Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 28. 18:33 Adat

Két-három héten belül a legválogatósabbak is megkaphatják a vakcinájukat

Eddig unalomig hallhattuk a kormányzati illetékesektől, hogy nem az oltási kapacitás, hanem a rendelkezésre álló vakcinamennyiség gátolja az átoltottság gyorsabb növelését, és ez a teljes képet nézve igaz is volt. Az utóbbi egy-két napban ez megváltozott, most már Müller Cecília tiszti főorvos és György István, az országos oltási munkacsoport vezetője is azt mondja, hogy aki regisztrál, napokon belül megkaphatja az oltást.

Ez valószínűleg így is van, de csak akkor, ha valaki nem válogat a vakcinák között. A leggyorsabban a Sinopharmhoz lehet hozzájutni, amelyből szombaton 600 ezer adag érkezett az országba, és holnap további 400 ezer várható. A második legkönnyebben elérhető opció jelen állás szerint az Astrazeneca, jövő hétre már ugyanúgy online időpontot lehet a beadatására foglalni, mint ahogyan azt korábban a Sinopharm esetében lehetővé tették.

Ezek azonban az utóbbi hetek tapasztalatai alapján nem éppen a legkeresettebb vakcinák, a kínai esetében a hatásosságával kapcsolatban felmerült aggályok (amelyeket finoman szólva sem sikerült eloszlatnia a kormány erre szánt táblázatának), míg az Astrazenecánál a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetek miatt. A Janssent pedig még el sem kezdték használni idehaza, egy magyar vizsgálati eredményre várnak az illetékesek. (Ennél és az Astrazenecánál is azt állapította meg az Európai Gyógyszerügynökség, hogy a vakcina haszna messze felülmúlja a kockázatokat.)

A Szputnyik V-ből tegnap érkezett 200 ezer első dózis, ennél sokkal több nem is nagyon lehet az országban. Igaz, valószínűleg nincsenek túl sokan, akik kifejezetten az orosz oltóanyagot szeretnék beadatni maguknak. (Ez az egyetlen az idehaza használt vakcinák közül, amelynél eltérő összetételű az első és a második dózis, így a legalább egyszer beoltottak számának szempontjából csak azt érdemes figyelni, hogy az első dózisból mennyi van még meg a megrendelt és immár le is szállított egymillió adagból.)

Eddig lényegében minden felmérés és cikk szerint a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcinája a legnépszerűbb, a kettő közül pedig az előbbi. Ennek kiemelkedő kihasználtságát mutatja az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ma megjelent adata, miszerint a múlt hét végi állapot szerint a Magyarországra érkezett adagok több mint 99 százalékát beadták. Ilyen arányra nem volt még példa az utóbbi hetekben idehaza egyetlen oltóanyagnál sem.

A Pfizer-fanatikusok számára az előttünk álló egy hét – az oltási munkacsoport szerdától keddig számít egy oltási hetet, mert a vakcinák többsége keddenként szokott az országba érkezni – még semmi jóval nem kecsegtet. Tegnap érkezett ugyan belőle 355 680, de György István ma azt mondta, hogy ezt részben második körös oltásokra használják fel, részben pedig a 16-17 évesek oltására, erre a korosztályra ugyanis egyelőre csak ez a vakcina engedélyezett.

A rákövetkező oltási héten már jobbak a Pfizerre várók esélyei. A számokból ugyanis az látszik, hogy az operatív törzs a teljes (a KSH korfája alapján elvileg 194 ezer fős) 16-17 éves korosztály számára elegendő mennyiséget tett félre, miközben azért valószínűleg náluk sem lesz 100 százalékos az oltási hajlandóság. A két oltás közötti öt héttel számolva az is tudható, hogy azon a héten mintegy 213 ezer embernek kell megkapnia a második adag Pfizerét, az utána következő két héten (május 10-23.) viszont csak 132, majd 152 ezernek. Közben a Pfizer azt ígéri, hogy az áprilisi közel 1,1 millió után májusban 1,3 millió adagot szállít, így első oltásokra is jut majd heti 150-250 ezer a következő hetekben.

