Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 4. 14:14 Közélet

Nagy Márton költekezésről, Varga Mihály szigorításról beszél, miközben idén már uniós elvárás a fiskális fegyelem

Varga Mihály pénzügyminiszter költségvetési fegyelemről, míg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter növekedést élénkítő költségvetési impulzusról beszélt a napokban, miközben a kormánynak idén már az uniós szabályok szerint vissza kellene térnie a szigorúbb gazdálkodáshoz.

Mi történt? Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter interjút adott a Demokratának, amelyben többek között arról beszélt, hogy jelenleg a világban két nagy gazdaságpolitikai út látszik – írta a Portfolio.hu.

  • Az országok egy része a költségvetési fegyelmet helyezi előtérbe akár a növekedés rovására is, és van Kína és az USA, amelyek a gazdaságukat állami támogatásokkal élénkítve versenyeznek egymással.
  • A kérdés az, hogy az EU beszáll-e ebbe a versenybe. Nagy Márton szerint Németországnak és az EU-nak is be kellene szállnia olyan módon, hogy „átmenetileg, kontrollált módon fel kell lazítani a költségvetési hiányt”.
  • Kifejezetten a magyar helyzetről Nagy azt mondta, a hiánynak csökkennie kell, de a növekedés helyreállítása a cél, amihez a büdzsé oldalán is „szükséges egyfajta impulzus a gazdaságnak.”

Miért fontos ez? Háromszor emelte meg az eredetileg 3,5 százalékos 2023-as hiánycélt a kormány, legutóbb december 30-án, 5,2-ről 5,9 százalékra.

  • Már csak emiatt is nehezen teljesítőnek tűnik az idei 2,9 százalékos hiánycél.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón kétszer kitért az arra vonatkozó kérdés elől, hogy kőbe vésett-e az idei 2,9 százalékos hiánycél, harmadszorra pedig azt mondta, mivel a költségvetési törvényben ez a szám szerepel, ezt kell tartaniuk, írja a Portfolio.hu.
  • Nagy Márton költségvetési impulzussal kapcsolatos nyilatkozatáról azt mondta, „ha lesz tere, lesz impulzus”, és megjegyezte, hogy a pénzügyminiszter azért felelős, hogy „a költségvetési fegyelem megtörténjen, és ezen keresztül segítsük a gazdasági növekedést”.
  • Varga azt is megjegyezte, hogy a kormánynak nem szándéka a költségvetési élénkítés.

Alulnézet: az élénkítés már csak azért is nagyon drága lenne most, mert tavaly január és szeptember között Magyarország kamatkiadásai a legnagyobbak voltak az egész Európai Unióban. A Bloomberg erről szóló cikke idézi azt a jegybanki elemzést, amely szerint 2023 egészében ezek a költségek a nemzeti össztermék 4,3 százalékát tehetik ki.

Tágabb kontextus: a 2023-as hiányadat alapján nyár elején elindul majd Magyarország ellen az uniós túlzottdeficit-eljárás.

  • Az uniós költségvetési mechanizmus, a Stabilitási és Növekedési Paktum decemberben elfogadott reformja alapján Magyarországnak egy három évre vonatkozó terv szerint kell majd 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, évente legalább 0,5 százalékponttal.
  • Ebbe nem számítanak majd bele az utóbbi időszakban megugrott kamatkiadások (ezek csak 2027-től számítanak majd bele a hiányba).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar tulajdonú vállalatokba öntik a beérkező uniós pénzeket, és cél, hogy még többen dolgozzanak2023-ban nagyon elszállt a költségvetés hiánya, de elkezdtek jönni az uniós pénzek. A kormány idén a belső fogyasztás felpörgetésével akarja kihúzni magyar gazdaságot a szorult helyzetéből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődik a magyar kilábalás a válságból, de milyen messzire jutunk idén?A tavalyinál szinte biztosan jobb éve lesz a hazai gazdaságnak 2024-ben, a dinamikával kapcsolatban azonban erősen szórnak az előrejelzések.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ megváltozott, korai temetni az inflációtA kormányzati költekezés és a jegybanki szigor közötti ellentét nem magyar sajátosság, miközben az infláció elleni harcot még nem nyertük meg – mondja Cser Tamás, a Hold Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es költségvetés nagy márton túlzottdeficit-eljárás Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.