Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 6. 10:04 Világ

Magyarország lenne az egyik legnagyobb nyertes, ha a németek nem ülnének a pénzükön

Nem múlik el hét anélkül, hogy egy nemzetközi szervezet vagy neves közgazdász ne sürgetné Németországot a nullás/többletes költségvetési cél feladására, gazdaságélénkítési program indítására. Egyrészt ugyanis az eurózóna legnagyobb gazdasága abban a kivételes helyzetben van, hogy megteheti ezt, hiszen az utóbbi öt évben rendre többlettel zárt a költségvetés, az államadósság pedig ennek megfelelően csökken.

Másrészt a sürgetés oka az, hogy a remények szerint a német költekezés lendületet adhatna az egész eurózóna szenvedő gazdaságának. A Bloomberg Economics számításai szerint azonban még egy méretesebb, a bruttó hazai termék egy százalékára rúgó német élénkítő csomag sem változtatna túl sokat az összképen: az eurózóna egészében 0,2 százalékponttal gyorsítaná a gazdasági növekedést, de például az örök lemaradó Olaszország esetében ennek csak a fele lenne a plusz.

Hazánk viszont kifejezetten jól járna. A Bloomberg cikkében lévő térképről leolvasható, hogy a német élénkítés két legnagyobb külföldi nyertese Szlovákia és Magyarország lenne. Északi szomszédunknál – Németországhoz hasonlóan – a 0,4 százalékpontot is meghaladná a növekedési nyereség, míg nálunk a 0,34-0,4 százalékpontos sávba esne.

Ez persze továbbra is csak elmélet, hiszen miután az országnak sikerült elkerülnie a recessziót, a német kormány továbbra sem mutat hajlandóságot a költekezésre. Ennek okát sokan kutatják, és általában arra jutnak, hogy ebben a német társadalom értékrendje tükröződik.

„Németország takarékosság melletti elkötelezettsége azért maradhatott fenn hosszú időn keresztül, mert a takarékszövetkezetei stabilak, a munkásosztály pedig erénynek tartja a spórolást”

mondta például a Wall Street Journalnak Sandra Mass, a bochumi Ruhr Egyetem történész professzora.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a németeknél több évszázados múltra tekint vissza az inflációtól való félelem, ennek gyökerei egészen a harmincéves háborúig nyúlnak vissza. A túlzott állami költekezésre pedig sokan úgy tekintenek, hogy az előbb-utóbb mindenképpen durva pénzromláshoz vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pénzügyi válság, ami négyszáz éve romba döntötte NémetországotA hercegek egymást akarták aláásni a pénzrontással, de végül mindenki rosszul jött ki az őrületből.

Világ eurózóna gazdaságélénkítés gazdasági növekedés infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. június 2. 12:59 Vállalat, Világ

Az olajfinomítókból két hónapig pénznyelő automaták lettek, és ezt a Mol is megérezhette

Az olyan üzemeket, mint például a százhalombattai, nem lehet könnyen leállítani, azok akkor is termelik az üzemanyagot, ha nem kell senkinek. Hova öntötték a sok benzint, amíg a kutakon alig tankolt valaki?

Torontáli Zoltán
2020. június 2. 10:14 Vállalat, Világ

Az önvezető kamion hátrányba hozza a családi vállalkozásokat és a környezetbarát vasutat

A kisebb cégek nem tudják finanszírozni az új technológiát, így versenyhátrányba kerülnek. Az önvezető kamion a környezetbarát vasúttól is piacot rabolhat.

Váczi István
2020. június 1. 17:40 Világ

Újabb erős érv szól a négynapos munkahét mellett

Sok embernek most vagy pénze nincs, vagy ideje, ami a kelleténél is borúsabbá teszi a turisztikai kilátásokat. Rövidebb munkaidővel ezen is lehetne segíteni.

Fontos

Avatar
2020. június 2. 17:35 Vállalat

Nem baj, ha szigorúak a pályázat feltételei

A koronavírus-válság körüli pályázatokban megjelent szempontként, hogy a rossz cégeket nem kell támogatni. Ez nem baj, a szubjektív szempontok viszont rontják a hitelességet.

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 07:02 Élet

Megéri leköltözni vidékre, hogy zöldséget és gyümölcsöt termeljünk magunknak?

Két tévhit akadályozza, hogy egy család önellátóvá váljon élelmiszerből. Az egyik, hogy a pázsit helyett káposztát és uborkát kell nézni a ház ablakából, a másik, hogy a kapálásba bele kell rokkanni a cél érdekében. A számok mást mutatnak.

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.