Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 17. 16:51 Pénz

Egyszerre zuhannak a kriptopénzek és a Mészáros-részvények

Újra komolynak tűnő, de váratlannak semmiképpen sem nevezhető fejlemény van a kriptopénzek piacán: a tavaly év végi elmebeteg tempójú emelkedés után most szabadesés bontakozott ki. A Bitcoin 24 óra leforgása alatt húsz százalékot vesztett értékéből, a többi, kevésbé ismert kriptovaluta és -zseton 30-40 százalékkal ér kevesebbet.

A Bitcoin ára átvitte a lélektani tízezer dolláros szintet, ami a december 17-i húszezer dolláros eddigi csúcshoz képest ötven százalékos esés (normális esetben az ilyen “lélektani szinteknek” nincs semmi értelme, a Bitcoin esetében viszont, mivel korábban sem a fundamentális, sem a technikai tényezők nem érdekelték a befektetőket, ezért azt lehet mondani, hogy kizárólag a lélektani tényezők a fontosak).

De az egész kriptopiac is hasonló mértékben szenved, a befektetők szinte válogatás nélkül menekülnek. A teljes kripto-univerzum 49 százalékot vesztett értékéből az eddigi csúcs óta (832 milliárd dolláról 429 milliárdra esett, ami még mindig elég sok pénz).

Az összes kriptopénz értéke dollárban, 2017 elejétől máig. Forrás: Coinmarketcap.

Ilyen egyébként volt már, a Bitcoin korábbi, a mostanihoz hasonlóan hektikus korszakában már több 70-80 százalékos esés is történt, mégis mindig visszajött belőle. A mostani esést látszólag távol-keleti hírek – a kínai, a dél-koreai és az orosz hatóságok bejelentett szigorításai – váltották ki, de egyébként ért már egy nagyobb profitrealizálási hullám.

Ugyanebben az időben a másik tavalyi sztárbefektetés-kategória, a Mészáros-részvények is esni kezdtek. A Konzum 2905 forinton, az Opus 584 forinton is megfordult ma, ami 16, illetve 19 százalékkal alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti árfolyam.

Hogy ez véletlen, vagy valami köze mégis van egymáshoz a két tavalyi érthetetlen sikerbefektetés hirtelen  gyengélkedésének, azt lehetetlen megmondani. A kriptopénzekhez hasonlóan a Mészáros-részvények mögött is főleg lélektani tényezők állnak – tehát a bizalom, hogy a kormányhoz közeli cégbirodalom újabb és újabb eszközökhöz fog olcsón hozzájutni -, azokban viszont az utóbbi napokban nem volt érdemi változás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin konzum kriptodeviza kriptopénz Mészáros Lőrinc mészáros-részvények opimus opus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.