Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 11. 17:52 Közélet

Egymás után porladnak szét a szaúdi trónörökös álmai

A világ legnagyobb piaci értékű cégének, a szaúdi Aramcónak jelentősen csökkent a nyereségessége az olajár esése miatt. A második negyedévben az olajtársaság profitja 73 százalékkal, 6,6 milliárd dollárra csökkent az előző évhez képest. Ezzel együtt is jelentős osztalékot fizet, lényegében kizárólag a szaúdi államnak, amely az Aramco 98 százalékos tulajdonosa.

Mivel az állami bevételek döntően az olajiparból származnak, a csökkenő profit érzékenyen érinti a költségvetést. Az IMF előrejelzése szerint az államháztartás hiánya a GDP 12 százaléka lehet idén. Ez pedig arra is magyarázatot ad, hogy más olajtársaságokkal ellentétben az Aramco miért fizet egyáltalán osztalékot a jelentősen csökkenő nyereségesség ellenére.

A szaúdi olajtársaság nehézségei tovább rontanak a de facto uralkodó, Mohamed bin-Szalmán tekintélyén. A világsajtóban MBS-ként emlegetett trónörökös hatalmas ambíciókkal vette át az ország irányítását az elmúlt években. Látszólagos nyitottságával és nagyívű vízióival kimondottan pozitív képet épített fel magáról a nyugati sajtóban, ami azonban teljes mértékben megváltozott az elmúlt években.

A szokásától eltérően öltönyben lévő MBS (balra) Emmanuel Macron francia elnökkel. Fotó: AFP

A jelenleg 34 éves MBS azt a képet igyekezett kialakítani magáról, hogy a szaúdiak Atatürkjeként modernizálná Szaúd-Arábiát. Látványos jelei voltak a nyitásnak: nők is vezethetnek autót, koncerteket engedélyeznek, újranyitottak a mozik, és MBS az államvallást, az iszlám szigorú irányzatának számító vahabizmust is visszaszorítaná.

A progresszió jeleként állította be MBS, amikor 2017-ben mintegy kétszáz herceget, minisztert, üzletembert és más magas rangú vezetőt gyanúsítottak meg korrupcióval, és tartottak fogva egy rijádi luxushotelben. Az intézkedés során azonban több foglyot megkínoztak, átláthatatlan módon semmizték ki őket, és az egész leszámolás MBS hatalmának koncentrációját szolgálta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA luxusvadászat, amely felforgatta a Közel-KeletetA katari uralkodócsalád pár tagja vadászni indult, aminek végül hatása lett a szíriai háborúra és a katari blokádra is.

Ezzel együtt a trónörökös összehasonlíthatatlan nagyobb pusztítást végez Jemenben, ahol a polgárháborúba a Közel-Kelet másik meghatározó uralkodójával, az Egyesült Arab Emírségek koronahercegével, Mohamed bin Zájeddel közösen szállt be. Az Iránnal vívott proxy háború brutális és értelmezhetetlen szenvedést okoz a civil lakosság számára. Mintegy 100 ezren haltak meg eddig a háborúban, és az ENSZ a világ legnagyobb humanitárius válságaként jellemzi.

A nyugati médiában ennél is nagyobb teret kapott, amikor a török hatóságok módszeres szivárogtatásának köszönhetően kiderült, hogy MBS állhat a szaúdi kormánnyal kritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális gyilkossága mögött.

MBS ambiciózus gazdasági tervei jelen állás szerint hasonlóan omlanak össze, mint a felépített imázsa. Hatalomra kerülésekor a gazdaság diverzifikációját tűzte ki célul, külföldi befektetőket akart hívni az országba, és privatizálta volna a gazdaság egy részét. A 2016-ban meghirdetett stratégiája azt célozta meg, hogy a királyság 2020-ra olajbevételek nélkül is életképes legyen, megszűnjön a költségvetés hiánya, Mekkába pedig 19 millió zarándokot vártak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin és a szaúdi koronaherceg pont akkor rántottak egymásra kést, amikor amúgy is bajban vannakA koronavírus-járvány nagyot ütött az olajtermelő országokon, akik erre válaszul gyorsan lebontották a tágabb kartelljüket. 2016-os szinten az olajárak.

A járvány azonban végképp felborította a terveket. Szaúd-Arábiában eddig 280 ezer fertőzöttet regisztráltak, amely a legmagasabb szám az arab világban. Az államháztartás hiánya ritka magas lesz, a gazdaság divezifikálásból nem sok valósult meg, és még a zarándoklatra sem mehet ezernél több ember.

A gazdaság nehézségeit tovább növeli, hogy az elhúzódó jemeni háború rendkívüli módon megterheli a kiadásokat. A stockholmi SIPRI katonai kutatóintézet szerint Szaúd-Arábiában a legmagasabb az egy lakosra jutó hadi kiadás a világon, a GDP 9 százalékát költik a hadseregre.

Közélet Jemen Mohamed bin Szalmán olajár saudi aramco Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 16. 17:13 Közélet, Támogatói tartalom

A jövő év már elúszott, 2022-re érheti magát utol a magyar gazdaság

Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója szerint Nike-pipa alakú lesz a válság, a világban pedig nagyszabású gazdaságpolitikai kísérlet indult el.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?