Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 4. 11:41 Közélet

Megszavazta a státusztörvényt a parlament, átlépte az ötezret a felmondásról nyilatkozó tanárok száma

Az országgyűlés július 4-án, a nyári szünete előtt megszavazta az elmúlt hónapokban éles vitákat, tüntetéseket, tömegoszlatásos diáktüntetéseket kiváltó, úgynevezett státusztörvényt. Az összes pedagógust egy új foglalkoztatási jogviszonyba terelő törvény a kormánykommunikáció szerint vonzóbbá teszi a tanári pályát, a teljes jogszabály ellen tiltakozó szakszervezetek szerint viszont tömeges pályaelhagyáshoz és a tanárok helyzetének további romlásához vezet.

Mi van a törvényben? Az állami szférában dolgozó pedagógusok esetében megszünteti a közalkalmazotti jogviszonyt, az egyházi és magán oktatási szektorban dolgozó tanárok esetében pedig a munka törvénykönyvét cseréli le az új köznevelési dolgozói státuszra. Alapvetően az új szabályozás a munkáltatónak, vagyis a fenntartónak kedvez, és csökkenti a munkavállaló mozgásterét, csak úgy, mint az iskola és a pedagógusi testületek autonómiáját – arról, hogy pontosan miben, illetve, hogy ez miért tekinthető a tanárhiány hallgatólag beismerésének a kormány részéről, itt írtunk bővebben. 

Figyelembe vette a kormány az érdekképviseleti szervezetek javaslatait? Kis részben, egyes altémákban, de a kormány tett engedményeket. Ugyanakkor az első sztrájkok óta azonnali, mintegy 45 százalékos béremelést és a munkaterhek csökkentését követelő szakszervezetek ezekkel a módosításokkal együtt is elfogadhatatlannak tartják az új szabályozást. Civil szervezetekkel együtt egész napos tüntetést hirdettek a szavazás napjára. Az elmúlt években történt kisebb béremeléseket bőven elvitte az infláció, regionális és nemzetközi összehasonlításban a magyar pedagógusbérek rendkívül alacsonyak.

Néhány fontos részlet:

  • A felmondási időt az első változat még a félév vagy tanítási év végéhez kötötte. Ettől visszaléptek, nagyjából a közalkalmozotti státusz feltételrendszeréhez.
  • A 6 hónapra növelt próbaidőt visszavették 3 hónapra.
  • A nevelőtestületben mégsem kerültek be az óraadó- és hittantanárok, és mégsem csak a házirendről dönthetnek, hanem az SZMSZ elfogadásáról is. Ugyanakkor a pedagógiai program és az éves munkatervről továbbra sem, ezek lényegében a fenntartóhoz kerültek. 
  • Enyhítettek valamelyest a most visszahozott fegyelmi eljárás szigorán: továbbra is fel lehet függeszteni az eljárás idejére a tanárokat a munkavégzés alól, ami az illetmény felének visszatartásával is jár, de maga az eljárás maximum 30 nap lehet.
  • Változtattak az adatvédelmi előírásokon, aminek következtében a tanárok személyes technikai eszközei kikerültek a munkáltató ellenőrzési köréből.
  • Az első változat szerint a fenntartó még akár 9 hónapig is utasíthat másik telephelyen történő munkavégzésre, a tanár beleegyezése nélkül – ez lényegében átvezényelhetővé tette a tanárokat. Ezt annyiban szűkítették, hogy azoknál nem alkalmazható, akiknek kisgyereke van, később pedig legfeljebb napi 3 óra utazásban határozták meg az iskola maximális távolságát a tanár lakhelyétől. 

Ettől függetlenül tény, hogy az elhúzódó tanársztrájkok és bérkövetelések után a kormány úgy venne el a tanároktól, hogy látszólag ad nekik valamit, holott valójában a tervezetben rögzített többlépcsős béremelésre sem ad garanciát, hiszem azt az EU-s források megérkezésétől teszi függővé.

  • A feltételes béremelés mértéke nem egyértelmű, mert a megállapított bérsávok szélesek, a minimum adható bér alig nő: van, ahol csak 5 százalékkal, a maximum viszont jelentősen, van, ahol 100 százalékkal. A bér meghatározása viszont munkáltatói jogkör, vagyis állami szférában a tankerületé, az igazgató egyetértésével.
  • A munkaórák átcsoportosíthatóságát is úgy rögzíti a terv, hogy napi 12 óra munkavégzés is létrejöhessen. 
  • A szakszervezetek hatókörét jelentősen csökkenti a tervezet, ugyanis reprezentativitáshoz, adott taglétszámhoz köti a kormányra vonatkozó egyeztetési kötelezettségeket. 

Mi fog történni? A kormány szerint az egységes jogállás és az új feltételek hozzájárulnak a közoktatás javításához. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL kérdésére korábban azt válaszolta, a kormányzat nem számít tömeges felmondásra, és szerinte a csendes többség korrektnek tartja az új szabályokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásbanMagyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk13 ábra arról, hogy miért került válságba a magyar közoktatás, és a státusztörvény miért nem megoldásHa most javítana a kormány a tanárok helyzetén, évek múlva kezdhetne fejlődni a rendszer – de a belügyminisztérium más úton jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormányzati tanárbéremelést már rég elvitte az inflációAz új kommunikációs hangsúly, hogy a tanárbérek emelése alapvetően úgyis hazai forrásból megy, az EU ahhoz csak kis részben járulna hozzá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet közalkalmazotti közoktatás pedagógusbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.