Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 16. 16:45 Közélet

Fideszes képviselő, személyi edző és újságárus is kapott a színházaknak szánt állami milliárdokból

A Pompa-Dur Kft. fénykorában leginkább „hurkolt kelmék” gyártásával foglalkozott. Használt ruhás honlapokon a mai napig feltűnik egy-egy Pompa-Dur márkajelzésű használt kabát vagy nadrág. Az egykor több mint 20 millió forintos forgalmat bonyolító cégnek azonban 2013 óta semmilyen bevétele sincs.

A tetszhalott cég hat évvel később, idén augusztusban egy személyi edzőként dolgozó férfi tulajdonába került (aki egyébként január óta a felszámolás alatt álló egykori Mészáros Lőrinc-érdekeltség, a Bakony Hús tulajdonosa is). A tulajdonosváltás után pedig komoly lehetőséghez jut a Pompa-Dur: a színházak támogatására szánt kormányzati program révén 30 millió forint állami támogatást kap.

Az elmúlt napokban mintegy 5,1 milliárd forint szétosztásáról döntött előadó-művészeti szervezetek számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma*pontosabban a pályázatait menedzselő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, amiről elsőként az Index számolt be (a teljes lista itt található). Több olyan esetet is bemutattak, amelyeknek az állami támogatása a Pompa-Durhoz hasonlóan elsőre érthetetlennek tűnik.

Ahogy az Index is írja, az egyedi esetek mellett még nehezebb logikát találni magában a rendszerben, amely újabb csavar a színházak állami támogatását évek óta övező káoszban. Röviden összefoglalva, a színházak finanszírozásának megoldására 2009-ben bevezetett kulturális tao-rendszerben évek óta párologtak el a tízmilliárdok, mielőtt a visszaélésekre hivatkozva tavaly ősszel lelőtte a programot a kormányzat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint egymillió ember tűnt el a színházakból, miután megszűnt a kultúr-taoA kultúr-tao mintegy tíz éve alatt duplájára nőtt a színházlátogatások száma, a mostani visszaesés azonban erősíti, hogy ebben nagy szerepe volt a csalásoknak.

Ez rendkívül bizonytalan helyzetbe sodorta a színházi szcénát, mivel lényegében visszamenőlegesen fosztották meg a közérdeknek megfelelően működő színházakat bekalkulált forrásaiktól. A visszaélések felgöngyölítéséről nincsenek hírek, az új, átláthatónak és méltányosnak ígért támogatási rendszer azonban a mai napig nem állt fel. Az átmenetet egy átláthatatlan és diszkriminatív pénzosztási módszer jellemzi, amelynek több színház is az áldozatául esett. A színházak jövőbeli finanszírozása továbbra is homályos, az elmúlt hetekben éppen egy kollektív büntetésre alapozott rendszert lebegtettek meg, majd vetettek el nagy részben.

A máig tartó átmeneti időszak alatt az EMMI hét körben osztott ki támogatásokat az előadó-művészeti szervezeteknek. A most megjelent lista eddig a legvitatottabb, az egyedi esetek mellett leginkább azért, mert a kormány saját pályázati kiírásával is szembemegy. A többlettámogatás deklarált célja a kieső tao pótlása, ennek megfelelően a kiírás szerint csak olyan szervezetek igényelhetik, amelyek korábban kaptak tao-támogatást.

Ennek ellenére számos olyan szervezet kap most támogatást, amely korábban nem kapott ilyet. A cikk elején említett Pompa-Dur jellemző példája annak, hogy tetszhalott szervezetek kaptak jelentős támogatásokat. Szerettem volna megtudni, hogy az EMMI mi alapján döntött az elsőre vitathatónak tűnő támogatásokról, de kérdéseimre nem válaszoltak. A Pompa-Dur tulajdonosát is megkerestem, aki azt kérte, hogy hívjam fel később, de a megbeszélt időpontban már nem vette fel a telefont. Az alábbiakban a legjelentősebb volumenű vagy a legmeglepőbb eseteket mutatom be.

