Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 15. 12:05 Pénz

Azon agyal a világ, hogy mi okozza majd a következő válságot

A múlt heti tőzsdei zuhanás remélhetőleg még nem ennek a része, de világszerte egyre több közgazdász, elemző próbálja kitalálni, mi okozhatja majd a következő válságot. A veszélyekkel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is foglalkozott múlt héten, figyelmeztetve a befektetőket egy pénzügyi sokk veszélyeire. A Bloomberg összeszedett párat a lehetséges kiváltó okokból.

Az egyik legnagyobb esélyes Kína, amelynek gazdasági menetelését az utóbbi évtizedben az adósság erőteljes növekedése kísérte. Az IMF szerint 43 hasonló, adósság által fűtött növekedési sztoriból mindössze öt ért véget válság vagy legalábbis a növekedés erőteljes lefékeződése nélkül (a közgazdászok kemény landolásnak szokták hívni, ha ez nem sikerül).

Kína tisztában van a kockázatokkal, lépéseket is tett a vállalati szektor adósságnövekedésének megfékezése érdekében, de az amerikai elnök által indított kereskedelmi háború miatt nehéz helyzetbe került. Ha nem akarja, hogy az exportját nehezítő amerikai vámok miatt drámaian lefékeződjön a gazdasága, akkor inkább növelni kell a hitelezést, ami hosszabb távon tovább növeli a kockázatokat.

A kínai növekedés hirtelen megtorpanásának veszélye egyelőre kicsi, de ha bekövetkezik, az az egész ázsiai és csendes-óceáni régiót magával ránthatja. Ezt a német gazdaságon keresztül a magyar is megérezné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdegesek a kínaiak, és ez nem használ a magyar exportnakKínai illetékesek azt szokták hangoztatni, hogy az amerikai vámok csak kismértékben vethetik vissza gazdaságukat, de lépéseik nagyobb aggodalomról árulkodnak.

Feltörekvő piacok

Ezt a problémát már láttuk Argentína és Törökország esetében, ahol helyi gazdaságpolitikai problémák mellett a dollárban felvett vállalati hitelek törlesztése okoz egyre nagyobb problémát. Argentína az IMF történetének legnagyobb összegű, 57 milliárd dolláros hitelét kényszerült felvenni a válság megállítása érdekében, a törökök pedig a líra zuhanásszerű leértékelődése után éppen az elszabadult inflációt próbálják megfékezni, egyelőre kevés sikerrel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVészhelyzeti megszorításokat jelentett be ArgentínaEz sem nyugtatja meg a piacokat, ahol a befektetők attól félnek, Argentína nem lesz képes visszafizetni a hiteleit.

Mivel az amerikai jegybank minden bizonnyal folytatja a kamatemeléseket, a dollár valószínűleg tovább erősödik, ami újabb olyan országokat sodorhat bajba, ahol a vállalatok főleg dollárban vették fel a hiteleket. A problémát fokozza, hogy a szóban forgó országok többsége olajimportőr, így az energiahordozó drágulásával is meg kellene birkóznia. Ha ezek a folyamatok tovább erősödnek, az egyes országok problémái akár egy feltörekvő piaci válsággá is összeállhatnak.

Adóssághegy

A 2008-as válságot végső soron az amerikai lakosság eladósodása okozta, ez a kör azonban azóta nagy arányban fizette vissza hiteleit. Cserébe viszont a cégek adósságai emelkedtek olyan magasságba, mint ritkán az utóbbi 30 év során. A világ teljes adósságállománya szintén növekszik, az IMF szerint elérte a 182 ezer milliárd dollárt. Mivel a világ teljes gazdasági összteljesítménye évi 85 ezer milliárd dollár körül van, a különbség több mint kétszeres.

