Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. február 19. 06:54 Adat, Közélet

A fideszes települések közel 500-szor több turisztikai támogatást kaptak, mint az ellenzékiek

A tavaszi járványkezelés egyik sajátos mozzanata volt, amikor nyilvánosságra került, hogy a turizmus összeomlása idején kik között oszt szét 85 milliárd forint támogatást a magyar állam. Ez volt az a pályázat, amelyet három hónap helyett három hét után felfüggesztettek, a keretösszegét indoklás nélkül 20 milliárd forintról 85 milliárdra emelték, és máig nem lehet tudni, hogy kik és mi alapján döntöttek a támogatások szétosztásáról.

Ahogy akkor írtuk, a pályázat nemcsak azért volt kirívó, mert a turizmus bezuhanása miatt állásukat elvesztő tízezrek helyett a politikai elittel szoros kapcsolatot ápoló, kiemelkedően gazdag vállalkozókat támogatta adófizetői pénzből. Újszerűségét inkább az adta, hogy milyen áttetszően transzformálódnak közpénz-tízmilliárdok a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elit magántermészetű gazdagodására.

Ez volt az a pályázat, amelyen

A 85 milliárd szétosztása a Kisfaludy néven futó támogatási programnak csak egy része volt, mivel összesen 300 milliárd forintot terveztek kiosztani 2030-ig. Az állami turisztikai ügynökség honlapján szereplő táblázat szerint ebből 2020-ban több mint 200 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Ahogy elsősorban a 24.hu és az mfor számos cikkben bemutatta, a májusi pénzosztást követően is számos esetben politikához közel állók jutottak jelentős állami támogatáshoz. Például Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter és a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnök érdekeltségébe tartozó, frissen alapított cég másfél milliárd forintot kapott egy badacsonytomaji szállodára. Pintér Sándor volt beosztottjának frissen alapított cége pedig 1,3 milliárd forintot kapott egy olyan hotel felújítására, amelyet Pintér Sándor volt cége szerzett meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden negyedik embert utcára kellett rakni a vezető szállodákbólDurva leépítésben van a szektor, csak a Balatonnál bírták a válságot a hotelek a nyáron, de a tél hosszúnak ígérkezik.

Az állami támogatásoknak nemcsak a Fidesz-közeli vállalkozók, hanem a fideszes önkormányzatok is az egyértelmű kedvezményezettjei között vannak (erről is írt korábban a 24.hu). Az MTÜ támogatási listája alapján 2020-ban a megítélt támogatások jelentős része, mintegy 38 milliárd forint került közvetlenül önkormányzatokhoz. Ezeknek a felhasználása változatos, leginkább strand- vagy fürdőfejlesztésre adtak pénzt, de van példa városháza-felújításra vagy szállodaépítésre is.

Az önkormányzatoknak megítélt támogatások döntő többsége olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármester választottak 2019-ben. A legtöbb pénzt, 6,3 milliárd forintot Balatonfüred kapta – új kulturális negyed kialakítására, kemping- és strandfejlesztésre -, Debrecen több mint ötmilliárd forintot kapott – többek között fürdőre és babamúzeumra -, Esztergom pedig ötmilliárdot. Orbán Viktor faluja, Felcsút is befért a tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé, 1,5 milliárd forintot kapott „árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”.

A tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű, egy helyen, Hercegkúton pedig független a polgármester. Összességében az MTÜ-s táblázat alapján megítélt 38 milliárd forint 84 százaléka, 32 milliárd ment olyan településekre, amelyeknek 2019-ben fideszes polgármestere lett.

Számos, független polgármester által vezetett település is nyert támogatást, viszont mindössze három olyan települést találtam a listán, amelynek az egyesült ellenzék által támogatott*nem függetlenként induló jelöltje nyert 2019-ben. Baja és Szentendre 30-30 millió forintot kapott szabadstrand-fejlesztésére, Miskolc pedig 8 millió forintot kapott Lillafüred egészségturisztikai fejlesztésére.

