Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 30. 15:59 Adat, Közélet

Felesleges volt oltási káoszt csinálni, külföldre is küldünk százezer Pfizert

Láttunk már néhány váratlan fordulatot a magyar oltási programban, de az utóbbi egy hét talán minden korábbinál több kanyart tartogatott, amelyek közül a legélesebb a ma reggeli volt, amikor a kormány közölte: már a Pfizerre is lehet online időpontot foglalni, a nap során 100 ezer adagot adnak be a jelentkezők között.

Az eredmény nem meglepő módon olyan volt, mintha hekkerek túlterheléses támadást indítottak volna a regisztrációs oldal ellen – az operatív törzs szerint ez is történt –, amely lefagyott. (Már a hivatalos bejelentés előtt, mivel a hír már korábban terjedni kezdett.) Erre azért lehetett számítani, mert a Pfizer idehaza a legnépszerűbb oltóanyag (az más kérdés, hogy okkal-e, vagy egyszerűen csak sokkal szerencsésebb körülmények között zajlott a tesztelése). Ráadásul szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök ezt megtoldotta azzal:

Ma még tudunk oltani Pfizerrel, ma még, de holnaptól már nem, mert holnaptól a diákjaink számára kell azokat félretenni, tehát aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, aztán legközelebb majd hetek múlva jut neki ilyen oltóanyag.

Ahogy a kormányfő előző mondataiból kiderült, a diákok a 16-18 év közöttieket jelentik, és erre a korosztályra egyelőre csak ezt a vakcinát engedélyezték. (Egészen pontosan azokról van szó, akik a 16. évüket már betöltötték, de a 18.-at még nem). Az viszont egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy miért volt szükség erre a miniszterelnöki kommunikációs elemre, amelyre egyébként minden marketingszakember csettinthet – a hiány vagy annak illúziója mindig is az egyik legerősebb mozgatórugó volt.

Szerencsére azonban itt valószínűleg csak a hiány illúziójáról van szó, egyelőre semmi sem támasztja ugyanis alá azt, amit a miniszterelnök mondott. Az érintett korosztály Magyarországon a KSH szerint 193 ezer fős, és nehezen képzelhető el, hogy közülük mindenki kérné a vakcinát.

A Pfizer a legnagyobb mennyiségben megrendelt és legegyenletesebben érkező vakcina a magyar oltási programban, szerepéről épp tegnap írtunk részletesen. A vállalat pár napja jelentette be, hogy májusban 1,3 millió adagot fog szállítani. A szállítmány rendre kedden érkezik, és mivel a hónapban négy kedd van, ez szállítmányonként 325 ezer adag.

Adagra pontosan tudjuk azt is, hogy múlt hét végén mennyi Pfizer volt raktáron, és mennyi jött ezen a héten. Természetesen számolni kell a második körös oltásokkal, és mivel az utóbbi négy hétről már ismert, hogy hányan kaptak első oltásként Pfizert, ezért egészen pontosan ábrázolható ez az igény a mostani héten és egész május során. (Ennél az oltóanyagnál öt hétnek kell eltelnie az első és a második oltás között.) Mindezt és még néhány információt összegezve így néz ki a Pfizer-matek:

Mint látható, az összesített egyenleg folyamatosan pozitív, és százezres nagyságrendű, pedig úgy számoltunk, hogy a 16-17 éves korosztályból mindenki kéri az oltást, amelyet meg is kap az írásbeli érettségik első hetét követő héten, május 10-étől kezdve, ahogy a miniszterelnök előre vetítette.

A grafikonon látható egy olyan információ is, amelyet az illetékesek most nem biztos, hogy szívesen kitesznek az ablakba: a kormány lemondott sok tízezer olyan Pfizer-adagról, amelyet egyébként megkaphatott volna Magyarország. Ez két részből tevődik össze. Az egyik, hogy április 1-jén az uniós tagállamok többsége megállapodott abban, hogy a második negyedévben a nekik járó Pfizer-adagok egy részéről lemond öt olyan tagállam – Bulgária, Horvátország, Szlovákia, Lettország, Észtország – javára, amelyet a járvány különösen sújtott. Ebben hazánk is részt vesz, és bár nem közölték, hogy ez mennyi adagot érint, nekünk kétféle számítással is az jött ki, hogy mintegy 60 ezerről van szó.

A másik, hogy az ebből a szolidaritási körből kimaradt Csehország számára Magyarország külön 40 ezer vakcinát ajánlott fel, amelyet május első felében engedünk át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint. Ezt azzal indokolta, hogy addigra így is lesz annyi vakcina itthon, hogy mindenkit be tudnak oltani. (Ez egyébként tényleg bekövetkezhet, ha nem nő robbanásszerűen a regisztrálók száma.) Arra nem tért ki, hogy ezek milyen vakcinák lesznek, de később a cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy Pfizer vagy Moderna – a nagyobb mennyiségek és a második oltások ütemezése*Modernából eddig 367 ezer érkezett az országba, Pfizerből 2,5 millió. A felhasználási arányuk hasonlóan magas, múlt hét végi állás szerint a Moderna esetében a beérkezett adagok 94, a Pfizernél a 99 százalékát adták be. Modernából a következő két hét során 79 ezret kell beadni második oltásként, ami a készletekhez képest kifejezetten soknak számít. miatt inkább az előbbi valószínű. Ha ezzel is számolunk, akkor

hazánk összesen 100 ezer adag Pfizert enged át az említett hat uniós tagország számára.

