Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 4. 17:21 Közélet

A járvány végre kinyithatja a kormányok pénztárcáját

Most már nincs sok kérdés, hogy mi hozza el a világgazdaság hónapok-évek óta jósolt megingását. A koronavírus és a körülötte kialakult ijedelem hirtelen lerontotta az üzleti kilátásokat szerte a világon.

Az OECD a hét elején közzétett előrejelzése nem tartja lehetetlennek a recesszió kialakulását az eurózónában és Japánban, és biztosra viszi a globális növekedés jelentős visszaesését. Az IMF is jóval pesszimistábbá vált az elmúlt hetekben a korábban megfogalmazott várakozásaihoz képest, sőt, a Világbankkal együtt már egy 12 milliárd dolláros segélycsomag létrehozásáról is döntöttek, amit a fejlődő országok vehetnek igénybe a gazdasági károk enyhítésére.

Ahhoz képest azonban, hogy már jó ideje szinte minden jelentősebb gazdasági szereplő a következő válság kitörésén elmélkedett, a fertőzések kedvezőtlen gazdasági hatásaival a legfontosabb monetáris intézmények nemigen tudnak mit kezdeni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzon agyal a világ, hogy mi okozza majd a következő válságotItt van néhány lehetséges jelölt.

Az amerikai Federal Reserve például tegnap rendkívüli döntéssel vágott 50 bázispontot az irányadó kamaton, amihez hasonlóra 2008 óta nem láthattunk példát. A gesztus jól mutatja a helyzet súlyosságát, az alacsonyabb, 1-1,25 százalékos kamatláb miatt azonban nem valószínű, hogy újraindulnának a vírusveszély miatt leállított üzemek vagy pedig visszajönne az emberek kedve az utazáshoz, vagy ahogy a Goldman Sachs szakértője, Jan Hatzius nyilatkozott a Wall Street Journal-nek,

ha valaki fél attól, hogy elkapja a vírust, az anyagi helyzetét illető kisebb változások nem fogják rábírni, hogy kitegye magát a fertőzés kockázatának.

Hatzius hozzátette, hogy az alacsonyabb kamatok legfeljebb a törlesztőrészletek csökkenésén keresztül befolyásolhatják valamicskét a vásárlói kedvet, például a növelhetik az érdeklődést az ingatlanpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegesen mondják le a budapesti szállásfoglalásokat a koronavírus miattTöbb szállásadónál 50 százalékkal csökkentek a foglalások, bár olyanok is vannak, akik nem érzékelnek még visszaesést. Budapesten kívül egyelőre minden rendben.

Az amerikai lap arra is figyelmeztet, hogy több fontos jegybank még ennyit se tud tenni a gazdaság lassulása ellen. Az előző válság óta többek között a gyenge termelékenységnövekedés, a népesség elöregedése és a gyakoribbá vált kockázatkerülő magatartás miatt a gazdasági növekedés és az infláció világszerte alacsonyan maradt. Ez pedig megnehezítette a központi bankok számára a kamatlábak emelését. Az Európai Központi Bank és a Japán Nemzeti Bank például hosszú évek óta nulla közeli vagy negatív kamatlábakat tartanak érvényben.

Monetáris eszközökkel tehát aligha lehet felpörgetni a lankadó fogyasztási kedvet.

Márpedig a koronavírus okozta gazdasági sokk eltérően a korábbi járványok, terrortámadások és természeti katasztrófák hatásaitól nem elsősorban a kínálati oldalt érinti, hanem a keresletet is jócskán visszaveti, főleg a szolgáltatások területén. A Goldman Sachs becslései szerint a vírus amerikai gazdaságra hatásainak közel fele a fogyasztásban fog megnyilvánulni.

A központi bankok helyett inkább kormányzati közbelépésre lehetne számítani a költségvetési politika útján. A viszonylag kockázatmentes államkötvényekbe menekülő befektetők olcsó finanszírozást biztosítanak az Egyesült Államok és más fejlett országok kormányainak. Ha a gazdaságpolitika megfelelően forgatja vissza a pénzt a gazdaságba, és ösztönzi a fogyasztást, akkor hatékonyan tompíthatja a recesszió következményeit. Az amerikai kongresszus már dolgozik egy 7-8 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagon, ami egyébként ott egyáltalán nem számít nagy összegnek: a Katrina és a Sandy hurrikánok pusztítása utána rendre 100, illetve 51 milliárd dollárt pumpált a kormány a gazdaságba.

Európában a legnagyobb kérdés, hogy a vírusfertőzés nyomán még súlyosabbá váló gazdasági visszaesés kikezdi-e a híres német takarékosságot. A legnagyobb európai gazdaság évek óta többlettel zárja a költségvetését, miközben az eurózóna már a járvány kitörése előtt is egyre több gazdasági problémával szembesült, amin enyhíthetett volna a német költekezés beindítása. Vannak, akik abban reménykednek, hogy a koronavírus megindíthatja a német költekezést, aminek egyébként az egyik legnagyobb haszonélvezője Magyarország lehetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem látott többlettel zárt a német költségvetés13,5 milliárd eurós pluszt hozott össze tavaly a német költségvetés, megdöntve a 2015-ös, 12,1 milliárdos rekordot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet alapkamat fed jegybank koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.