Ingatlanlufi

A legutóbbi válság során ugyan beszakadt jó néhány ingatlanpiac, például az amerikai és a magyar, vannak azonban olyan országok is, amelyek ezt elkerülték. A régóta tartó folyamatos áremelkedés miatt számos helyen jó eséllyel ugyanolyan lufi fújódott, mint 2008 előtt az Egyesült Államokban. Elsősorban a skandináv országokban, Kanadában és Ausztráliában figyelhető meg ez a helyzet. Az utóbbi országban 27 éve töretlenül nő a gazdaság, ezalatt Sydneyben ötszörösére drágultak az ingatlanok.

Most viszont változni látszik a helyzet, az utóbbi egy évben már csökkent az ausztrál ingatlanok értéke. A leforduló ingatlanpiac nem tesz jót a gazdaságnak, bár nem feltétlenül okoz akkora gondokat, mint tíz éve Amerikában, ahol az értékpapírosított jelzáloghitelek fertőztek meg minden szektort az ingatlanpiacon kialakult válsággal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágák már a budapesti ingatlanok?Persze, drágák, de mihez képest, és mire lehet számítani? Megnéztünk néhány szempontot, amivel könnyen el lehet helyezni a folyamatokat.

Olaszország

Az olasz kormány eltökéltnek látszik abban, hogy magasabb hiánnyal fogadja el a jövő évi költségvetést, mint amit az Európai Bizottság megengedhetőnek tart. Legrosszabb forgatókönyvként az is elképzelhető, hogy az adósságszabályok körüli ellentétek miatt végül Olaszország kilép az eurózónából, ami óriási gazdasági felfordulást okozna egész Európában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA piac máris ítéletet mondott az olasz populizmus felettA kormány bedobta a gyeplőt, és sarokba szorították az egyetlen hidegfejű kormánytagot.

Pedig az olasz kormánynak az Európai Uniótól függetlenül is érdemes lenne fegyelmezetten gazdálkodnia, hiszen az olasz államadósság a GDP 130 százaléka, összegszerűen mintegy 2000 milliárd euró, ami Európa legnagyobbja. A költségvetési tervek körüli csatározás miatt pedig máris nőttek az olasz kötvényhozamok, vagyis drágább lett az adósság finanszírozása.

Brit kizuhanás

Mivel csak nem akar körvonalazódni a megállapodás, a piacok kezdik beárazni, hogy Nagy-Britannia rendezetlenül hagyja el az Európai Uniót jövő március végén. A sok kellemetlen következmény egyike lenne, hogy a brit bankok elvesztenék uniós jogosultságaikat, ami miatt egyebek mellett tőkét kellene emelniük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnakAz EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal.

Az IMF figyelmeztette a jegybankokat, hogy álljanak készen vészhelyzeti likviditás nyújtására, hogy el lehessen kerülni a pénzpiacok olyan lefagyását, mint ami tíz éve a Lehman Brothers bedőlése után bekövetkezett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve kezdődött a nagy válság, de még mindig nem heverte ki a világA gazdagok gazdagabbak lettek, a középosztály azóta is stagnál. És egy új válságra még kevésbé lenne felkészülve a világ, mint a 2008-asra.

Pénz adósság Brexit feltörekvő piacok ingatlanpiac Kína Olaszország válság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2021. február 23. 16:24 Közélet, Pénz

Kinek kell megfizetnie a gyermekvállalást?

Ha az állam erősen támogatja a gyermeknevelést, attól az még nem válik jutalmazott tevékenységgé, csak kevésbé veszteségessé.

Váczi István
2021. február 20. 11:48 Pénz

Annyi bitcoint koboznak el, hogy piacteret hoznak létre az értékesítésre

Van, ahol ülnek rajta, van, ahol azonnal túladnak a gyanúsítottaktól lefoglalt kriptopénzeken. Az egyik német tartomány saját kereskedési platformot építene erre.

Avatar
2021. február 16. 15:06 Pénz

Covid után jön a feketeleves

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy évtizednyi rejtőzködés után, a covid-válságot követően visszatérjen a fejlett világba az infláció, ráadásul valószínűleg tartósan.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.