Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 16. 16:34 Adat, Közélet

A tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban

Majdnem másfélszeresére nőtt egy év alatt a nyugdíjas tanárok száma a közoktatásban, így mostanra a pedagógusok 5 százalékát teszi ki a 6288 nyugdíjas tanár, írta meg az Oktatási Hivatal adatai alapján a napokban a Népszava. Tavaly ez a szám még 4342 volt.

Háttér: a kormány 2022 nyarán átmenetileg egyszerűsített a nyugdíjas tanárok foglalkoztatásán, és lehetővé tette, hogy nyugdíj mellett teljes állásban is lehessen tanítani. 2023-ban aztán állandósították a szabályozást, nem függetlenül a tanárhiánytól, aminek tagadásakor csúsztat a kormány.

  • A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása nem megoldja, hanem átmenetelig elfedi a problémát.
  • Vagyis azt, hogy az elmúlt évtizedekben elöregedett a pedagógustársadalom, visszaesett a jelentkezők száma, és nőtt a lemorzsolódás a felsőoktatási képzésekben és a pályakezdő tanárok között.
  • Egy olyan rendszer jött létre, amiben a tanárok száma nagyobb ütemben fogy, mint a diákoké – elméletileg ezen változtatna a státusztörvény és a béremelés, ami viszont kevés, bérfeszültségeket okoz, és nem is jut el mindig a tanárokhoz.

Számokban: 2003 és 2019 között évről évre egyre nagyobb arányt képviseltek az 50 évnél idősebb tanárok, miközben a 40 évesnél fiatalabbak aránya folyamatosan csökkent. 2013 és 2019 között az 59 évnél idősebb tanárok aránya majdnem ötszöröződött.

  • A közoktatásban az újonnan munkába állók aránya durván 1 százalék körül mozog, ami akkor sem lenne elég a nyugdíjba menők pótlásra, ha a kormegoszlás egyenletes lenne.
  • Egy másik kutatás arra is kitért, hogy a magyar közoktatás rendkívüli mértékben támaszkodik a tanárok kompetenciaelőnyére és túlmunkájára, azonban a létszámcsökkenéssel és elöregedéssel ez egyre inkább fenntarthatatlanná fog válni.

Tágabb perspektíva: A bölcsődei-óvodai pedagóguskar az OECD-országok között a legidősebbek között van: a 50 évnél idősebbek aránya közel 42 százalék, a 30 év alattiak aránya pedig csak 13 százalék.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem igaz, hogy nem jelentkeznek tanárképzésre fiatalok – a probléma súlyosabb ennélTöbb a jelentkező, mint tavaly és tavalyelőtt, de több ok miatt hosszú távon így sem biztosított az utánpótlás, a szaktanárhiány pedig már most is jelentős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúsztat a kormány, amikor a tanárhiányt próbálja cáfolni, pár év alatt többszörösére nőtt a hiányMinden adat azt mutatja, hogy 2016 környékén meredeken emelkedni kezdett a tanárhiány a magyar oktatási rendszerben, és drasztikus tempóban tűntek el a budapesti tanárok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet közoktatás pedagógusbér tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.