Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 19:13 Közélet

Újabb intézkedésekkel ösztönözné a vendégmunkások hazai foglalkoztatását a kormány

Előmozdítaná a kormány a vendégmunkások magyarországi alkalmazását, a honlapján közzétett törvénytervezet szerint, ezért külön törvényben határozná meg a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásának szabályozási kereteit.

  • “A beruházások fenntarthatósága, a versenyképesség megőrzése érdekében szükséges a vendégmunkások foglalkoztatása”, mivel “az esetlegesen rendelkezésre álló munkaerő lokálisan szétszórt, vagy képzettség tekintetében nem megfelelő” a törvénytervezethez csatolt hatásvizsgálat alapján, amiről a magyar sajtóban a Hvg.hu számolt be először.

A megszavazása esetén novembertől életbe lépő törvény részletezi az EU-n kívülről érkezők esetében a magyarországi tartózkodás és munkavállalás feltételeit.

  • Egyszerűsítené a vendégmunkások tartózkodási engedélyeinek ügyintézését a kormány stratégiai partnereinek, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást megvalósítóknak, és a Kiemelt Exportőr Partnerségi Programban részt vevő munkáltatóknak.
  • Lehetővé tenné az olyan összevont engedély kiadását, ami legfeljebb két évnyi munkavállalási célú tartózkodást is lehetővé tenne, amit egyszer egy évvel még meg is lehetne hosszabbítani.
  • Miniszteri szintű döntésekhez kötné annak meghatározását, hogy milyen országokból, milyen szakmákban, és milyen létszámban jöhetnének Magyarországra dolgozni.
  • Ugyanakkor azt a kitételt is tartalmazza, hogy a vendégmunkás nem kaphat letelepedési engedélyt, és családtagja sem kaphat tartózkodási engedélyt.

Felülnézet: 2015 óta folyamatosan növekszik a Magyarországon dolgozó nem uniós tagállamokból származó munkavállalók száma, és a kormány több intézkedével is egyszerűsítette az EU-n kívüli, főként kelet-ázsiai külföldiek itthoni munkavállalását.

Számokban: A KSH Portfolio.hu-nak küldött adatai alapján 2022-ben 70 ezer vendégmunkás dolgozott az országban, ami egy év alatt 20%-os növekedést jelentett, de egyes becslések szerint 2023 elején már 100 ezerre is felmehetett ez a szám.

  • Az elmúlt időszakban a legnagyobb számban ukrán, szerb, fülöp-szigeteki és vietnami munkavállalók érkeztek.

Mi várható? Orbán Viktor miniszterelnök márciusban azt mondta, a következő egy-két évben 500 ezer új munkavállalóra van szükség itthon.

  • Habár szerinte az új munkahelyeket elsődlegesen “belső tartalékokból” tervezik feltölteni, a magyarországi munkaerőpiacban már nincsenek ekkora tartalékok, ahogy azt Scharle Ágota munkagazdász kifejtette a G7 Podcastban.
  • Így marad a vendégmunkások számának növelése: egyes számítások szerint akár 300 ezer vendégmunkásra is szükség lenne az 500 ezres szám eléréséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet munkaerőpiac szabályozás törvény vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.