Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 4. 14:04 Közélet, Világ

Exporttilalommal és árbefagyasztással küzd Argentína az infláció ellen, sikertelenül

Az argentin kormány ráduplázott a korábbi unortodox húsármérséklő intézkedésére, és bővítette a legnépszerűbb marhahúsfajtákra 2023 végéig kivetett exporttilalmat annak érdekében, hogy mérsékelje a fogyasztói árakat.

A kormány felvette a tilalmi listára az egész és fél marhák – tehát a feldolgozás utáni, de felvágás előtti, egyben mozgatott hús – exportját, több más kisebb húsvágat mellett. 

Hasonló, de rövidebb ideig tartó átmeneti intézkedésekkel tavaly május óta operál az argentin kormány, hogy féken tartsa a marhahús belföldi árának gyors növekedését. Célja elméletileg az lenne, hogy a kevésbé tehetős argentin családok is megengedhessék maguknak a nemzeti identitás részét képező, jó minőségű argentin marhahús fogyasztását. Kevésbé tehetős családból pedig egyre több van: az ország 2018 óta gazdasági recesszióval és magas inflációval küzd, a szegénységi arányszámok folyamatosan emelkednek.

A kormány stratégiája nyilvánvalóan nem volt független a tavalyi időközi választásoktól és a kerti grillszezontól, az asadótól sem. A kormány ugyanis nagyjából abban az időszakban fagyasztotta be mintegy 1400 termék árát. Ahogy a Bloomberg rámutat, az exporttilalom ugyanakkor hosszabb távon nem érte el a célját, a főváros térségében ugyanúgy mennek felfelé a marhahúsárak, nem ritkán havonta 10 százaléknál is nagyobb mértékben. 

Argentína a világ ötödik legnagyobb marhahúsexportőre, a tilalom előtt az ország marhahúskészletének közel háromnegyedét Kína vásárolta fel. A teljes argentin marhahúsexport az exportkorlátozások következtében pár hónap alatt a felére zuhant, de a hús árának emelkedését ez sem állította meg. Kína a kiesést elsősorban brazil és uruguayi marhával pótolja, az amúgy is  növekedő brazil marhahúsexport ezért jelentősen megugrott. 

Az argentin kormány és a marhahússzektor szereplői között egyre nagyobb a feszültség, utóbbiak közül többen úgy gondolják, nem az elbocsátásokat és további gazdasági bizonytalanságot okozó exporttilalom, hanem a gyártókapacitások növelése lehetne a megoldás a válságra, ráadásul a tilalommal az ország folyamatosan rengeteg pénzt veszít, hiszen ajándékba adja a világpiaci részesedését más országoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ünnepi lakomákra szorulhat vissza a marhahús, annyira káros a klímánakEurópa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója szerint olyan ritkán fogunk csak marhahúst fogyasztani, mint pezsgőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet árt a klímának, ha magyar marhahúst eszünk, mint ha mexikói avokádótElhanyagolható mértékű a szállítás közben keletkező károsanyag-kibocsátás az importélelmiszereknél. A messziről hozott zöldség még akkor is klímabarátabb a helyi húsnál, ha másik kontinensről szállítják.

Közélet Világ Argentína export infláció marhahús tilalom Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2022. január 21. 10:24 Közélet

Amióta a zöld irány kevésbé válik be, a sport mögé állva keresik a jó hírnevet a cégek

Most, hogy egyre több jogszabály születik a greenwashing ellen, erősödik a kevésbé feltűnő kistestvére, a sportswashing.

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Fontos

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.