Az említetten kívül ennek ütemezése nem ismert, azért tüntettük fel egy-egy májusi héten, hogy látszódjon: még ilyen koncentráció mellett is százezres nagyságrendű olyan Pfizer-adag van, amely, ha szó szerint vesszük a miniszterelnök szavait – a következő hetekben a 16-17 éveseken túl senki nem kaphat első oltásként Pfizert –, a hűtőben maradna. Ami aligha fog megtörténni. (A számítás nagyságrendjét befolyásoló kisebb bizonytalanságokról a csillagra kattintva olvashat.*Nem tudjuk pontosan, hogy az e héten szerda estig beadott 52 ezer Pfizer-adagból mennyi volt első, illetve második oltás. Azért számoltam úgy, hogy ezek kizárólag második adagok, mert ezen a héten ezekből 154 ezret kell beadni, és reálisnak tűnik, hogy ennek a harmadát beadják a hét első felében. Ez néhány ezres eltérést okozhat.
Azt sem tudjuk, hogy a csütörtökön beadott 43 ezer első oltásból mennyi a Pfizer. Itt nem számoltam semmivel, mivel a korábbi napokat a Sinopharm beadása uralta, és a látványos visszaesés hétfő-szerdához képest valószínűtlenné tesz jelentősebb Pfizer-beadást. Ez is egy párezres bizonytalanságot okoz.
Nem tudjuk, hogy áprilisban már csökkentette-e a beérkező magyar Pfizer-mennyiséget az uniós szolidaritás – ha igen, kevesebb kiesés maradna májusra és júniusra. Az sem világos, hogy a Pfizer által közölt 1,3 milliós szállítás az uniós szolidaritással vagy anélkül értendő-e. Ahogy már volt róla szó, azért vontam inkább le a teljes 60 plusz 40 ezret a fenti grafikonon, hogy látszódjék, még így is van „felesleg” további első oltásokra.
)

Azt természetesen nem lehet kizárni, hogy a kormányfő a szállítások átmeneti visszaeséséről értesült, de ennek ellentmond az eddigi megbízható szállításon túl az is, hogy a Pfizer tőzsdei cég, egy nagyobb visszaesésről pedig – amely nyilván nemcsak hazánkat érintené, hanem az egész EU-t – tájékoztatnia kellene a befektetőit.

Azt a napi szintű adatok ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy miért volt szükség a Pfizer-akció bedobására. Egészen szerdáig jól alakultak a heti oltási számok, mint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss adataiból kiderült, elsősorban a kínai vakcinának köszönhetően, amelyből hétfőtől szerda estig közel 269 ezret adtak be, és ebből legalább negyedmilliót első oltásként.

A tegnapi gyenge szám így derült égből villámcsapásként érkezett, amit immár nem lehet megmagyarázni a vakcinahiánnyal. Talán a bűvös négymillió áprilisi elérése miatt akarta a kormány bedobni a 100 ezer Pfizert, ha már a miniszterelnök szerda-csütörtöki jóslata nem jött be. Amint sejteni lehetett, rengetegen rá is startoltak a lehetőségre, sok helyen hatalmas sorok, kaotikus jelenetek alakultak ki. Ahogy egy kollégám mesélte,

egy ismerős budapesti kollégái Kaposvárra indultak Pfizerért, miután megtudták, hogy valamelyikük anyja csak pár percet állt sorba. Nem hatotta meg őket az az ellenvetés, hogy az út több időbe telik, mintha elmennek valahova Budapesten, teljes pszichózisban vannak.

Ezek után meglepetés lenne, ha a 100 ezer adag nem fogyna el lényegében hiánytalanul, ami valószínűleg új napi oltási csúcsot is hoz majd, hiszen az első oltások napi rekordja 104 ezer április 6-ról. Azaz ha ma csak pár ezret adnak be a többi vakcinából – miközben mindegyikből sokkal több van ennél – máris meglesz a rekord.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA teraszok megnyitását leginkább a Pfizernek köszönhetjükSőt, a nyitást általánosságban is, hiszen nemcsak ez a legnagyobb mennyiségben megrendelt, hanem a legegyenletesebben érkező oltóanyag is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét-három héten belül a legválogatósabbak is megkaphatják a vakcinájukatA következő egy hét során még kevesen juthatnak Pfizerhez és Modernához, utána viszont valószínűleg már aránylag gyorsan beadathatja, aki ezekhez ragaszkodik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErősen indult a tömeges Sinopharm-oltás, még Orbán célja is teljesülhetHozta az eddigi legsikeresebb Sinopharm-hét átlagát a kínai vakcina hétfőn, de a négymillió beoltott gyors eléréséhez a többi oltóanyag beadását is fel kell pörgetni.

Adat Közélet járvány koronavírus oltás Orbán Viktor Pfizer sinopharm védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Hajdu Miklós
2022. november 23. 08:54 Adat, Világ

Derékba törte a fizetések nagyon gyors emelkedését a háború kitörése Ukrajnában

Bizonyos ágazatokban meredeken csökkent a fizetések reálértéke Ukrajnában, a közszféra ugyanakkor viszonylag ellenálló a háborús inflációval szemben.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.