Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 17. 16:35 Közélet

A marmonkannás sportnap és a kétmilliós séta után összeomlottak az uniós százmilliókat felnyaló alapítványok

Az elmúlt években számos emlékezetes módját láthattuk az uniós támogatások kreatív felhasználásának. Ilyen volt az alföldi szánkópálya, a kilátókkal teleszórt falu, az évi négy ember által kipróbált biciklis kalandpark vagy a lejtő nélküli bobpálya. Azonban ezek mellett is az újdonság erejével hatottak azok a fotók, amelyek két éve a 444-en jelentek meg Hadházy Ákos független parlamenti képviselő révén az átlagosan egymillió forintért rendezett sportnapokról.

A korszakos képeken például egy budi előtt fociznak gumilabdával, marmonkannák és tégladarabok között szlalomoznak biciklivel vagy éppen szőlőmunkásokat tornáztatnak “prevenciós célú egészségfejlesztésként”. A legszegényebb településeken szervezett sportnapokra összesen 450 millió forint uniós támogatást nyert el a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány.


A
Az RTL Klub beszámolója a tragikomikus képekről.

Ahogy bemutattuk, nem ez volt az egyetlen alapítvány, amely megkérdőjelezhető módon használta fel a szabadidősport népszerűsítéséért járó uniós támogatásokat. A Harmadik Évezred Innovációs Alapítványhoz több ponton köthető*A Harmadik Évezredet az Utak és Esélyek Alapítvány vezetőjének egyik rokona alapította; A Harmadik Évezred székhelye ennek a rokonnak a tulajdonában álló kismarjai családi ház volt; Mindkét alapítvány vezetője óvónőként dolgozott, korábban mindkettejüknek jelent meg tanulmánya egy kispesti nevelési szaklapban. Utak és Esélyek Alapítvány szintén 450 millió forintot nyert el, és például kétmillió forint közpénzből szervezett egy kétórás erdei sétát.

A 444 cikke után mindkét alapítvány Facebook oldala elérhetetlenné vált, az EMMI szigorú ellenőrzést ígért, Hadházy Ákos pedig feljelentést tett az egyik alapítvány ellen. Hiába telt el azonban több mint két év, eddig semmilyen konkrétumot nem lehetett hallani a hatósági eljárásokról.

Az EMMI nem közölte eddig, hogy mi lett a szigorú ellenőrzés eredménye, és a mostani megkeresésemre sem válaszolt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk1,4 milliárd uniós támogatásról díszeleg tábla a térdig érő gazbanGrandiózus látogatóközpontot álmodtak a Dunakanyarnál, kaptak rá 1,4 milliárdot az EU-tól, 2019-re ígérték az átadást, de eddig csak a tábla valósult meg.

A Hadházy által tett feljelentés sorsáról annyit tudtam meg a Debreceni Járási Ügyészségtől, hogy a NAV helyi igazgatósága büntetőeljárást folytat a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvánnyal összefüggésben

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Az ügyészség még annyit írt, hogy az eltelt időben egy gyanúsítottat hallgattak ki, és a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Ugyanakkor az Utak és Esélyek Alapítvánnyal kapcsolatban nem tudnak folyamatban lévő büntetőeljárásról. 2019 őszén arról jelent meg egy hír, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF nyomozást indított a Harmadik Hullám Innovációs Alapítvány által felhasznált támogatás ügyében. Az OLAF-ot megkérdeztem, hogy hogyan áll a nyomozás, de azt írták, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy válaszoljanak a kérdéseimre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy állami program, amit nem az oligarchákra szabtak, és rögtön jobbak is az eredmények6 milliárd forint állami támogatással 11 inkubátorcég eddig 139 startupot segített elindulni, a kétes hírű Jeremie programhoz képest sokkal nagyobb sikerrel.

A két alapítvány az azóta közzétett beszámolók alapján az elmúlt években az uniós támogatásokon kívül nem jutott jelentős bevételhez. Az Utak és Esélyek Alapítványnak éveken át nem volt bevétele, mielőtt 2018-ban megkapta a 450 milliós támogatás első részletét. A következő évben azonban megint teljesen visszaesett a bevétele, mindössze 3,4 millió forintra tett szert (szintén állami forrásból).

A 2016-ban alapított Harmadik Évezred Innovációs Alapítványnak lényegében csak az uniós támogatásból származott bevétele.

Miután 2018-ban megkapta az uniós támogatás első részletét, 2019-ben már csak 3,5 millió forint bevétele volt, tavaly pedig 10 ezer forint. Kerestem az alapítványt is, de nem válaszoltak, az Utak és Esélyek Alapítványhoz pedig nem találtam elérhetőséget, miután már a honlapja sem működik.

Közélet alapítvány európai uniós támogatás OLAF uniós támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.

Fabók Bálint
2021. június 18. 16:50 Közélet

„Fizetés alig van, megbecsülés nulla” – miért merült fel, hogy tüntessenek az ápolók?

A járvány csillapodásával ismét felmondhatnak az ápolók, és szakmai szervezetek szerint több ezren hagyhatják el az évek óta emberhiányos ágazatot.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.

Stubnya Bence
2021. június 20. 07:01 Világ

A járvány sokkal láthatóbbá tette az ingatlanpiacon a társadalom szétszakadását

Egyre kevesebb embernek elérhető a saját tulajdonú ingatlan a fejlett világban, az alternatívák pedig csak az egyenlőtlenségeket növelik. Ideje újragondolni a pénzügyi rendszer és a lakáspiac kapcsolatát?