Zsidó hitközség

A Köves Slomó által vezetett EMIH zsidó hitközség magasan a legnagyobb kedvezményezett, az ebben a körben kiosztott 5,1 milliárd forint több mint 35 százalékát, 1,8 milliárd forintot kapja meg. Ez nagyjából a fele annak, amennyit az összes fővárosi tulajdonban lévő színház kap idén. Vasárnap az is kiderült, hogy a Munkáspárt egykori józsefvárosi székhelyén épít saját színházat az EMIH.

Köves Slomó és Semjén Zsolt idén novemberben. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A saját színházzal folytatódik a szervezet látványos budapesti terjeszkedése. A Magyar Narancs korábbi cikke alapján a hitközség számos ingatlant szerzett meg 2010 óta. Van többek között általános iskolájuk, gimnáziumuk, egyetemük, boltjuk, kávézójuk, éttermük és egy egész idősotthon-hálózatuk van már. 2014 és 2018 között mintegy hárommilliárd forint állami támogatást kaptak. Köves Slomó korábban többször is kiállt a Fidesz mellett, a kormánynak köszönhetően pedig szeptemberben a „legmagasabb kategóriában elismert egyházzá” vált az EMIH.

Be nem jegyzett leánycég

A második legnagyobb támogatást, egymilliárd forintot egy olyan szervezet kapja, amely még nem is működik. A bejegyzés alatt álló Déryné Művészeti Nonprofit Kft. a Nemzeti Színház leánycége. Ennek a vezetője Vidnyánszky Attila, aki az egyik legmeghatározóbb szereplő a Fidesz kultúrpolitikájában, és a különböző kulturális pénzosztások mögötti fantazmagóriák állandó főszereplője. Megkerestem a Nemzeti Színházat, hogy miért hozták létre a leánycéget, mivel fog foglalkozni és miért igényelt támogatást, amire azt írták, hogy „az EMMI a közeljövőben sajtótájékoztatót tart az ügyben, és minden felmerülő kérdésre válaszol majd”.

Sikert sikerre halmozó reklámcég

A harmadik legnagyobb támogatást megkapó szervezet 2017 augusztusáig Bunt 24 néven működött reklámügynökségként, és sikert sikerre halmozott, legalábbis a 70-80 milliós forgalmat így jellemezték a Wikipedián. Ezt követően nevezték át Művészeti Szilícium Völgye Kft.-nek, tavaly azonban egyáltalán nem volt bevétele. Honlapja nincs, az interneten semmi információt nem találtam róla, egy alkalmazottja sincs*a NAV szerint, most azonban 545 millió forint támogatást kap előadó-művészetre. Ez némileg nagyobb összeg, mint amennyit többlettámogatásként kap idén a Katona és az Örkény Színház*A Katona 320, az Örkény 215 millió forintot kap..

Balog Zoltán egykori emberierőforrás-miniszter és Peller Mariann (jobbra) a Virtuózok 2017-es döntőjén. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A cég tulajdonosa Peller Mariann, aki nem azonos az ismertebb műsorvezetővel. Peller producer, ő hozta létre állításuk szerint a világ első komolyzenei tehetségkutatóját, a Virtuózokat. A közmédián futó tehetségkutató nemzetközi terjeszkedését az EMMI vezetője, Kásler Miklós is támogatja.

Frissítés

A spamszűrő miatt csak a cikk megjelenése után vettem észre, hogy Peller Mariann válaszolt kérdéseimre. Levele szerint a Virtuózok hazai sikere*Már az első évad második adását közel egymillióan látták. láttán úgy döntött, hogy a műsort más országokban is meg szeretné rendezni, ennek megvalósítására, a tehetségkutató műsor egy kibővített változatára kérték a támogatást. „Több mint 10 éve működő cégemet két éve, 2017-ben átalakítottam, a fő profilja az előadóművészet lett. A Bunt 24 Kft. nevet a nemzetközi műsor megrendezése miatt neveztem át annak idején Művészeti Szilícium Völgy Kft.-re” – tette hozzá.

