyan algoritmusokkal, mint amiket a Facebook vagy a Cambridge Analytica fejleszt, néhány tucat lájkolásunk alapján viszonylag magas valószínűséggel meg lehet becsülni például a nemünket, a szexuális orientációnkat, vagy akár azt, hogy milyen a kapcsolatunk a szüleinkkel, vagy hogy milyen gyerekkori trauma ért minket.

Az adatokat elvileg kizárólag kutatási célokra használhatták volna, ez azonban nem így történt. A 2016-os amerikai elnökválasztás során a Cambridge Analyticának óriási előnyt jelentett, hogy be tudnak azonosítani bizonytalan szavazókat, és azt is tudják, hogy milyen célzott hirdetésekkel mobilizálhatják, vagy éppen bizonytalaníthatják el őket.

A Cambridge Analyticába egy republikánusokat támogató milliárdos donor, Robert Mercer fektetett be, és a cég egyik vezetője Steve Bannon lett, Donald Trump egyik korábbi főtanácsadója. A republikánusok szolgálatába állított Cambridge Analytica könnyedén be tudta azonosítani a több tízmillió Facebook-felhasználó politikai beállítottságát, és célzottan hirdethetett a falukon.

 

A Guardian mellett több cikk is megjelent hétvégén az esetről. A Facebook tagadta a felelősségét, pedig már hónapok óta tudhatott az adatlopásról. A Facebook szerint a Cambridge Analytica azt hazudta nekik, hogy törlik az adatokat. A Facebook szerint a felhasználók egyébként is önkéntesen járultak hozzá adataik felhasználásához, és nem a Facebook miatt használták fel őket politikai célokra.

Hétfőn az Európai Parlalament elnöke, Antonio Tajani azt mondta, hogy a felhasználók személyes adataival való visszaélés elfogadhatatlan, és bejelentette, hogy az Európai Parlament alaposan kivizsgálja az esetet. Az EU mellett Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is vizsgálatot indított. Az Európai Uniónak egyébként májusban lép hatályba egy új, a személyes adatok kezeléséről szóló szabályzata, amely értelmében akár 20 millió eurós bírságot is kiszabhatnak jogosulatlan adatfelhasználás esetén.

A 2017-es év jelentősen megkoptatta a Facebook imázsát a sorozatos botrányok miatt, mint például az állítólagos orosz beavatkozás az amerikai kampányba vagy a mianmari népirtásban betöltött szerepe miatt. A trend úgy tűnik folytatódik, és több elemző szerint is egyértelműnek tűnik, hogy a Facebook fokozatosan ki fog vonulni a hírmédiából, mert egyszerűen nem éri meg neki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amerikai elnökválasztás Cambridge Analytica facebook Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.