A fideszes vezetésű települések tehát több mint 32 milliárd forint közpénzt kaptak az MTÜ-től, ami több mint 470-szer annyi, mint az ellenzék által vezetett városoknak jutó 68 millió forint. Ez amiatt kirívó aránytalanság, mert a 2019-es önkormányzati választás alapján nagyjából ugyanannyi ember él a Fidesz és az ellenzéki összefogás által vezetett (10 ezresnél nagyobb) településeken.

Néhány felsorolt város példája is szemlélteti ezt az aszimmetriát. Esztergom és Szentendre hasonló méretűek, egyaránt a Dunakanyar környékének leginkább látogatott városai, de míg a fideszes vezetésű Esztergom ötmilliárd közpénzhez jutott, az ellenzéki Szentendre ennek 0,6 százalékát kapta meg, 30 milliót.

Míg a fideszes Balatonfüred 6,3 milliárd forintot kap, a Balaton másik jelentős városa, a kétszer akkora, ellenzéki vezetésű Siófoknak nem jár MTÜ-támogatás. Szintén éles kontrasztot mutat két kelet-magyarországi nagyváros esete: Miskolc a 0,2 százalékát kapta meg a fideszes vezetésű Debrecen 5,2 milliárdos támogatásának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint kétmillió ember lakik ott, ahol aránytalanul sújt le a kormány karácsonyi csomagjaNem hagyott kétséget a kormány afelől, hogy a kkv-k számára bejelentetett helyi iparűzési adó kedvezmény nem szól másról, mint az ellenzéki vezetésű nagyvárosok ellehetetlenítéséről.

Az MTÜ az önkormányzati támogatásokra vonatkozó kérdésemre azt válaszolta, hogy a támogatás megítélésénél „nem a pályázó személye vagy pártállása, hanem a pályázat tartalma alapján születik döntés. Aki megfelel a feltételeknek, támogatásban részesül a rendelkezésre álló forrás függvényében”.

A fideszes önkormányzatok támogatása valójában az eddig bemutatottnál is jelentősebb. A fenti számításoknál ugyanis csak az önkormányzatokat vettem figyelembe, az önkormányzati cégeket nem. Tavaly három önkormányzati cég is több milliárdos támogatáshoz jutott, ezek egyaránt fideszes települések.

A Debreceni Gyógyfürdő (ma már Aquaticum Debrecen) 4,4 milliárd forintot kapott egy szálloda megépítésére. A sárospataki fürdő befejezésére 3,5 milliárdot kapott a fideszes önkormányzat cége, a lenti fürdő fejlesztésére pedig 2,4 milliárdot.

Az ellenzéki települések diszkriminálása a kormányzat részéről nem egyedi eset. Például miután a kormány tavaly decemberben bejelentette az önkormányzatok legfontosabb bevételének számító iparűzési adó csökkentését, számos fideszes vezetésű önkormányzatot kompenzálták egyedi döntések alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyertSok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzobánként 77 millió forint közpénzt kap három magyar szupergazdag közös szállodájaCsányi, Hernádi és Garancsi összesen 11,5 milliárdot kaptak, hogy piaci alapon nem működő hotelt építsenek az egyik legkülönlegesebb fekvésű magyar ingatlanon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapottJellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Balatonfüred debrecen Esztergom Fidesz idegenforgalom Magyar Turisztikai Ügynökség Miskolc Szentendre Tihany turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Hajdu Miklós
2024. március 12. 18:09 Adat

Sokat költött gazdasági terjeszkedésre a kormány, aztán jött az energiaválság

Mindig is többet költött a Fidesz-kormány gazdasági ügyekre az uniós átlagnál, majd ezt tovább növelte az energiaárak elszállása. Az államadósság terhe már szintén kiemelkedővé vált.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.