Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 4. 14:04 Közélet, Világ

Exporttilalommal és árbefagyasztással küzd Argentína az infláció ellen, sikertelenül

Az argentin kormány ráduplázott a korábbi unortodox húsármérséklő intézkedésére, és bővítette a legnépszerűbb marhahúsfajtákra 2023 végéig kivetett exporttilalmat annak érdekében, hogy mérsékelje a fogyasztói árakat.

A kormány felvette a tilalmi listára az egész és fél marhák – tehát a feldolgozás utáni, de felvágás előtti, egyben mozgatott hús – exportját, több más kisebb húsvágat mellett. 

Hasonló, de rövidebb ideig tartó átmeneti intézkedésekkel tavaly május óta operál az argentin kormány, hogy féken tartsa a marhahús belföldi árának gyors növekedését. Célja elméletileg az lenne, hogy a kevésbé tehetős argentin családok is megengedhessék maguknak a nemzeti identitás részét képező, jó minőségű argentin marhahús fogyasztását. Kevésbé tehetős családból pedig egyre több van: az ország 2018 óta gazdasági recesszióval és magas inflációval küzd, a szegénységi arányszámok folyamatosan emelkednek.

A kormány stratégiája nyilvánvalóan nem volt független a tavalyi időközi választásoktól és a kerti grillszezontól, az asadótól sem. A kormány ugyanis nagyjából abban az időszakban fagyasztotta be mintegy 1400 termék árát. Ahogy a Bloomberg rámutat, az exporttilalom ugyanakkor hosszabb távon nem érte el a célját, a főváros térségében ugyanúgy mennek felfelé a marhahúsárak, nem ritkán havonta 10 százaléknál is nagyobb mértékben. 

Argentína a világ ötödik legnagyobb marhahúsexportőre, a tilalom előtt az ország marhahúskészletének közel háromnegyedét Kína vásárolta fel. A teljes argentin marhahúsexport az exportkorlátozások következtében pár hónap alatt a felére zuhant, de a hús árának emelkedését ez sem állította meg. Kína a kiesést elsősorban brazil és uruguayi marhával pótolja, az amúgy is  növekedő brazil marhahúsexport ezért jelentősen megugrott. 

Az argentin kormány és a marhahússzektor szereplői között egyre nagyobb a feszültség, utóbbiak közül többen úgy gondolják, nem az elbocsátásokat és további gazdasági bizonytalanságot okozó exporttilalom, hanem a gyártókapacitások növelése lehetne a megoldás a válságra, ráadásul a tilalommal az ország folyamatosan rengeteg pénzt veszít, hiszen ajándékba adja a világpiaci részesedését más országoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ünnepi lakomákra szorulhat vissza a marhahús, annyira káros a klímánakEurópa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója szerint olyan ritkán fogunk csak marhahúst fogyasztani, mint pezsgőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet árt a klímának, ha magyar marhahúst eszünk, mint ha mexikói avokádótElhanyagolható mértékű a szállítás közben keletkező károsanyag-kibocsátás az importélelmiszereknél. A messziről hozott zöldség még akkor is klímabarátabb a helyi húsnál, ha másik kontinensről szállítják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Argentína export infláció marhahús tilalom Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.