Tv-csatorna

Kétszázmillió forintot kapott a Domino Tv Zrt., amely az 1,5 millió háztartásban elérhető kulturális csatornát, a d1 tv-t üzemelteti. Legutóbb 2014-ben volt a mostani támogatást meghaladó árbevétele, tavaly már csak 80 millióra tett szert. A cég emailben azt írta, hogy az előadó-művészeti tartalom fejlesztésére nyújtott be egyedi megvalósítási kérelmet. „A Domino Tv Zrt. nem vizsgálta és nem is intencionálta, hogy milyen különös pályázati kategóriába legyen besorolva és elbírálva a kérelme” – írták. 

Fideszes képviselő

Az Orbán-család ügyvédjeként is ismert fideszes képviselő, Bajkai István és felesége közös cége, az Archeon Kft. 70 millió forint állami támogatást kap. A cég legnagyobb bevétele az elmúlt öt évben 2,7 millió forint volt, így ez komoly változás. Bajkai felesége zongorista, és a képviselőnek is többször volt már zongorás fellépése.

Bajkai István a zongoránál. Fotó: Facebook/Bajkai István

A vagyonnyilatkozata alapján Bajkainak hét ingatlanban van tulajdona, vagyona több százmillió forintos, csak egy év alatt bruttó 160 millió forint bevétele volt az ügyvédi irodájától. Vagyona jelentős részben közbeszerzési megbízásokból származik. Ügyvédi irodája több, egyenként is milliárdos összegű kormányzati megbízást kapott az elmúlt években. Bajkaitól e-mailben kérdeztem meg, hogy mire költik az előadó-művészeti támogatást, és mit gondol arról, hogy kormánypárti politikusként állami támogatást kap, de nem válaszolt.

Egyetemi tanár

Még az előző támogatási körben ígértek 49,5 millió forintot a szegedi Devstore Kft.-nek, amelynek járóbeteg-ellátás a fő tevékenysége. A többségi tulajdonos, Devosa Iván azt mondta telefonon, hogy jogosan jelent meg kritikus cikk az Indexen emiatt. Szerinte azonban csak adminisztrációs hiba miatt nem szerepel a cég tevékenységei között az új tevékenységi körük.

Devosa egyetemi tanár a kecskeméti pedagógusképzőn, és cége alapvetően orvosok közvetítésével foglalkozik, például a büntető-végrehajtásnak szolgáltatnak ügyeletes orvosokat. Mivel számos olyan egyetemi hallgatót ismer, aki zenél, azt gondolta, hogy jó lehetőség lenne pályázni az előadó-művészeti támogatásra. „Az esélytelenek nyugalmával beadtuk. Gondoltuk megpróbáljuk, hátha sikerül” – mondta Devosa, hozzátéve: meglepődött, amikor értesült a pályázat sikeréről.

A támogatás értelmében nyár végéig összesen 160 koncertet kell szervezniük, amelyeken a tervei szerint 20-30 „könnyed komolyzenét” játszó zenekar fog fellépni. Majdnem minden napra jut tehát egy fellépés, és Devosa szerint a pályázatnál az volt a feltétel, hogy egy adott településen rendszeresen, adott helyen és időben kell fellépniük, amikor lehetőleg sok embert elérnek. Ennek értelmében egy kisvárosban, például a piac közelében akár 20-30-szor is felléphetnek szombat délelőttönként nyár végéig. Szerinte rajtuk csak keresztül fog folyni a pénz, amelyet a szervezésre és a zenészek fizetésére fordítanak.

Miskolci hírlapüzlet

Az egyik legrejtélyesebb nyertes a Ma-Kop 2002 Bt., amely 3,5 millió forintot kapott. Főtevékenysége újság- és papíráru-kiskereskedelem, az elmúlt években 15-18 millió forint körül alakult az árbevétele. Internetes találatok alapján valóban újságot árul. Több álláshirdetést is feladott a cég nyáron, amelyek alapján 18-19 éve működtet egy hírlapüzletet-lottózót az egyik miskolci hipermarketben. Ez a cég sem válaszolt a megkeresésemre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet emmi kultúra színház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.