A Moderna esetében kissé kaotikusabb a helyzet. Müller Cecília csak ma mondta el, hogy már hétfőn is érkezett az amerikai oltóanyagból 38,4 ezer, ami nem is került be a tegnap frissített hivatalos vakcinatáblázatba. A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy holnap várható belőle további 44,4 ezer. Mint ezekből a számokból is sejthető, ez a legkisebb mennyiségben megrendelt oltóanyag*Leszámítva a félmillió adagnyi leköthető Curevac-ot, ennek azonban még nincs meg az uniós engedélye sem. a hazai beszerzésben, így viszonylag szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy valaki pont ezt kapja.

A népszerűségével ennek sincs baj, múlt hét végi állapot szerint 95 százalékos volt az addig megérkezett készlet beadottsága. Csakhogy pont a következő két hét során jár le az ebben az esetben négyhetes periódus a két oltás között 79 ezer embernél, vagyis első oltásokra kell félretenni az ezen a héten érkező mennyiség jelentős részét. (Ha közben jön még, akkor persze változik a helyzet, de eddig Modernából nem érkezett minden héten szállítmány.)

A kifejezetten valamelyik mRNS-technoplógiájú vakcinára várók számára azonban ugyanilyen fontos, hogy viselkednek a többiek, vagyis azok, akik nem ennyire finnyásak, vagy még nem is regisztráltak. Ahogy tegnap megírtuk, a hétfői adatok alapján sokan elfogadták a Sinopharmot, a ma reggel közölt keddi adatok pedig még inkább megerősítik ezt. Tegnap ugyanis több mint 94 ezer első oltást adtak be (ennél csak egyszer sikerült többet), és ennek nagy része szintén a kínai vakcina kellett hogy legyen a kedden beérkező oltóanyagok logisztikai időigénye miatt.

Vagyis szépen fogyatkozik az a tábor, amely nem csak Pfizert vagy Modernát fogad el, miközben a regisztrálók száma csak viszonylag lassan gyarapszik, nyolc nap alatt nőtt 200 ezerrel, így áll a mai közlés szerint 4,526 millión. Mintegy 260 ezren regisztráció nélkül kaptak korábban oltást (például egészségügyi dolgozók), de a folyamatok és a várható vakcinamennyiségek összevezetéséből az látszik, hogy – hacsak nem nő az eddiginél sokkal gyorsabban a regisztrálók száma – két-három héten belül az is megkaphatja az oltást, aki csak Pfizert vagy Modernát hajlandó elfogadni.

Ezzel kapcsolatban el szokták mondani, hogy akár egyetlen nap késlekedés is végzetes lehet, ami minden tényező változatlansága mellett igaz is. De ez a jelenlegi információs szinten valójában egy beláthatatlanul sokváltozós egyenlet, elég csak arra utalni, hogy míg a Pfizer esetében már 10-12 nap után is kialakul kimutatható védelem, addig a Sinopharmnál ehhez valószínűleg jóval több idő kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErősen indult a tömeges Sinopharm-oltás, még Orbán célja is teljesülhetHozta az eddigi legsikeresebb Sinopharm-hét átlagát a kínai vakcina hétfőn, de a négymillió beoltott gyors eléréséhez a többi oltóanyag beadását is fel kell pörgetni.

Adat AstraZeneca janssen járvány koronavírus Moderna oltás Pfizer sinopharm szputnyik védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. augusztus 2. 06:06 Adat, Vállalat

Mi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?

Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Jandó Zoltán
2021. július 27. 06:45 Adat, Vállalat

A negyedik hullám árnyékában épp csak lábadozik a magyar szállodaipar

Katasztrofális volt a legnagyobb hotelcégeknek 2020, és most is csak egy hajszállal jobbak a kilátások. Nagy a bizonytalanság, a korábbi nyereségre még éveket kell várni.

Váczi István
2021. július 23. 17:00 Adat, Közélet

Török csellel üti helyre a Sinopharm-fiaskót a kormány

Augusztus elején akár 700 ezer ember is megrohamozhatná az orvosokat harmadik oltásért, de attól nem kell tartani, hogy gyorsan elfogy a Pfizer.

Fontos

Papp László
2021. augusztus 2. 17:07 Pénz

Lassulhat vagy meg is állhat az ingatlanárak emelkedése a kamatemelések miatt

Olyan sokféle módon érinti mindennapjainkat a jegybank kamatemelési ciklusa, hogy a következő hónapok izgalmasak lesznek a lakosság és a cégek számára is.

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.