Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Javult a magyar lakosság fizetőképessége az elmúlt pár hónapban – ez derül ki az Intrum és a GKI Gazdaságkutató közös elemzéséből.

Miért fontos ez? Az Intrum Fizetőképességi Index egy összetett mutató, amely a magyar háztartások fizetőképességét jelzi, értéke az év első negyedében nőtt, vagyis a lakosság jövedelmi helyzete javult. Ez az egyéni boldogulás mellett pénzügyi szempontból is fontos, mert stabilabb hátteret biztosít a hiteltörlesztéseknek és a számlafizetéseknek.

Tágabb kontextus: a javuló mutató hátterében döntően az infláció csökkenése és a bérek ezzel (időben) párhuzamos emelkedése áll. A fogyasztói árak ugyan ma is nőnek, de a jövedelmek emelkedése ezt most túlkompenzálja, nem úgy, mint a tavalyi nagy drágulási hullámban.

Igen, de: a várakozások az alábbiak miatt mégsem igazán kedvezőek:

  • A kormány lazítja az antiinflációs törekvéseket, mert jelentős részben a fogyasztás növelésével akarja felpörgetni a gazdaságot.
  • Könnyen lehet, hogy ez túl korai, és középtávon hozzájárul az infláció ismételt gyorsulásához.

Tágabb kontextus: az elemzői konszenzus szerint csak idő kérdése, hogy a fogyasztói árindex magasabb szintje visszatérjen – igaz, két számjegyű értékre senki sem számít.

  • Drágulhatnak a szolgáltatások a távközlési és banki díjak emelkedése, illetve a cégek esetében a hulladékkezelési és vízdíjak drasztikus idei emelése miatt, a választások után pedig támogatáscsökkentések és adóemelések jöhetnek, illetve a forint is gyengülhet.

Alulnézet: a túl korán elengedett antiinflációs gazdaságpolitika miatt középtávon megint romolhat a háztartások fizetőképessége, vagyis hétköznapi fogalmakkal: mindez ismét az életszínvonal romlásához vezet.

  • Ennek esélyét növeli, hogy a kormány már legyőzöttnek minősítette az inflációt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig ismét kritizálta a jegybank – infláció megfékezését szolgáló – kamatpolitikáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton költekezésről, Varga Mihály szigorításról beszél, miközben idén már uniós elvárás a fiskális fegyelemNagy éppen az uniós költségvetési szabályok reformja után nyilatkozott az uniós költségvetési szabályok fellazításának szükségességéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorai még az infláció feletti győzelmet ünnepelniNem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz életszínvonal gki infláció intrum Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.