Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 19:13 Közélet

Újabb intézkedésekkel ösztönözné a vendégmunkások hazai foglalkoztatását a kormány

Előmozdítaná a kormány a vendégmunkások magyarországi alkalmazását, a honlapján közzétett törvénytervezet szerint, ezért külön törvényben határozná meg a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásának szabályozási kereteit.

  • “A beruházások fenntarthatósága, a versenyképesség megőrzése érdekében szükséges a vendégmunkások foglalkoztatása”, mivel “az esetlegesen rendelkezésre álló munkaerő lokálisan szétszórt, vagy képzettség tekintetében nem megfelelő” a törvénytervezethez csatolt hatásvizsgálat alapján, amiről a magyar sajtóban a Hvg.hu számolt be először.

A megszavazása esetén novembertől életbe lépő törvény részletezi az EU-n kívülről érkezők esetében a magyarországi tartózkodás és munkavállalás feltételeit.

  • Egyszerűsítené a vendégmunkások tartózkodási engedélyeinek ügyintézését a kormány stratégiai partnereinek, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást megvalósítóknak, és a Kiemelt Exportőr Partnerségi Programban részt vevő munkáltatóknak.
  • Lehetővé tenné az olyan összevont engedély kiadását, ami legfeljebb két évnyi munkavállalási célú tartózkodást is lehetővé tenne, amit egyszer egy évvel még meg is lehetne hosszabbítani.
  • Miniszteri szintű döntésekhez kötné annak meghatározását, hogy milyen országokból, milyen szakmákban, és milyen létszámban jöhetnének Magyarországra dolgozni.
  • Ugyanakkor azt a kitételt is tartalmazza, hogy a vendégmunkás nem kaphat letelepedési engedélyt, és családtagja sem kaphat tartózkodási engedélyt.

Felülnézet: 2015 óta folyamatosan növekszik a Magyarországon dolgozó nem uniós tagállamokból származó munkavállalók száma, és a kormány több intézkedével is egyszerűsítette az EU-n kívüli, főként kelet-ázsiai külföldiek itthoni munkavállalását.

Számokban: A KSH Portfolio.hu-nak küldött adatai alapján 2022-ben 70 ezer vendégmunkás dolgozott az országban, ami egy év alatt 20%-os növekedést jelentett, de egyes becslések szerint 2023 elején már 100 ezerre is felmehetett ez a szám.

  • Az elmúlt időszakban a legnagyobb számban ukrán, szerb, fülöp-szigeteki és vietnami munkavállalók érkeztek.

Mi várható? Orbán Viktor miniszterelnök márciusban azt mondta, a következő egy-két évben 500 ezer új munkavállalóra van szükség itthon.

  • Habár szerinte az új munkahelyeket elsődlegesen “belső tartalékokból” tervezik feltölteni, a magyarországi munkaerőpiacban már nincsenek ekkora tartalékok, ahogy azt Scharle Ágota munkagazdász kifejtette a G7 Podcastban.
  • Így marad a vendégmunkások számának növelése: egyes számítások szerint akár 300 ezer vendégmunkásra is szükség lenne az 500 ezres szám eléréséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet munkaerőpiac szabályozás törvény vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Bucsky Péter
2023. november 29. 04:34 Közélet

Az alacsony büntetések nem akadályozzák meg, hogy szétdobálják az e-rollereket

Tízszer több e-roller van a fővárosban, mint ahány parkolóhelyet kijelölt a fővárosi önkormányzat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.