Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 4. 14:04 Közélet, Világ

Exporttilalommal és árbefagyasztással küzd Argentína az infláció ellen, sikertelenül

Az argentin kormány ráduplázott a korábbi unortodox húsármérséklő intézkedésére, és bővítette a legnépszerűbb marhahúsfajtákra 2023 végéig kivetett exporttilalmat annak érdekében, hogy mérsékelje a fogyasztói árakat.

A kormány felvette a tilalmi listára az egész és fél marhák – tehát a feldolgozás utáni, de felvágás előtti, egyben mozgatott hús – exportját, több más kisebb húsvágat mellett. 

Hasonló, de rövidebb ideig tartó átmeneti intézkedésekkel tavaly május óta operál az argentin kormány, hogy féken tartsa a marhahús belföldi árának gyors növekedését. Célja elméletileg az lenne, hogy a kevésbé tehetős argentin családok is megengedhessék maguknak a nemzeti identitás részét képező, jó minőségű argentin marhahús fogyasztását. Kevésbé tehetős családból pedig egyre több van: az ország 2018 óta gazdasági recesszióval és magas inflációval küzd, a szegénységi arányszámok folyamatosan emelkednek.

A kormány stratégiája nyilvánvalóan nem volt független a tavalyi időközi választásoktól és a kerti grillszezontól, az asadótól sem. A kormány ugyanis nagyjából abban az időszakban fagyasztotta be mintegy 1400 termék árát. Ahogy a Bloomberg rámutat, az exporttilalom ugyanakkor hosszabb távon nem érte el a célját, a főváros térségében ugyanúgy mennek felfelé a marhahúsárak, nem ritkán havonta 10 százaléknál is nagyobb mértékben. 

Argentína a világ ötödik legnagyobb marhahúsexportőre, a tilalom előtt az ország marhahúskészletének közel háromnegyedét Kína vásárolta fel. A teljes argentin marhahúsexport az exportkorlátozások következtében pár hónap alatt a felére zuhant, de a hús árának emelkedését ez sem állította meg. Kína a kiesést elsősorban brazil és uruguayi marhával pótolja, az amúgy is  növekedő brazil marhahúsexport ezért jelentősen megugrott. 

Az argentin kormány és a marhahússzektor szereplői között egyre nagyobb a feszültség, utóbbiak közül többen úgy gondolják, nem az elbocsátásokat és további gazdasági bizonytalanságot okozó exporttilalom, hanem a gyártókapacitások növelése lehetne a megoldás a válságra, ráadásul a tilalommal az ország folyamatosan rengeteg pénzt veszít, hiszen ajándékba adja a világpiaci részesedését más országoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ünnepi lakomákra szorulhat vissza a marhahús, annyira káros a klímánakEurópa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója szerint olyan ritkán fogunk csak marhahúst fogyasztani, mint pezsgőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet árt a klímának, ha magyar marhahúst eszünk, mint ha mexikói avokádótElhanyagolható mértékű a szállítás közben keletkező károsanyag-kibocsátás az importélelmiszereknél. A messziről hozott zöldség még akkor is klímabarátabb a helyi húsnál, ha másik kontinensről szállítják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Argentína export infláció marhahús tilalom Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.