Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 4. 14:04 Közélet, Világ

Exporttilalommal és árbefagyasztással küzd Argentína az infláció ellen, sikertelenül

Az argentin kormány ráduplázott a korábbi unortodox húsármérséklő intézkedésére, és bővítette a legnépszerűbb marhahúsfajtákra 2023 végéig kivetett exporttilalmat annak érdekében, hogy mérsékelje a fogyasztói árakat.

A kormány felvette a tilalmi listára az egész és fél marhák – tehát a feldolgozás utáni, de felvágás előtti, egyben mozgatott hús – exportját, több más kisebb húsvágat mellett. 

Hasonló, de rövidebb ideig tartó átmeneti intézkedésekkel tavaly május óta operál az argentin kormány, hogy féken tartsa a marhahús belföldi árának gyors növekedését. Célja elméletileg az lenne, hogy a kevésbé tehetős argentin családok is megengedhessék maguknak a nemzeti identitás részét képező, jó minőségű argentin marhahús fogyasztását. Kevésbé tehetős családból pedig egyre több van: az ország 2018 óta gazdasági recesszióval és magas inflációval küzd, a szegénységi arányszámok folyamatosan emelkednek.

A kormány stratégiája nyilvánvalóan nem volt független a tavalyi időközi választásoktól és a kerti grillszezontól, az asadótól sem. A kormány ugyanis nagyjából abban az időszakban fagyasztotta be mintegy 1400 termék árát. Ahogy a Bloomberg rámutat, az exporttilalom ugyanakkor hosszabb távon nem érte el a célját, a főváros térségében ugyanúgy mennek felfelé a marhahúsárak, nem ritkán havonta 10 százaléknál is nagyobb mértékben. 

Argentína a világ ötödik legnagyobb marhahúsexportőre, a tilalom előtt az ország marhahúskészletének közel háromnegyedét Kína vásárolta fel. A teljes argentin marhahúsexport az exportkorlátozások következtében pár hónap alatt a felére zuhant, de a hús árának emelkedését ez sem állította meg. Kína a kiesést elsősorban brazil és uruguayi marhával pótolja, az amúgy is  növekedő brazil marhahúsexport ezért jelentősen megugrott. 

Az argentin kormány és a marhahússzektor szereplői között egyre nagyobb a feszültség, utóbbiak közül többen úgy gondolják, nem az elbocsátásokat és további gazdasági bizonytalanságot okozó exporttilalom, hanem a gyártókapacitások növelése lehetne a megoldás a válságra, ráadásul a tilalommal az ország folyamatosan rengeteg pénzt veszít, hiszen ajándékba adja a világpiaci részesedését más országoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ünnepi lakomákra szorulhat vissza a marhahús, annyira káros a klímánakEurópa egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalatának vezérigazgatója szerint olyan ritkán fogunk csak marhahúst fogyasztani, mint pezsgőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet árt a klímának, ha magyar marhahúst eszünk, mint ha mexikói avokádótElhanyagolható mértékű a szállítás közben keletkező károsanyag-kibocsátás az importélelmiszereknél. A messziről hozott zöldség még akkor is klímabarátabb a helyi húsnál, ha másik kontinensről szállítják.

Közélet Világ Argentína export infláció marhahús tilalom Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.