Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 5. 15:43 Élet, Közélet

A most bejelentett napelemes elszámolás mindenkit a gázfűtéshez szegez

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio szakmai konferenciáján bejelentette a háztartási napelemek jövő évtől érvényes elszámolási rendszerének számos fontos új elemét. Ez lesz az úgynevezett bruttó elszámolás, amely azokra vonatkozik majd, akik idén szeptember 7-e után adták vagy adják be a napelem telepítési kérelmüket, vagyis már nem kerülnek be a meglehetősen kedvezményes, de az utóbbi időben sok vitát kiváltó éves szaldóelszámolásba.

  • A napelemek által termelt, adott pillanatban el nem használt és így a hálózatba betáplált áramot kilowattóránként 5 forint körüli áron fogják átvenni.
  • A napelemes háztartásokra vonatkozni fog a rezsicsökkentett kvóta: amikor a napelem nem termel (eleget), akkor többletet kell venni a hálózatból, ennek ára jelenleg az éves 2523 kilowattórás kvótahatárig 36, onnantól 70 forint kilowattóránként.
  • 75 milliárd forint keretösszegű támogatási program indul az akkumulátorokra, a hálózati fel- és letöltés helyett így részben ezekben lehet majd eltárolni a nappal keletkező áramtöbbletet, amit tipikusan éjszaka ki lehet majd venni.
  • Az akkutámogatás legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerekhez lesz elérhető, az akku kapacitása pedig legfeljebb 8 kilowattóra lehet majd.
  • Az akkumulátor árának legfeljebb 65 százalékára lehet majd támogatást kapni.

A miniszter ezek alapján a Portfolio tudósítása szerint azt mondta,

mi azt szeretnénk ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartások, de ne erőműveket építsenek.

Illetve:

az önellátók nagyon kedvező rendszerben lesznek, mivel a nappal fel nem használt, megtermelt áramot éjszaka maguk használhatják fel, éppen ezt segíti a 75 milliárd forintos lakossági tároló telepítési pályázat.

Nézzük meg közelítőleg, hogy a gyakorlatban ez milyen lehetőségeket fog jelenteni azoknak a háztartásoknak, amelyek részben vagy egészben szeretnének a gáz helyett elmozdulni az elektromos fűtés irányába.

Kiindulhatunk abból, hogy állami támogatás nélkül akkumulátort telepíteni egy napelemes rendszerhez az 5-36/70 forintos átvételi-fogyasztói árak mellett soha meg nem térülő beruházássá változtatja a rendszert.

Támogatással viszont legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelem lesz építhető, amely egy évben összesen átlagosan 4800 kilowattóra áramot fog megtermelni. Mivel ez a termelés szezonális, nyáron a háztartás sok áramot fog betáplálni, azaz 5 forintért eladni az áramcégnek, télen viszont sok áramot kell majd megvennie, 36/70 forintért.

Egy ekkora rendszer egy szép nyári napon jó esetben akár 25 kilowattóra áramot is meg fog termelni, és nagy eséllyel a háztartás ezt nem fogja teljesen még aznap felhasználni. A feleslegből meg lehet tölteni a 8 kilowattórás akkut, és ha még mindig marad, akkor el kell adni 5 forintért az áramcégnek. Ha a következő napon is termelődik 25 kilowattóra áram, akkor a tele lévő akkuba már nem lehet tenni, így azt a részt is el kell adni 5 forintért, és ez egészen addig így lesz, amíg több felhős nap alatt az akkumulátorból kiveszik az áramot.

Télen azonban egy ekkora rendszer még akkor sem fog 4-5 kilowattóránál több áramot termelni egy nap, ha ideálisak a körülmények, de ez inkább kivétel, a reális termelés 1-2 kilowattóra lesz. Ha napközben csekély a ház áramfogyasztása (mert a családtagok dolgoznak, iskolában vannak), akkor ennek egy része talán eltehető az akkumulátorba, de ha elektromos a fűtés, akkor ez villámgyorsan el fog fogyni este-éjszaka. Mindenképpen többletáramra lesz szükség a hálózatból, amelyet januárban még talán 30 forintért meg lehet venni, ám ahogy az év telik, a rezsikvóta is betelik, és már lehet, hogy márciusban, de az év végi hónapokban szinte biztosan 70 forintért kell majd a szükséges többletet megvásárolni.

Tavasszal és ősszel lehetnek olyan napok, amikor egy nap alatt keletkezik annyi felesleg, amelyet még el lehet tenni az akkumulátorba, és este-éjszaka lesz is igény, amire épp el lehet használni, ezek azonban meglehetősen rövid időszakok.

Egy 8 kilowattórás akkumulátor ára jelenleg bruttó 1,5 millió forint körül kezdődik, ez majdnem annyi, mint amennyibe a 4 kilowattos napelemrendszer kerül, a 65 százalékos támogatással azonban félmillió forintra csökkenthető.

Ilyen feltételek mellett nem reális, hogy a napelemre épülő elektromos alapú fűtési rendszerek versenyképesek legyenek a gázzal.

A miniszter azzal érvelt, hogy a háztartások ne építsenek erőműveket, csakhogy a probléma, ami erre ösztönzi a háztartásokat, még mindig ugyanaz, mint ami az éves szaldóelszámolás tervezett megszüntetésénél volt: túl nagy a különbség az 5 és a 36/70 forint között. 

Európa-szerte jellemző, hogy liberalizált, többszereplős piacokon a piaci áron engedik adni-venni az áramot, vagy az átvételi árat támogatják (amely nálunk 5 forint), és nem feltétlenül az akkumulátorokat.

Ha a 36/70 forintos fogyasztói árhoz például 20/45 forintos eladási árak tartoznának, akkor könnyű belátni, hogy a fent leírt példában nyáron akkora bevételhez jutna a háztartás, amelyből legalább részben ki tudná fizetni a téli költségeit. Nem feltétlenül kellene biztosítani, hogy a nyári plusztermelés anyagi értelemben maradéktalanul ellensúlyozza a téli többletigényt, de ha az arányokon változtattak volna, akkor legalább el lehetne gondolkodni az elektromos fűtésen, vagyis az ország gázfüggőségének csökkentésén.

Igaz, ebben az esetben a háztartásoknak talán nem is lenne szüksége akkumulátorra, másképp fogalmazva: nem a háztartások építenék ki 35 százalékos önrésszel azokat a rendszerkiegyenlítő elemeket, amelyek a hálózat megbízható működéséhez egyébként kapóra jönnek.

Ahogy arról korábban is írtunk, az 5 forintos áramár nem piaci, hanem mesterségesen kialakított ár, egy politikai termék, a rezsicsökkentés kényszeres következménye. Azért kellett ennyire lecsökkenteni, mert a rendszerhasználati díjakat emelni kellett, ám a kettőnek az összegét változatlanul 36 forinton kellett hagyni, hiszen ez a rezsicsökkentés alapeleme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor maradna értelme a napelemnek Magyarországon, ha a rezsicsökkentést feladnánkHa nem változik az átvételi és az eladási ár, akkor a magyar lakosság elfordulhat a hosszú távon akár zölddé is tehető villamos energiától, és marad a gáz dominanciája.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet áram átvételi ár bruttó elszámolás elektromos fűtés energia gáz Lantos Csaba napelem rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.