Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 5. 13:32 Adat, Közélet

Sok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán célja

„Tíz év múlva Magyarországon ötmillió ember fog dolgozni” – mondta Orbán Viktor az Üzleti 7-nek adott interjújában a „béke forgatókönyvéről”. Az előrejelzés a mostani statisztikák és tendenciák tükrében kétségesnek tűnik, a magyar népesség elöregedése és fogyása miatt vélhetően csak vendégmunkások foglalkoztatásával valósulhat meg.

Számokban: áprilisban 4 millió 749 ezer foglalkoztatottat tartott nyilván a KSH a 15-74 éves lakosság körében, továbbá 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt. Az ötmillió foglalkoztatott eléréséhez az ide tartozók döntő részének munkába kellene állnia, amire kérdés, mennyi esély van az elmúlt évek tendenciáit nézve.

  • 80 ezer főt sikerült már közülük mozgósítani, mondta el múlt héten Nagy Márton. Kérdés, hogy ők hogyan jelennek meg a foglalkoztatottakról szóló adatokban, idén január és április között 51 ezer fővel nőtt ugyanis a számuk a statisztikai hivatal szerint, és a nemzetgazdasági miniszter is 4,7 millió foglalkoztatottat említett.
  • A gazdaságilag aktívak adatain sem látszik teljes mértékben a 80 ezer fős többlet, az ő számuk 45 ezer fővel nőtt az első négy hónapban. A jelenség arra világít rá, hogy a munkaerő-kínálat valamivel szerényebb mértékben bővül, mint amennyivel szűkül a munkaerő-tartalék, így abból aligha lesz elérhető az ötmilliós határ átlépése a foglalkoztatottak számát tekintve.

Tágabb kontextus: a demográfiai folyamatok sem kedveznek a cél elérésének, tíz éven belül a 15-74 évesek száma az előrejelzések szerint 300-400 ezer fővel csökkenhet. A kormány ugyanakkor már tavaly az európai viszonylatban is rendkívül magas foglalkoztatási ráta elérését tűzte ki célul, a fennálló toborzási nehézségek és a lakosság fogyatkozásának ellenére.

  • Külföldi dolgozók révén biztosan növelhető a magyarországi foglalkoztatottak száma, a nemzetgazdasági miniszter 121 ezer külföldi és 4,7 millió magyar munkavállalóról tett említést egy hete. A kormány a vendégmunkások alkalmazását kvótarendszerrel korlátozza, de a számuk dinamikusan növekedett a közelmúltban.
  • Az nem derült ki az idézett interjúból, hogy vendégmunkásokkal is számol-e a kormányfő, vagy nélkülük kellene elérni az ötmilliós számot.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi az a 300 ezer magyar, akit a kormány még munkára akar fogni?A dolgozni képes és szándékozó, de munkanélküli csoportok aktivizálására szánja a kormány az uniós források jelentős részét, kérdés, előrukkol-e újdonságokkal a korábbi intézkedésekhez képest.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa-rekorder lesz Magyarország, ha a kormány újabb százezreket tud munkába állítaniMár most is legmagasabb foglalkoztatottságú európai országok közé tartozik Magyarország, mégis 80-ról 85 százalékra növelné 2030-ig a foglalkoztatási rátát a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet foglalkoztatás foglalkoztatott munkaerő-tartalék munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Magyarország abszolút értékben és lehetőségeihez mérten sem költ sokat Ukrajna segítésére, még úgy sem, ha a menekültekkel kapcsolatos költségeket is beleszámítjuk.

Avatar
2024. július 1. 05:12 Közélet

Újra rengeteg földet ad el az állam, ki jár vele jól?

A korábbi árveréseket rengeteg kritika érte, ugyanakkor az utóbbi években csökkent mind a nagyon nagy, mind a törpebirtokok száma és az általuk használt terület.

Kiss Péter
2024. június 30. 05:51 Pénz

Mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve, ha befektettük a pénzünket?

Elsőre jól néz ki a magyar állampapírok és a részvények hozama, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a forint leértékelődését, akkor például a román eszközök jobban teljesítettek.