Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 5. 06:30 Élet

1,4 milliárd uniós támogatásról díszeleg tábla a térdig érő gazban

Dömös a Dunakanyar egyik legszebb fekvésű települése. Az 1100 fős községből közelíthető meg legkönnyebben Magyarország két kedvelt kirándulóhelye, a Rám-szakadék és a Prédikálószék. Hajóállomásáról pedig idén júliustól körbehajózható a Dunakanyar, mindössze 500 forintért.

A hajóállomástól néhány lépésre egy elhagyatott, romos épület áll, az egykori Bergmann Panzió, amelyhez hatalmas udvar tartozik. A főút mellett húzódó területen térdig ér a gaz, az omladozó kerítést ellepték az invazív növények, mint a bálványfa vagy az akác. A kerítést benövő fák között van egy hirdetőtáblányi hely, amely alapján itt valamire 1,377 milliárd forint uniós támogatás jutott.

Az uniós tábla a főútról, mögötte a gazos udvar. Fotó: G7

A kiírás szerint a gazos udvar a “Dunakanyar Látogatóközpont” elnevezésű projektet jelöli, amely a tervek szerint 2019-re készült volna el, de a helyszínen nem láttam nyomát bármiféle fejlesztésnek. Ugyan éppen az elmúlt hónapokban bonyolítottak le egy közbeszerzési eljárást a beruházással kapcsolatban, az illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) semmit sem árult el arról, hogy mi történt a látogatóközponttal, egyáltalán elkészül-e valamikor.

A legmeghatározóbb ökoturisztikai látványosság

A látogatóközpont ötlete több mint tíz évre nyúlik vissza, a nemzeti park vezetője korábban azt mondta, hogy 2008-ban találtak rá a Dunától száz méterre fekvő, 2,5 hektáros telekre. A terület a magyar állam tulajdonában van, és a DINPI vagyonkezelésébe adtak.

A látogatóközpontot nettó 18,5 millió forintból kezdték el megtervezni 2013-ban. Két évvel később V. Németh Zsolt akkori agrárfejlesztési államtitkár arról beszélt, hogy uniós forrásból tervezik megvalósítani a dömösi beruházást. 2017-ben valóban kapott a projekt 1,38 milliárd forint uniós támogatást, ezt követően egy sajtótájékoztatón mutatták be a terveket.


A bejárásról és a sajtótájékoztatóról készült tv-felvétel

Az akkori ígéretek szerint a látogatóközpontban helyet kap többek között egy interaktív kiállítás a térség élővilágáról, egy 150 fős konferenciaterem, egy tanösvény, egy állatsimogató és egy madárröptető. A nemzeti park ekkoriban azzal számolt, hogy a látogatóközpont a térség legmeghatározóbb ökoturisztikai látványossága lesz, és évi 36 ezer vendéget vártak. A látványterveket ide kattintva vagy ide kattintva lehet részletesebben megismerni.

A sajtótájékoztató idején azzal terveztek, hogy a projekt összköltsége 1,5 milliárd forint lesz*Ez a fenti videóban az egyik diából is látszódik, illetve az EU-s projekteket ismertető hivatalos oldalon is ez szerepel., tehát az EU-tól kapott támogatás szinte teljes egészében fedezné. A látogatóközpont megnyitását pedig 2019 szeptemberére tervezték. Ennek ellenére a támogatás odaítélése után mintegy másfél évig nem történt érdemi előrelépés, csak 2018 szeptemberében írtak ki közbeszerzést a látogatóközpont megvalósítására.

Többszörösére nőtt költségek

A közbeszerzés azonban érvénytelen lett, mivel csak egy ajánlat érkezett be. Tudomásom szerint ez az ajánlat a 1,5 milliárd forintos keret többszöröséért vállalta volna a tervek megvalósítását. Az építőipar ugyanis jelentősen megdrágult az elmúlt években, és a nemzeti park rosszul mérhette fel a megvalósítás költségeit. Tavaly novemberben aztán ismét nekifutottak a közbeszerzésnek, de ekkorra egyszerűsödtek a tervek: például a három épületből egy már nem szerepelt az új kiírásban.

A közbeszerzéseken Vörös József ügyvéd is részt vett, a kiírások alapján tőle lehetett további tájékoztatást kérni az érdeklődőknek. Vöröst több cikkben Mészáros Lőrinc bizalmasaként jellemzik, az ügyvéd földeket is vett Mészáros megbízásából. Vörös a Széchenyi Banknak is volt az igazgatósági tagja, és júniusban gyanúsítottként hallgatták ki a bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben. Sem a DINPI, sem Vörös nem árulta el megkeresésemre, hogy pontosan mi volt a feladata a látogatóközpont közbeszerzésénél, és hogy hogyan került a projektbe. 

A dömösi telek egyik bejárata a főútról nézve. Fotó: G7

Az ajánlattételi határidőt többször is meghosszabbították, és végül július elején közzétették az eljárás eredményét. A látogatóközpont elkészítését három szakaszra osztották – az épületek, a környezetrendezés és a kiállítás kivitelezésére -, és mindegyik részre egy-egy érvényes ajánlat érkezett.

A nyertes ajánlatok összege azonban az egyszerűsítés ellenére is közel hárommilliárd forint, azaz nagyjából kétszerese az EU-s forrásoknak. Az nem egyértelmű, hogy a különbséget milyen forrásból fedezné a nemzeti park. Az intézet egyik munkatársa azt mondta nekem, hogy “a saját forrás bővítése az egyetlen megoldás”, és abban reménykednek, hogy kormányzati támogatást kapnak.

Hivatalosan is megkerestem a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát a beruházással kapcsolatban, hogy megtudjam, mi okozta a késlekedést, és hogy hogyan látják a projekt jövőjét, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Élet Dömös Dunakanyar uniós támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. szeptember 23. 17:01 Élet, Vállalat

Átveszik az emberi munkát a robotok a magyar és román autóiparban, még sincs elbocsátás

A kolozsvári egyetem egyik kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy milyen hatásai vannak az Ipar 4.0 alkalmazásának az emberi erőforrásra, és már az első eredmények azt mutatják, hogy a nem félni kell az újítástól, hanem alkalmazkodni hozzá.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 23. 16:07 Élet, Világ

Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

Manausban gyors ütemben szorult vissza a koronavírus, de nagyon sok embernek kellett ehhez meghalnia, és lehet, hogy a lakosság kétharmadának kellett hozzá megfertőződnie.

Hajdu Miklós
2020. szeptember 22. 16:29 Élet, Vállalat

A dolgozó nem szereti, a főnök már nem hisz benne, mégis vannak még vállalati kérdőívek

Ha a cégek a munkaerőpiaci vonzerejüket szeretnék javítani, ma már sokkal inkább a róluk szóló értékeléseket figyelik a közösségi médiában, az őskövületnek tartott belső kérdőívek mégsem akarnak kihalni.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.