Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 11. 17:52 Közélet

Egymás után porladnak szét a szaúdi trónörökös álmai

A világ legnagyobb piaci értékű cégének, a szaúdi Aramcónak jelentősen csökkent a nyereségessége az olajár esése miatt. A második negyedévben az olajtársaság profitja 73 százalékkal, 6,6 milliárd dollárra csökkent az előző évhez képest. Ezzel együtt is jelentős osztalékot fizet, lényegében kizárólag a szaúdi államnak, amely az Aramco 98 százalékos tulajdonosa.

Mivel az állami bevételek döntően az olajiparból származnak, a csökkenő profit érzékenyen érinti a költségvetést. Az IMF előrejelzése szerint az államháztartás hiánya a GDP 12 százaléka lehet idén. Ez pedig arra is magyarázatot ad, hogy más olajtársaságokkal ellentétben az Aramco miért fizet egyáltalán osztalékot a jelentősen csökkenő nyereségesség ellenére.

A szaúdi olajtársaság nehézségei tovább rontanak a de facto uralkodó, Mohamed bin-Szalmán tekintélyén. A világsajtóban MBS-ként emlegetett trónörökös hatalmas ambíciókkal vette át az ország irányítását az elmúlt években. Látszólagos nyitottságával és nagyívű vízióival kimondottan pozitív képet épített fel magáról a nyugati sajtóban, ami azonban teljes mértékben megváltozott az elmúlt években.

A szokásától eltérően öltönyben lévő MBS (balra) Emmanuel Macron francia elnökkel. Fotó: AFP

A jelenleg 34 éves MBS azt a képet igyekezett kialakítani magáról, hogy a szaúdiak Atatürkjeként modernizálná Szaúd-Arábiát. Látványos jelei voltak a nyitásnak: nők is vezethetnek autót, koncerteket engedélyeznek, újranyitottak a mozik, és MBS az államvallást, az iszlám szigorú irányzatának számító vahabizmust is visszaszorítaná.

A progresszió jeleként állította be MBS, amikor 2017-ben mintegy kétszáz herceget, minisztert, üzletembert és más magas rangú vezetőt gyanúsítottak meg korrupcióval, és tartottak fogva egy rijádi luxushotelben. Az intézkedés során azonban több foglyot megkínoztak, átláthatatlan módon semmizték ki őket, és az egész leszámolás MBS hatalmának koncentrációját szolgálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA luxusvadászat, amely felforgatta a Közel-KeletetA katari uralkodócsalád pár tagja vadászni indult, aminek végül hatása lett a szíriai háborúra és a katari blokádra is.

Ezzel együtt a trónörökös összehasonlíthatatlan nagyobb pusztítást végez Jemenben, ahol a polgárháborúba a Közel-Kelet másik meghatározó uralkodójával, az Egyesült Arab Emírségek koronahercegével, Mohamed bin Zájeddel közösen szállt be. Az Iránnal vívott proxy háború brutális és értelmezhetetlen szenvedést okoz a civil lakosság számára. Mintegy 100 ezren haltak meg eddig a háborúban, és az ENSZ a világ legnagyobb humanitárius válságaként jellemzi.

A nyugati médiában ennél is nagyobb teret kapott, amikor a török hatóságok módszeres szivárogtatásának köszönhetően kiderült, hogy MBS állhat a szaúdi kormánnyal kritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális gyilkossága mögött.

MBS ambiciózus gazdasági tervei jelen állás szerint hasonlóan omlanak össze, mint a felépített imázsa. Hatalomra kerülésekor a gazdaság diverzifikációját tűzte ki célul, külföldi befektetőket akart hívni az országba, és privatizálta volna a gazdaság egy részét. A 2016-ban meghirdetett stratégiája azt célozta meg, hogy a királyság 2020-ra olajbevételek nélkül is életképes legyen, megszűnjön a költségvetés hiánya, Mekkába pedig 19 millió zarándokot vártak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin és a szaúdi koronaherceg pont akkor rántottak egymásra kést, amikor amúgy is bajban vannakA koronavírus-járvány nagyot ütött az olajtermelő országokon, akik erre válaszul gyorsan lebontották a tágabb kartelljüket. 2016-os szinten az olajárak.

A járvány azonban végképp felborította a terveket. Szaúd-Arábiában eddig 280 ezer fertőzöttet regisztráltak, amely a legmagasabb szám az arab világban. Az államháztartás hiánya ritka magas lesz, a gazdaság divezifikálásból nem sok valósult meg, és még a zarándoklatra sem mehet ezernél több ember.

A gazdaság nehézségeit tovább növeli, hogy az elhúzódó jemeni háború rendkívüli módon megterheli a kiadásokat. A stockholmi SIPRI katonai kutatóintézet szerint Szaúd-Arábiában a legmagasabb az egy lakosra jutó hadi kiadás a világon, a GDP 9 százalékát költik a hadseregre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Jemen Mohamed bin Szalmán olajár saudi aramco Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.