Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 28. 18:33 Adat

Két-három héten belül a legválogatósabbak is megkaphatják a vakcinájukat

Eddig unalomig hallhattuk a kormányzati illetékesektől, hogy nem az oltási kapacitás, hanem a rendelkezésre álló vakcinamennyiség gátolja az átoltottság gyorsabb növelését, és ez a teljes képet nézve igaz is volt. Az utóbbi egy-két napban ez megváltozott, most már Müller Cecília tiszti főorvos és György István, az országos oltási munkacsoport vezetője is azt mondja, hogy aki regisztrál, napokon belül megkaphatja az oltást.

Ez valószínűleg így is van, de csak akkor, ha valaki nem válogat a vakcinák között. A leggyorsabban a Sinopharmhoz lehet hozzájutni, amelyből szombaton 600 ezer adag érkezett az országba, és holnap további 400 ezer várható. A második legkönnyebben elérhető opció jelen állás szerint az Astrazeneca, jövő hétre már ugyanúgy online időpontot lehet a beadatására foglalni, mint ahogyan azt korábban a Sinopharm esetében lehetővé tették.

Ezek azonban az utóbbi hetek tapasztalatai alapján nem éppen a legkeresettebb vakcinák, a kínai esetében a hatásosságával kapcsolatban felmerült aggályok (amelyeket finoman szólva sem sikerült eloszlatnia a kormány erre szánt táblázatának), míg az Astrazenecánál a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetek miatt. A Janssent pedig még el sem kezdték használni idehaza, egy magyar vizsgálati eredményre várnak az illetékesek. (Ennél és az Astrazenecánál is azt állapította meg az Európai Gyógyszerügynökség, hogy a vakcina haszna messze felülmúlja a kockázatokat.)

A Szputnyik V-ből tegnap érkezett 200 ezer első dózis, ennél sokkal több nem is nagyon lehet az országban. Igaz, valószínűleg nincsenek túl sokan, akik kifejezetten az orosz oltóanyagot szeretnék beadatni maguknak. (Ez az egyetlen az idehaza használt vakcinák közül, amelynél eltérő összetételű az első és a második dózis, így a legalább egyszer beoltottak számának szempontjából csak azt érdemes figyelni, hogy az első dózisból mennyi van még meg a megrendelt és immár le is szállított egymillió adagból.)

Eddig lényegében minden felmérés és cikk szerint a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcinája a legnépszerűbb, a kettő közül pedig az előbbi. Ennek kiemelkedő kihasználtságát mutatja az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ma megjelent adata, miszerint a múlt hét végi állapot szerint a Magyarországra érkezett adagok több mint 99 százalékát beadták. Ilyen arányra nem volt még példa az utóbbi hetekben idehaza egyetlen oltóanyagnál sem.

A Pfizer-fanatikusok számára az előttünk álló egy hét – az oltási munkacsoport szerdától keddig számít egy oltási hetet, mert a vakcinák többsége keddenként szokott az országba érkezni – még semmi jóval nem kecsegtet. Tegnap érkezett ugyan belőle 355 680, de György István ma azt mondta, hogy ezt részben második körös oltásokra használják fel, részben pedig a 16-17 évesek oltására, erre a korosztályra ugyanis egyelőre csak ez a vakcina engedélyezett.

A rákövetkező oltási héten már jobbak a Pfizerre várók esélyei. A számokból ugyanis az látszik, hogy az operatív törzs a teljes (a KSH korfája alapján elvileg 194 ezer fős) 16-17 éves korosztály számára elegendő mennyiséget tett félre, miközben azért valószínűleg náluk sem lesz 100 százalékos az oltási hajlandóság. A két oltás közötti öt héttel számolva az is tudható, hogy azon a héten mintegy 213 ezer embernek kell megkapnia a második adag Pfizerét, az utána következő két héten (május 10-23.) viszont csak 132, majd 152 ezernek. Közben a Pfizer azt ígéri, hogy az áprilisi közel 1,1 millió után májusban 1,3 millió adagot szállít, így első oltásokra is jut majd heti 150-250 ezer a következő hetekben.

A Moderna esetében kissé kaotikusabb a helyzet. Müller Cecília csak ma mondta el, hogy már hétfőn is érkezett az amerikai oltóanyagból 38,4 ezer, ami nem is került be a tegnap frissített hivatalos vakcinatáblázatba. A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy holnap várható belőle további 44,4 ezer. Mint ezekből a számokból is sejthető, ez a legkisebb mennyiségben megrendelt oltóanyag*Leszámítva a félmillió adagnyi leköthető Curevac-ot, ennek azonban még nincs meg az uniós engedélye sem. a hazai beszerzésben, így viszonylag szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy valaki pont ezt kapja.

A népszerűségével ennek sincs baj, múlt hét végi állapot szerint 95 százalékos volt az addig megérkezett készlet beadottsága. Csakhogy pont a következő két hét során jár le az ebben az esetben négyhetes periódus a két oltás között 79 ezer embernél, vagyis első oltásokra kell félretenni az ezen a héten érkező mennyiség jelentős részét. (Ha közben jön még, akkor persze változik a helyzet, de eddig Modernából nem érkezett minden héten szállítmány.)

A kifejezetten valamelyik mRNS-technoplógiájú vakcinára várók számára azonban ugyanilyen fontos, hogy viselkednek a többiek, vagyis azok, akik nem ennyire finnyásak, vagy még nem is regisztráltak. Ahogy tegnap megírtuk, a hétfői adatok alapján sokan elfogadták a Sinopharmot, a ma reggel közölt keddi adatok pedig még inkább megerősítik ezt. Tegnap ugyanis több mint 94 ezer első oltást adtak be (ennél csak egyszer sikerült többet), és ennek nagy része szintén a kínai vakcina kellett hogy legyen a kedden beérkező oltóanyagok logisztikai időigénye miatt.

Vagyis szépen fogyatkozik az a tábor, amely nem csak Pfizert vagy Modernát fogad el, miközben a regisztrálók száma csak viszonylag lassan gyarapszik, nyolc nap alatt nőtt 200 ezerrel, így áll a mai közlés szerint 4,526 millión. Mintegy 260 ezren regisztráció nélkül kaptak korábban oltást (például egészségügyi dolgozók), de a folyamatok és a várható vakcinamennyiségek összevezetéséből az látszik, hogy – hacsak nem nő az eddiginél sokkal gyorsabban a regisztrálók száma – két-három héten belül az is megkaphatja az oltást, aki csak Pfizert vagy Modernát hajlandó elfogadni.

Ezzel kapcsolatban el szokták mondani, hogy akár egyetlen nap késlekedés is végzetes lehet, ami minden tényező változatlansága mellett igaz is. De ez a jelenlegi információs szinten valójában egy beláthatatlanul sokváltozós egyenlet, elég csak arra utalni, hogy míg a Pfizer esetében már 10-12 nap után is kialakul kimutatható védelem, addig a Sinopharmnál ehhez valószínűleg jóval több idő kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErősen indult a tömeges Sinopharm-oltás, még Orbán célja is teljesülhetHozta az eddigi legsikeresebb Sinopharm-hét átlagát a kínai vakcina hétfőn, de a négymillió beoltott gyors eléréséhez a többi oltóanyag beadását is fel kell pörgetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat AstraZeneca janssen járvány koronavírus Moderna oltás Pfizer sinopharm szputnyik védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

8 éve nem jött olyan kevés gáz Európába, mint szeptember elején.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 18. 09:51 Adat, Vállalat

Magyarország összeszerelőüzem lett a bicikliiparban

Több kerékpárt gyártunk mint Hollandia.

Fontos

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.