Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 6. 10:04 Világ

Magyarország lenne az egyik legnagyobb nyertes, ha a németek nem ülnének a pénzükön

Nem múlik el hét anélkül, hogy egy nemzetközi szervezet vagy neves közgazdász ne sürgetné Németországot a nullás/többletes költségvetési cél feladására, gazdaságélénkítési program indítására. Egyrészt ugyanis az eurózóna legnagyobb gazdasága abban a kivételes helyzetben van, hogy megteheti ezt, hiszen az utóbbi öt évben rendre többlettel zárt a költségvetés, az államadósság pedig ennek megfelelően csökken.

Másrészt a sürgetés oka az, hogy a remények szerint a német költekezés lendületet adhatna az egész eurózóna szenvedő gazdaságának. A Bloomberg Economics számításai szerint azonban még egy méretesebb, a bruttó hazai termék egy százalékára rúgó német élénkítő csomag sem változtatna túl sokat az összképen: az eurózóna egészében 0,2 százalékponttal gyorsítaná a gazdasági növekedést, de például az örök lemaradó Olaszország esetében ennek csak a fele lenne a plusz.

Hazánk viszont kifejezetten jól járna. A Bloomberg cikkében lévő térképről leolvasható, hogy a német élénkítés két legnagyobb külföldi nyertese Szlovákia és Magyarország lenne. Északi szomszédunknál – Németországhoz hasonlóan – a 0,4 százalékpontot is meghaladná a növekedési nyereség, míg nálunk a 0,34-0,4 százalékpontos sávba esne.

Ez persze továbbra is csak elmélet, hiszen miután az országnak sikerült elkerülnie a recessziót, a német kormány továbbra sem mutat hajlandóságot a költekezésre. Ennek okát sokan kutatják, és általában arra jutnak, hogy ebben a német társadalom értékrendje tükröződik.

„Németország takarékosság melletti elkötelezettsége azért maradhatott fenn hosszú időn keresztül, mert a takarékszövetkezetei stabilak, a munkásosztály pedig erénynek tartja a spórolást”

mondta például a Wall Street Journalnak Sandra Mass, a bochumi Ruhr Egyetem történész professzora.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a németeknél több évszázados múltra tekint vissza az inflációtól való félelem, ennek gyökerei egészen a harmincéves háborúig nyúlnak vissza. A túlzott állami költekezésre pedig sokan úgy tekintenek, hogy az előbb-utóbb mindenképpen durva pénzromláshoz vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pénzügyi válság, ami négyszáz éve romba döntötte NémetországotA hercegek egymást akarták aláásni a pénzrontással, de végül mindenki rosszul jött ki az őrületből.

Világ eurózóna gazdaságélénkítés gazdasági növekedés infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Új botrány miatt magyarázkodhat a szaúdi koronaherceg, aki Trump vejével is gyakran csetel WhatsAppon.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.